Skocz do zawartości

Kondycja baterii iPhone 13 mini?

Recommended Posts

Witam, w moim iPhone 13 mini , obecna kondycja baterii to 93% , czy po rownych 11 miesiącach użytkowania to dobry wynik ?
Jeszcze jakieś 4 tyg temu kondycja wynosiła 96%, jakieś 1-1,5 tyg temu zwróciłem uwagę kondycja wynosiła 94%,dziś zaś już 93%.
Czy to normalne, że tak zaczęła zjeżdżać kondycja w dół?

A zauważyłeś może, że bateria szybciej Ci spada w dół w ciągu dnia? Przez noc ile Ci potrafi % baterii spaść? 

I jeszcze pytanko jak ładujesz swojego iPka? Przeważnie do 100% ? Niby czytałem, że zalecane zacząć ładowanie przy 20% do 80% ale się nie stosowałem nigdy ku temu.

Godzinę temu, Saiyan napisał:

Niby czytałem, że zalecane zacząć ładowanie przy 20% do 80% ale się nie stosowałem nigdy ku temu.

Telefon jest dla mnie a nie ja dla telefonu. Ma przetrwać jeszcze rok a późnej będzie następny.

Podłączam go codziennie jak idę spać, że są to stałe pory, tak samo jak poranne wstawanie to on w tych godzinach korzysta ze zoptymalizowanego ładowania.

Rozumiem, kurcze ja zauważyłem, że jak kłądę się spać i np. wczoraj przed snem miałem 97% baterii, teraz ran wstałem jest 88%. Prawie 10% baterii spadło przez noc. Czy to normalne? Co prawda mam włączone cały czas internet, wifi i bt. Ale by spadło aż tyle skoro tel nie jest użytkowany?

Ja po roku mam 98%, niemniej nie rozładowuję baterii do zera i codziennie ładuję w nocy. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że problemy z żywotnością pojawiają się w okolicy 86% i wtedy drastycznie spada czas pracy telefonu.

Odnośnie procentów, które spadają przez noc, z tego co pamiętam jest to normalne przy włączonych wszystkich usługach. Kiedyś jak nie podłączałem telefonu codziennie, to miałem podobne wyniki.

• 3 tygodnie później...
38 minut temu, grzech1991 napisał:

U mnie po 3.5 roku jest 89%, kupiony 11 pro max na premierę. Nie wiem co wy z tymi bateriami robicie.

normalne użytkowanie.. tel, sms, internet. Ani w nic nie gram na tel ani nie siedzę nie wiadomo ile.. 

3 godziny temu, tom napisał:

Mój po około roku ma 95% sprawności. Ładuję 2A ładowarką Samsung. Raczej rzadko kiedy do 100% i staram się zaczynać ładować jak bateria jest do 20-30% rozkładowa. Na całą noc może parę razy zostawiłem telefon z ładowarką.  Zauważyłem, że jak Yanosik w tle działa, to mocno zżera baterię. Sprawdź jaka aplikacja w tle najwięcej prądu pobiera. Mini ma małą baterię. Jakbyś miał normalny telefon to byś powiedzmy wykorzystał w ciągu doby 60% jej pojemności a tak wykorzystujesz przy takim samym korzystaniu 80-90 i dlatego musi się więcej ładować i bardziej się eksploatuje.

Czo do gwarancji to

"Właściciele iPhone’ów

Bateria urządzenia została tak zaprojektowana, by po 500 cyklach pełnego ładowania zachowała do 80% pierwotnej pojemności. Roczna gwarancja obejmuje serwis wadliwej baterii. W przypadku urządzeń, które nie są już objęte gwarancją, lokalny autoryzowany serwis Apple może oferować obsługę serwisową baterii. Mogą obowiązywać różne warunki i ceny."

Jeśli po roku masz  sprawność na poziomie 93 procent to nici z gwarancji.

Czyli rozumieć mam, że z baterią jest wszystko w porządku ? 

34 minuty temu, grzech1991 napisał:

Mam kolegę co zmienia co dwa lata, topowy android (galaxy) i iphone, to zawsze powtarza, że bateria w androidzie to tragedia.

jak Galaxy to pewnie exynos, gdzie exynosy zawsze były bardziej prądożerne od snapdragonów. W tym roku galaxy s23 ma już snapdragona równiez na rynku EU i czasy pracy na baterii są znacznie lepsze, bardzo porównywalne do tych z iphonów.