Amshel 0 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) witam. czy ktoś z Was wie może, jak zrobić undervolting na GPU na stałe? chodzi o zapisanie informacji w BIOSie karty. Reklama karta graficzna to Gigabyte GTX 1660 Ti w wersji OC z dwoma wentylatorami 90mm. zapuściłem OCCT, żeby zmierzyć kulturę pracy i temperatury i... jest tragedia. w sieci jest sporo opinii, że to głośna karta, ale nie spodziewałem się, że aż tak. ~79°C w stressie oraz ponad 2300 RPM. jestem fanem ciszy, poprzednia grafa GTX 1050 2GB również w wersji OC od Gigabyte'a była cichutka. a ta 1660 WYJE! stąd decyzja o zbiciu napięć pokręconej fabrycznie karty (wiem, brzmi jak żart) oraz edycji profili dla prędkości wiatraków. poradników na YT, forach czy stronach branżowych jest sporo. jednak każdy z nich mówi o użyciu MSI Afterburner. co oznacza, że musi to być uruchomione w tle. gdybym zażyczył sobie zainstalowanie drugiego systemu, np. jakiegoś Linuxa do konwersji wideo przy użyciu GPU, karta wróci do pracy w ustawieniach fabrycznych. mi chodzi o zapisanie profilu undervoltingu + korekcji RPM NA STAŁE w pamięci karty graficznej. konkretnie: jak, czym, najlepiej mini tutorial dla innych użyszkodników... ktoś coś? Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Amshel Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Nvidia szyfruje bios. Raczej nie zmienisz na stałe. Cytuj Link to post Share on other sites
Amshel 0 Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) 20 godzin temu, MiK napisał: Nvidia szyfruje bios. Raczej nie zmienisz na stałe. szczerze mówiąc pierwsze słyszę. tym bardziej, że górnicy też edytują bezpośrednio BIOS, a jakoś nie słyszałem żeby do takiego Etherum kupowali wyłącznie ze stajni czerwonych edit: zdaję sobie sprawę, że flashowanie edytowanego BIOSu na GPU to już wyższa szkoła jazdy niż użycie MSI Afterburner'a, ale być może trafi się tu mądra głowa i mi to wyjaśni? może jakiś górnik? edit2: doszedłem już do tego, że flashuje się softem NVIDIA NVFlash. na liście obsługiwanych są zarówno ostatnie GTX jak i najnowsze RTX. nadal nie wiem jednak, jak wyedytować BIOS GPU... Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Amshel Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Amshel napisał: edit: zdaję sobie sprawę, że flashowanie edytowanego BIOSu na GPU to już wyższa szkoła jazdy niż użycie MSI Afterburner'a, ale być może trafi się tu mądra głowa i mi to wyjaśni? może jakiś górnik? To czego potrzebujesz jest w tym: kop głębiej a nóż ci się uda dotrzeć do celu. 23 godziny temu, Amshel napisał: doszedłem już do tego, że flashuje się softem NVIDIA NVFlash. na liście obsługiwanych są zarówno ostatnie GTX jak i najnowsze RTX. nadal nie wiem jednak, jak wyedytować BIOS GPU... W dniu 26.01.2023 o 13:14, Amshel napisał: gdybym zażyczył sobie zainstalowanie drugiego systemu, np. jakiegoś Linuxa do konwersji wideo przy użyciu GPU, karta wróci do pracy w ustawieniach fabrycznych. Kombinuj i pamiętaj,że nie powodzenie może mieć wiele przyczyn a odbrickować kartę będzie ciężko.Ileż to jest zainstalować mały program od msi lub producenta,żeby uruchamiał się wraz ze startem systemu ? krócej niż instalacja linuxa więc jak szukasz problemu w swojej karcie,to go znajdziesz. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 23 godziny temu, Amshel napisał: szczerze mówiąc pierwsze słyszę. W przypadku Nvidii Biosy są szyfrowane od bodaj Pascala. Co do linuxa (nie testowałem): https://www.dobreprogramy.pl/greenwithenvy-latwe-podkrecanie-kart-graficznych-nvidia-pod-linuksem,6628557913188481a Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts