hubert12a12a12a 0 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Mam taką prośbę bo mój komputer średnio działa. Kiedy gram np.: War Thunder Wszystko działa ok tylko schody się zaczynają kiedy chcem zagrać w CS go i wtedy po jednej rundzie się zawiesza i cały komputer się resetuje. Co ja mam zrobić żeby działał jak kiedyś. Jeszcze dodam bo moja karta kiedy na noc zostawiłem pobieranie gry. Wtedy gra się odpaliła i przez całą noc miał temperaturę 80-90 °C. Wtedy jak się obudziłem usłyszałem trzeszczenie. Co to mogło być i ja mam to naprawić. Procesor - Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU Karta graficzna- 1080 GTX Pamięć RAM- 16,0 GB Windows 10 PRO Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Jaki masz tam zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Konserwacja sprzętu, pełne czyszczenie wszystkiego i wymiana past na CPU oraz GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 3 minuty temu, Vemorion napisał: Konserwacja sprzętu, pełne czyszczenie wszystkiego i wymiana past na CPU oraz GPU. Raczej jak wyżej zasilacz albo coś na płycie. Bo jakby to był problem karty lub cepa(na gpu 80-90 to nic niezwykłego na cpu na pewno było mniej), to albo by nie wstał w ogóle albo padał przy każdej gierce. Przepiąć zasilacz i w miarę możliwości płytę. Oczywiście profilaktycznie czyszczenie i zmian pasty nie zawadzi, przy czym jak się nie znasz to ograniczyłbym się do pasty na procku. Cytuj Link to post Share on other sites
hubert12a12a12a 0 Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Zasilacze [SilentiumPC] Vero L2 Bronze 600 W SPC165 Edytowane 6 Grudnia 2022 przez hubert12a12a12a Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Po co 20 godzin temu, Vemorion napisał: Konserwacja sprzętu, pełne czyszczenie wszystkiego i wymiana past na CPU oraz GPU Aaaa, to takie metody teraz? Jak w samochodzie coś źle działa, to wymiana silnika, skrzyni biegów, żarówek... A nie lepiej po prostu zdiagnozować co jest przyczyną i skupić się na tym co rzeczywiście szwankuje? OCCT zaprzęgnąć do roboty testować i wyciągać wnioski. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 @wodegoTak, takie metody. Uważam, że jeżeli podzespoły łapią wyższe temperatury niż kiedyś, to warto sobie przeczyścić komputer i można to zrobić bez większych kosztów, jedynie pastę kupić za 20zł. Porównanie z samochodem gdzie wymiana części samochodowych jest kosztowna - nie ma żadnego związku z komputerem. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 To w sumie zrób tą wymianę past. Co prawda nie wiadomo co uzyskuje te 80-90°C, ale jak wymienisz, to będzie dobrze. I na karcie termopady nie zapomnij. Potem zapytaj tutaj co jeszcze możesz zrobić. Oczywiście źle nie życzę, ale przy takiej wymianie w ciemno może trafisz, a może nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts