jarkko 256 Napisano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Projekt oparty na starzejącej sie podstawce LGA 1150 w topowej konfiguracji czyli i7-4790K + MSI Z97S SLI Krait Edition. Procek został zdelidowany, wyczyszczony i otrzymał swieza paste Noctua NT-H2: IHS jest założony bez sylikonu aby w przyszłości mozna bylo w latwy i szybki sposob wymienić paste na swieza: Za system chłodzenia posłuży AIO 120mm w postaci Enermax Liqmax II 120S. Miedziana podstawa zostala wypolerowana pasta do usuwania rys z lakieru samochodowego :-) Nie jest to wypolerowanie na lustro, ale wierze, ze ma to korzystny wpływ na odbieranie ciepla z proca. To Be Continued... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 ============ Aktualizacja ============ Niestety pojawiły sie mniejsze i większe problemy. Koles ktory sprzedał mi AIO Enermax-a nie dal dystansów potrzebnych do zamocowania bloku pompy na srubach. To byl mniejszy problem bo mam w piwnicy bliźniacze AIO od LEPA jako dawce czesci. Niestety po zamontowaniu wszystkiego temperatury wystrzeliły w kosmos, w samym BIOS-ie temp 100*C na ustawieniach defaultowych na plycie glownej (tj. 4.4GHz all core). Zmniejszyłem zegar do 3.6GHz i bylem w stanie zainstalować system Win10Pro. Generalnie po powrocie do ustawien defaultowych plyty glownej (4.4GHz all core) w momencie temperatura rosla do 100*C przy jakiejkolwiek operacji wymagajacej CPU. Okazuje sie, ze jedna ze srub trzymających blok pompy kreci sie bo otwor ktory mial ja zblokować w backplacie jest wyrobiony (kretyński design, ten sam problem mam w innym AIO od LEPA) a wiec mozliwe, ze nie ma odpowiedniego docisku pomimo, ze wizualnie jest OK. Kolejna możliwość jest taka, ze wnetrze ukladu jest pozatykane syfem -- doczytałem w necie, ze Enermax i LEPA mialy ten sam problem. Tak wiec z AIO nic nie wyszło, tylko strata czasu i frustracja :_( Wróciłem do starego i dobrego chłodzenia powietrznego w postaci Thermalright Macho Direct. Musialem tez wymienić RAM z 4x4GB na 2x8GB ponieważ zrobilo sie ciasno. Ale Macho zrobil naprawde swietna robote, temperatury sa teraz niskie a sam wentylator 140mm jest niesłyszalny. To Be Continued... Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Wrzuć ciekły metal na rdzeń to się jeszcze zdziwisz odnośnie temperatur. Stare haswelle najlepiej ukazują w pełni całą magie delidu. Lapping podstawy chłodzenia jak i ihs nie robi się pastami polerskimi, jest to mało efektywne i większość past ma wypełniacze które mogę pogorszyć oddawanie ciepła z procka. Najlepsze do tego były, są i będą papierki i tafla lustra jak nie masz dostępu do odpowiednich narzędzi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 @PatrykTMoze kiedys odwaze sie na eksperymentowanie z cieklym metalem, chociaz jak do tej pory moje skromne oczekiwania spelnia delid z wymiana pasty i coolery dobrej klasy jak ten Thermalright Macho Direct. Dzieki za informacje. Nie wiedzialem o tych wypelniaczach. Testowalem wczesniej metode z ta pasta do usuwania rys z lakieru na coolerach od laptopow, desktopow i kart graficznych. Pod opuszkiem palca i wizualnie mozna odczuć i dostrzec roznice w "slizgu". Po polerowaniu powierzchnie doczyszczam IPA. Wiem o szybie i papierkach, ale wymaga to entuzjazmu godnego lepszej sprawy, ktorego mi brakuje ;-) ============ Aktualizacja ============ Nadeszla wiekopomna chwila... Zmontowany, skonfigurowany i przetestowany. CPU: Intel i7-4790K all core 4.4GHz Cooler: Thermalright Macho Direct GPU: Sapphire Pulse RX 580 8GB GDDR5 Mobo: MSI Z97S SLI Krait Edition RAM: 16GB CL10 2400 DDR3 G.Skill RipjawsZ F3 SSD: M.2 SATA-III 256GB LITEON CV5-8Q256-HP HDD: 3.5" WD Green 1TB SATA-III WiFi 5GHz 600 AC PSU: Seasonic B12 BC-550 80+Bronze Buda: Nfortec Caelum ARGB White ATX 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ogólnie 4790k lubi direct die, wtedy można wykrzesać z jego krzemu 100% potencjału. Pare lat temu ze swoim 4790k przeszedł wszystkie etapy. Procek latał 5.1ghz przy 1.34v daily. Przy custom lc w syntetykach nie wyskoczył ponad 85 na rdzeniu przy 1st różnicy między rdzeniami. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Dobra robota i fajny projekt Pozdrawia użytkownik podstawki 1150 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts