Skocz do zawartości

Mam problem wielki z moim komputerem.

Recommended Posts

Mam taką prośbę bo mój komputer średnio działa. Kiedy gram np.: War Thunder Wszystko działa ok tylko schody się zaczynają kiedy chcem zagrać w CS go i wtedy po jednej rundzie się zawiesza i cały komputer się resetuje. Co ja mam zrobić żeby działał jak kiedyś. Jeszcze dodam bo moja karta kiedy na noc zostawiłem pobieranie gry. Wtedy gra się odpaliła i przez całą noc miał temperaturę 80-90 °C. Wtedy jak się obudziłem usłyszałem trzeszczenie. Co to mogło być i ja mam to naprawić.

Procesor - Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU

Karta graficzna- 1080 GTX

Pamięć RAM- 16,0 GB

Windows 10 PRO

3 minuty temu, Vemorion napisał:

Konserwacja sprzętu, pełne czyszczenie wszystkiego i wymiana past na CPU oraz GPU.

Raczej jak wyżej zasilacz albo coś na płycie. Bo jakby to był problem karty lub cepa(na gpu 80-90 to nic niezwykłego na cpu na pewno było mniej), to albo by nie wstał w ogóle albo padał przy każdej gierce. Przepiąć zasilacz i w miarę możliwości płytę. Oczywiście profilaktycznie czyszczenie i zmian pasty nie zawadzi, przy czym jak się nie znasz to ograniczyłbym się do pasty na procku.

Po co

20 godzin temu, Vemorion napisał:

Konserwacja sprzętu, pełne czyszczenie wszystkiego i wymiana past na CPU oraz GPU

Aaaa, to takie metody teraz? Jak w samochodzie coś źle działa, to wymiana silnika, skrzyni biegów, żarówek...

A nie lepiej po prostu zdiagnozować co jest przyczyną i skupić się na tym co rzeczywiście szwankuje?

OCCT zaprzęgnąć do roboty testować i wyciągać wnioski.

• Lubię to 1

@wodegoTak, takie metody. Uważam, że jeżeli podzespoły łapią wyższe temperatury niż kiedyś, to warto sobie przeczyścić komputer i można to zrobić bez większych kosztów, jedynie pastę kupić za 20zł.  Porównanie z samochodem gdzie wymiana części samochodowych jest kosztowna - nie ma żadnego związku z komputerem.

To w sumie zrób tą wymianę past. Co prawda nie wiadomo co uzyskuje te 80-90°C, ale jak wymienisz, to będzie dobrze. I na karcie termopady nie zapomnij. Potem zapytaj tutaj co jeszcze możesz zrobić.

Oczywiście źle nie życzę, ale przy takiej wymianie w ciemno może trafisz, a może nie.