Skocz do zawartości

RTX 3060Ti - Czarny ekran na pare sekund w trakcie grania

Recommended Posts

Dzień dobry,

Gigabyte RTX 3060Ti Gaming OC

Ryzen 5600 chłodzony Ferą 3 ARGB

16GB RAM Dual 3000MHz

MSI B450 Tomahawk
Zasilacz 650W SilentiumPC Supremo Gold

Monitor IIyama 144hz 1440p

Obudowa SilentiumPC

SSD Samsung 980

Mam problem z gasnącym na parę sekund ekranem. Co ciekawe gra się nie wysypuje do pulpitu, a jedynie na parę sekund gaśnie monitor. Po pojawieniu się obrazu gra działa dalej.

Dzieje się tak tylko i wyłącznie grając w gry (i tutaj też jest różnie, w League of Legends taki zanik mam bardzo rzadko, w Diablo 2 Ressurected częściej a najczęściej mam go w CoD Warzone). Nie jestem w stanie w żaden sposób "wymusić" zgaśnięcia, dzieje się to całkowicie losowo.

Przeinstalowywałem sterowniki poprzez DDU, niestety z marnym skutkiem. Reinstalacja Windowsa na świeżo również nie pomogła.

Jakieś pomysły? Temperatury sprzętu wg. MSI Afterburner w normie.

Pozdrawiam

Ciężko wyrokować - miałem podobne problemy grając w Warzone - Ale...już grając w Warzone 2 nie ma żadnych problemów i wszystko działa idealnie.

Czyli nie muszą to być problemy sprzętowe ale zwyczajne błędy programistyczne z danej gry.

Tak było u mnie bo najczęstsze problemy były w Warzone 1 a inne gry nie miały problemów żadnych.

U Ciebie oczywiście może być inaczej i coś złego się dzieje z zasilaczem lub kartą graficzną lub płytą główną...Te trzy elementy do sprawdzenia.

• 2 tygodnie później...

Ehh, może się okazać że sprawa jest banalnie prosta :) Otóż ja oddałem mojego RTXa 3080 do RMA niepotrzebnie bo wpadał w czarny ekran i wenty na 100%. Po wyjęciu byczka na integrze miewałem taki sam objaw tylko że na karcie zintegrowanej ekran wyłączał się na 3 sekundy i za chwilę wstawał, tak jak u ciebie. Okazało się że nie podpiąłem dodatkowej kostki z 4pin do zasilacza w szynie MB i płycie głównej po prostu brakowało mocy. Producent sprawdził kartę i nie wykrył usterki, wraca nieruszona więc to była wina na 100% braku dosilenia przez niepodpięte dodatkowe 4 pin ;)

• Lubię to 1

Wczoraj znajomemu zauktulizowalem bios w asrock z490 gaming który dodaje "C.A.M. (Clever Access Memory). Po włączeniu tego w uefi, obraz w 3dmarku przez hdmi też zaczął na chwilę gasnąć i tak co kilka sekund. Jak by monitor nie dostawał sygnału z karty. Nie zdążyłem sprawdzić przez DP bo póki co zabrał i ma sprawdzić u siebie.