exec137 0 Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Witam. Posiadam drukarkę Oki MC562DNW, łączy się ona z Internetem bezprzewodowo i wszystko działa, lecz po paru dniach drukarka "traci sygnał" i trzeba ponownie wejść w ustawienia wybrać siec oraz wpisać hasło. Jest to strasznie uciążliwe. Dodam, że drukarka jest podłączana do sieci pochodzącej z AP, który jest zrobiony z routera TP-Link TL-WR841N. Co może być tego przyczyną? Drukarka może mieć jakiś tryb uśpienia co powoduje rozłączenie? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1366 Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Firmware jakie? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Jak działa Wi-Fi np na smartfonie obok drukarki? Może drukarka ma za słabe WiFi od TP-Linka. TP-Link to kicha i odradzam każdemui. Miałem różne modele i nigdy żaden nie działał dobrze, czytaj Stabilnie. Cytuj Link to post Share on other sites
exec137 0 Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 ap jest 2m od drukarki, na telefonie są wszystkie kreski zasięgu jeśli chodzi o firmware drukarki to: A13.81_0_5 a ruter na podstawowy z tplink Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1366 Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Ustaw z poziomu routera stałe IP dla drukarki. Cytuj Link to post Share on other sites
exec137 0 Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Jak mam to zrobić. Korzystam z dwóch routerów jeden to główny a drugi działa jako access point. Drukarka korzysta z drugiego routera (TP-Link TL-WR841N), który działa jako access point, domyślam się, że w tym mam to właśnie zrobić. Znalazłem tam opcje IP Reservation, tam musze wpisać MAC adress, a nie mam pojęcia jak go zdobyć. W następnym okienku Reserved IP Address zgaduje, że mam wpisać ustalone przezemnie ip np. 192.168.1.12. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 W głó∑nym ustawiasz IP reservation. AP bierze z gównego. Chyba, ze juz pomieszałem z poplątaniem, dawno sie w AP nie bawiłem Cytuj Link to post Share on other sites
exec137 0 Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Okazało się, że drukarka ma zasięgu na poziome 20-40%, po paru dniach sygnał spadał do 25% i drukarka nie drukowała. Czy zmiana accespointa na inny załatwi sprawe sygnału? Drukarka ma dość słabą kartę sieciową bo na telefonie iphone x mam wszystkie kreski sygnału. Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 jednak połączenie kabelkiem sieciowym było by stabilniejsze, w przypadkach gdzie był tylko punkt dostępu wifi i inne urządzenia biurowe też korzystały z wifi najlepiej przykleić jakiś tani routerek z AP - przyklejasz go gdzies za kopiarką - konfigurujesz żeby brał dane z tamtego punktu wifi i łączysz go kabelkiem sieciowym, używałem do tego tanich Tplinków a ostatnio Mercusys do 80 pln. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts