rrwwjunior 70 Napisano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Witam, Posiadam sprzęt od 22.06.2022 Roku, użytkowałem na biosie 2804 DDR4 3800 Mhz moje pamięci Ram, które normalnie mają 4000Mhz. Po dostaniu update wersji 2806 postanowiłem, że sprawdzę, czy w końcu odpalają się 4000 Mhz. Tak więc wgrałem 2806 bios, i odpaliłem Automatyczny XMP profil 4000 Mhz 18-22-22-42 na 1.35v. Komputer wystartował bez problemu i użytkowałem go normalnie do grania i nie miałem żadnych Bluescreenów lub innych przypadków. Postanowiłem, więc że sprawdzę sobie po jakimś czasie jak tam temperatury mojego CPU się mają robiąc test w OCCT. Okazało się, że zawsze 30 Sekund po OCCT testu wyskakuje mi WHEA error. Zacząłem więc czytać na internecie co to jest i sprawdzać dziennik zdarzeń i zauważyłem, że od paru miesięcy grałem podczas błędu WHEA error, który ponoć oznacza niestabilność Systemu, tyle że inni ludzie mieli blue screeny itp u mnie tego przypadku nie ma kompletnie. Testowałem również reset BIOS i odpaliłem OCCt na standardowych ustawieniach także nie leży to w R9 5900x. czytałem że jeżeli by to się działo na standardowych ustawieniach to procek do wymiany, na szczęście sprawdziłem i dzieje się tylko to w XMP profilu na 4000Mhz FCK 2000. Co ciekawe Komputer nie ma zamiaru uruchamiać się w wersji biosu na 2806 na ustawieniach 3200 Mhz ( które są standardowym taktowaniem) albo 3600, jedynie startuje na 3633 ale jest niestabilny, podczas gry 4000 działa bezproblemowo, ale powiadamia o WHEA error w dzienniku zdarzeń. Specyfikacja PC ASUS B550-F gaming Ryzen 9 5900x RX red devil 6900XT PSU: RM850X corsair RAM: 2x 16 GB corsair cmw32gx4m2z4000c18 Win 10 64 bit. Załączam do tego screenshoty z Zentiming, CPU-Z i OCCT i dziennika zdarzeń i Thaiphoon. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez rrwwjunior Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Czy procesor jest podkręcany? Jakieś PBO? Jakie papu (czyli napięcie) dostają te pamięci? Cytuj Link to post Share on other sites
rrwwjunior 70 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Procesor nie jest manualnie podkręcany, ma tylko te wbudowane automatyczne pbo, że jak procek potrzebuje zwiększyć napięcie to to zrobi ( próbowałem również wszystkie pbo w biosie wyłączyć i bez zmian chyba ze ktores ominąłem) Ramy dostają 1.35 volta napięcia z profilu xmp. Dorzucam zdjęcia z bios, z dokładnym info co jest włączone i ustawione edit: przetestowałem poprzednią wersjie biosa i dalej to samo. zawsze jak tylko XMP profil odpale jest komunikat WHEA logger 19 edit: wyłaczyłem w amd overclock kompletnie PBO ale bez zmian, i testowałem ramy na 1.4v i dalej bez zmian, aktualnie lece na 2666mhz i brak errora ale chciałbym te xmp na 4000 Edytowane 15 Stycznia 2023 przez rrwwjunior Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Jeśli chcesz wyciągać z pamięci RAM więcej niż 3600MHz na profilu XMP to musisz zainwestować w płytę z lepszym chipsetem i sekcją zasilania. W twoim przypadku płyty z X. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Dobrze że jesteś czujny, sporo ludzi nie zwraca uwagi na whea logger. Jak chcesz mieć stabilnie bez wpisów to możliwe ze trzeba dopieścić napięcia i timingi dla ram. Cytuj Link to post Share on other sites
rrwwjunior 70 Napisano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) Tak siedziałem tydzień nad tym, dowiedziałem się że cpu to także loteria, mój ryzen akceptuje max 3733 mhz wszystko powyzej odpala ale z whea loggerem pomimo ze gry itp dobrze działaly bez blue screena czy innych problemów. Napięcie zwiększałem na ramach nawet do 1.45 i na cpu vcore itp nie pomagało, skończyło się na tym ze ustawiłem 3733 mhz ręcznie i zmniejszyłem timingi i dałem cpu curve oc -30 obnizenia voltage i zwiększonym efektem mhz efekt lepszy niż na xmp 4000mhz. Do tego stabilnie i bez whea erroru Edytowane 4 Lutego 2023 przez rrwwjunior Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts