radekstaczek 0 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam mam film w formacie mkv a moje kino domowe nie obsługuje tego formatu czy jest jakiś konwerter który przekonwertuje film na inny format nie tracąc przy tym jakości filmu?? Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 a co umie czytać twoje kino domowe? Cytuj Link to post Share on other sites
slimy 2 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Przy konwersji zawsze traci się na jakości. Jeśli będziesz konwertował pliki .mkv 720p ( ok. 4,5 gb ) i mkv. 1080p ( ok. 7-8 gb ) do podobnych wielkości nie zauważysz większych spadków jakości. Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Wiele programów wspiera mkv. Od allok'a do WinAvi(który polecam). Cytuj Link to post Share on other sites
Patrick. 33 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ja polecam Format Factory. To bardzo dobry program, sam z niego korzystam i jest darmowy. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 AllVideoConverter Cytuj Link to post Share on other sites
radekstaczek 0 Napisano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 dzięki za odpowiedzi obczaje te programy i jeszcze jedno pytanie jeśli konwertować to na jaki rodzaj pliku żeby było jak najmniejszy spadek jakości (z mkv na .....??) pozdrawiam P.S jak konwertowałem winAVI to jakość była bardzo przeciętna Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Najlepszy konwerter jaki testowałem to Xilisoft Video Converter Ultimate i szczerze go polecam. Dużo bajerów i obsługa niemal wszystkich formatów jakie istnieją Cytuj Link to post Share on other sites
slimy 2 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 To już zależy jakie formaty obsługuje Twoje kino domowe. Pewnie z .avi sobie poradzi. Skoro masz plik .mkv to pewnie HD albo FULL HD (4gb - 10 gb ). Przekonwertuj na .avi bez zmiany rozdzielczości z bitrate jakieś 5000 kbps na video. Film 90min będzie zajmował ok 4,5 gb. Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Jak takie filmy oglądasz raz na rok to konwersja jeszcze przejdzie , ale jeśli częściej to nie ma sensu się w to bawić , tracić na jakości. Lepiej zainwestować w lepsze kino lub złożyć tanie htpc na mini-itx. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Skoro masz plik .mkv to pewnie HD albo FULL HD (4gb - 10 gb ). Niekoniecznie. Są MKV w rozdzielczościach SD ok. 400p-567p o objętości ok. 700MB-2GB oferujące bardzo dobrą jakość obrazu. Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Mkv to tylko kontener przechowujący strumienie wideo , audio , napisy. Jakość obrazu zależy od użytego kodera przy kompresji strumienia wideo. Obecnie króluje x264 darmowa i otwarta implementacja kodera H.264/MPEG-4 AVC. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby materiał x264 umieścić w innym kontenerze np. .ts czy .mp4 Pierwsze co powinieneś zrobić to zajrzeć w instrukcje jakie formaty obsługuje twój odtwarzacz i jakie kodowanie obrazu. Co do zmiany kontenera polecam MEGui. Jest tam narzędzie hd streams extractor, którym wyciągniesz odpowiednie strumienie. Następnie również w tym programie muxer i do wyboru avi , mkv , ts , mp4 , którym złączysz wyodrębnione strumienie w jeden kontener. Gorzej jak to nie jest problem obsługiwanych kontenerów , a kodowania strumienia. Wtedy nie obejdzie się bez ponownego kodowania, które skończy się mniejszą lub większą utratą jakości w porównaniu do oryginału. Edytowane 27 Lipca 2011 przez Malwin Cytuj Link to post Share on other sites
Istvan 4 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Ja mialem podobny problem, dlatego kupilem bluray i mam z glowy jakies konwertowanie. Edytowane 27 Lipca 2011 przez Istvan Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts