Skocz do zawartości

Jak słuchać wysokiej jakości Tidal.

Recommended Posts

Koledzy pomóżcie. Nie znam się na tym. Kupiłem wzmacniacz Denon, podpiąłem do sieci. Zarejestrowałem się na Tidal w najwyższym pakiecie a jak słucham muzyki wzmacniacz pokazuje 44,1/16 czyli jakość CD!!! A miało być lepiej niż CD. O co chodzi? Gdzie popełniam błąd? Oczywiście słucham plików MASTER.

Edytowane przez jarsam

Żaden DENON nie obsługuje MQA podłączony do sieci gdyż wszystko idzie przez aplikacje Denon, a nie TIDAL Connect. Piszą o tym na wielu forach z muzyką Hi-Fi.

Chcesz miec full wypas z TIDAL sprzedaj Denona z multimediami i kupujesz wzmacniacz Denon i do niego ZEN Stream. Ustawiasz Zen stream i masz TIDAL connect. To co aplikacja tidal pokaże MASTER będzie szło MASTER studyjne i MASTER nie studyjne, a bardziej dokladnie MASTER studyjny to 24/96, a nie studyjne 24/48 lub 24/44.1. Wszystko pokazuje dioda na ZEN stream.

Taniej do TIDAL Connect jak ZEN Stream nie spotkałem.

Edytowane przez Arnold
4 godziny temu, jarsam napisał:

pokazuje 44,1/16 czyli jakość CD!!!

!!!!!!!! A co jest złego w jakości CD??????? :D Jest o wiele lepsza od stratnego MQA, do którego ludziom o zerowym obeznaniu w tematach audio tak bardzo spieszno, bo naczytali się marketingowego bełkotu.

3 godziny temu, drVanSteiner napisał:

Jesteś pewien, że on obsługuje MQA?

I tak swoją drogą skąd w ogóle pojawiło się tutaj to nieszczęsne MQA? Przecież to nie ma nic do próbkowania czy głębokości bitowej, o których mowa w oryginalnym pytaniu.

Edytowane przez Karister
15 minut temu, Karister napisał:

Jest o wiele lepsza od stratnego MQA, do którego ludziom o zerowym obeznaniu w tematach audio tak bardzo spieszno, bo naczytali się marketingowego bełkotu.

Nie zmienia to faktu, że w MQA jest więcej muzyki niż w Apple Music ALAC 24b/96 khz. Więc skoro tot aki bełkot marketingowy to ALAC też nie jest całkowicie bezstratny jak i FLAC bo gdyby tak było zajmował by duzo więcej. Więc to wszystko jest marketingowy bełkot. Oglądałem w TV wywiad z gościem, który w ekipie technicznej Metallica odpowiada za cyfrowe nagrania i mimo ALAC i FLAC uważa, że MQA jakosciowo przewyższa te formaty, ale, żeby to usłyszec trzeba sprzet, który sprzetowo to zdekoduje wykorzystując TIDAL Connect, kazda inna kombinacja jak w najdroższym sprzecie Yamaha i przez ich aplikacje odtwarzanie to dalej nie jest w pełni wykorzystywany MQA. On nie twierdzi, że to jest bezstratne, ale każdy format jest stratny cyfrowy inaczej tylko na światłowodach powyzej 300Mb/s dało by się tego słuchac i piosenka 5 minutowa zajmowała by 500MB. Wywiad był na polslim National Geaograpgic.

Jedyne fakty są takie, że się mylisz i piszesz gruby fałsz, który jeszcze ktoś nie daj boże będzie potem powtarzał. Fakt... ufff... Raczej kompletne banialuki. Tłumaczyłem Ci to już w dwóch innych wątkach i jakoś w tym przypadku nie daję wiary w porzekadło o trzech razach... Ja czytałem, że kable po tysiąc za metr druta grają i tworzą trójwymiarową scenę XD. Sam producent się zarzekał w wywiadzie na YouTube, że tak jest, rotfl.

Rzucasz jakieś randomowe liczby, które nie mają jakiegokolwiek odzwierciedlenia w rzeczywistości. Policz sobie te bzdury, zanim je dalej powielisz, bo błąd przekracza rząd wielkości, co jest wręcz niebywałe. Tu wystarczy pomnożyć dwie liczby...

W kwestii kompresji jedno zdanie ma w sobie twierdzenia, które się wzajemnie wykluczają, lol. Muzyka cyfrowa może być skompresowana stratnie bądź bezstratnie. Co to za nowość, że muzyka zapisana cyfrowo zawsze jest stratna? Oczywiście, że nie jest. A to czy da się z niej bezstratnie otworzyć sygnał analogowy opisuje (w uproszczeniu) twierdzenie Nyquista i nie ma to nic wspólnego z Tidalem, Spotify lub jakimkolwiek dostawcą streamingowej muzyki. Powiedział o tym w wywiadzie ów sprzedawczyk?

Tak sobie myślę, że jeszcze ze dwa pokolenia nieobowiązkowej matury z matmy oraz fizyki i społeczeństwo będzie umieć jedynie podtrzymywać oddech oraz kontrolować zwieracze... Wszystko będzie można tłuszczy wcisnąć i sprzedać, bo ktoś gdzieś tak powiedział. Makabra.

Edytowane przez Karister
  • Lubię to 2
  • Popieram 1

Podaj model tego Denona, a nie wiedziałem, że prędkość internetu wpływa na jakość muzyki i tylko po światłowodzie będzie bezstratne.

rolling-on-the-floor-laughing_1f923.png

I na dodatek namaszczone świętą skrętką.