Aksum 1 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Witam. Już sporo ponad rok temu kupiłem sobie na zewnętrzny magazyn danych dysk HDD WD Blue WD20EZRZ 2TB, dysk ten chyba miał chyba RPM 5400 obr/min. Dysk ten jest zamontowany w zewnętrznej obudowie na dysk. Brakło mi jednak na nim miejsca i chciałem sobie dokupić drugi taki dysk. Jednak okazało się że ten konkretny model tego dysku WD Blue jest już nie do kupienia. Jaki dysk HDD podobny do podobny do WD Blue WD20EZRZ 2TB polecacie na zewnętrzny magazyn danych? Zależy mi na tym żeby ten dysk przede wszystkim długo wytrzymał bez awarii i straty danych co jest zrozumiałe bo to będzie zewnętrzny magazyn danych. Prędkość zapisu i odczytu nie gra dla mnie tak dużej roli jak jego niezawodność. Ten nowy dysk tak samo jak tamten będzie zamontowany w zewnętrznej obudowie na dysk i po prostu co jakiś czas będę zgrywał na niego dane, ale tak to będzie po prostu sobie leżał niewłączany i będzie pełnił rolę magazynu danych. Tamten dysk WD Blue kupiłem w cenie 270 zł i fajnie by było jakby ten nowy dysk też był w takiej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Obroty 5400 i najważniejsza sprawa musi być CMR. Co do ceny 270zł, to za mało. Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) To co byś polecał w takim razie? Bo po małym rozeznaniu stwierdziłem że w ofercie nie ma dysków WD Blue o pojemności 2TB z CMR, tylko same SMR. Jedyne jakie są w sprzedaży CMR to WD Blue ale 1TB a mi bardziej przydałoby się 2TB ale w jednym dysku bo żonglowanie dwoma dyskami w jednej obudowie to tak średnio mi się widzi. WD Red 2TB które kosztują około 400 zł to też SMR. Także nie bardzo sam wiem co wziąć. Edytowane 11 Marca 2023 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Teraz doczytałem, że chcesz dysk 2TB, a nie 4. Z dyskami obecnie jest tak, że te mniejsze pojemności znikają. Na Amazonie ceny tych "małych" osiągają zaporowe ceny. Np. obserwuję WD Red Plus 4TB i od kilku miesięcy jest ciężko z dostępnością, a ceny poszły w górą. Bywały takie paradoksy, że większa pojemność była sporo tańsza, niż mniejsza. Z WD mógłbym polecić Red Plus (tylko nie samo Red, bo to porażka - SMR), ale ceny stały się zaporowe. Został jeszcze Purple na amazonie.de za 77.79€. Wszystkie purple są CMR. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Czytałem też w internecie że to SMR to jest tylko problemem przy zapisie, że jest po prostu wolniej niż przy CMR. SMR jest też problemem przy dysku jako magazynie danych, na który raz wrzucę dane i one tam już sobie będą siedzieć? Dyski SMR są bardziej awaryjne niż CMR przy takim wykorzystaniu dysku jak pisałem? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Dyski SMR, to samo zło i się nimi nie interesuj. Np. taki WD Red reklamowany jest do NASów domowych, bo w domu potrzebujesz bardzo wolnego zapisu, bo masz czas Kilka miesięcy temu był temat, gdzie gostek kupił nowy dysk w tej cudownej technologii. Zaczął przegrywać dane ze starego na nowy (bardzo dużo małych plików) i wyszło mu czekania jedynie kilkanaście godzin. Po co w domu szybciej? Kupujta SMR, nie trzeba się spieszyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 A co sądzisz o dyskach Toshiba P300. One są z CMR i podobno to przyzwoite dyski. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Jakaś pojemność była bardziej awaryjna. Ale ogólnie spoko. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Tośki p300 trochę bardziej awaryjne, ale są wersje na CRM i SMR https://www.toshiba-storage.com/pl/products/toshiba-internal-hard-drives-p300/?pdf Więc ostrożnie. Ogólnie to HDD poniżej 4TB są mało opłacalne... Co do ciebie, to tak naprawdę trochę ponad 300zł masz 2TB wersje WD red plus Seagate ironwolf Ale, tak naprawdę to dobre SSD 2TB jak MX500 kupisz za około 600zł, czyli przebitka tylko 2 razy względem HDD (lub jeszcze mniej, jak musisz dołożyć do WD lub seagate) się zastanów, czy HDD ci na serio potrzebny, czy nie lepiej SSD kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Wezmę raczej WD Red Plus ale o pojemności 4TB. Dostępne są dwie praktycznie w tej samej cenie 460 zł dwa modele WD40EFPX oraz WD40EFZX. Który z nich wziąć? Ewentualnie jeszcze znalazłem dysk WD Purple WD42PURZ 4TB za 380 zł. Ten WD Purple jest z CMR i niby jest przeznaczony współpracy z monitoringiem, ale czy nadałby się na magazyn danych? Czy lepiej dopłacić do tego WD Red? Nie ukrywam że cenowo ten WD42PURZ na prawdę bardzo fajnie wychodzi. Edytowane 12 Marca 2023 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 WD40EFPX 2 talerze 4 głowice WD40EFZX 3 talerze 5 głowic Rozważ też seagate IRONWOLF 4TB ST4000VN006 (2/4) lub ST4000VN008 (3/6)(jestem zwolennikiem HDD o jak najmniejszej gęstości danych na talerzu, czyli preferuję ST4000VN008 ewentualnie WD40EFZX ) WD Purple WD42PURZ 4TB odpuść sobie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts