JajoJajeczko 0 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Dzień dobry, Gigabyte RTX 3060Ti Gaming OC Ryzen 5600 chłodzony Ferą 3 ARGB 16GB RAM Dual 3000MHz MSI B450 Tomahawk Zasilacz 650W SilentiumPC Supremo Gold Monitor IIyama 144hz 1440p Obudowa SilentiumPC SSD Samsung 980 Mam problem z gasnącym na parę sekund ekranem. Co ciekawe gra się nie wysypuje do pulpitu, a jedynie na parę sekund gaśnie monitor. Po pojawieniu się obrazu gra działa dalej. Dzieje się tak tylko i wyłącznie grając w gry (i tutaj też jest różnie, w League of Legends taki zanik mam bardzo rzadko, w Diablo 2 Ressurected częściej a najczęściej mam go w CoD Warzone). Nie jestem w stanie w żaden sposób "wymusić" zgaśnięcia, dzieje się to całkowicie losowo. Przeinstalowywałem sterowniki poprzez DDU, niestety z marnym skutkiem. Reinstalacja Windowsa na świeżo również nie pomogła. Jakieś pomysły? Temperatury sprzętu wg. MSI Afterburner w normie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Masz możliwość pożyczenia od kogoś jego zasilacza do testów? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Zalecam zaktualizowanie BIOS-u płyty głównej 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Sprawdź z innym monitorem albo podłącz pod inne złącze hdmi albo DP , sprawdź inny kabel. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Ciężko wyrokować - miałem podobne problemy grając w Warzone - Ale...już grając w Warzone 2 nie ma żadnych problemów i wszystko działa idealnie. Czyli nie muszą to być problemy sprzętowe ale zwyczajne błędy programistyczne z danej gry. Tak było u mnie bo najczęstsze problemy były w Warzone 1 a inne gry nie miały problemów żadnych. U Ciebie oczywiście może być inaczej i coś złego się dzieje z zasilaczem lub kartą graficzną lub płytą główną...Te trzy elementy do sprawdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Karta z drugiej ręki czy nowa ? Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Ehh, może się okazać że sprawa jest banalnie prosta Otóż ja oddałem mojego RTXa 3080 do RMA niepotrzebnie bo wpadał w czarny ekran i wenty na 100%. Po wyjęciu byczka na integrze miewałem taki sam objaw tylko że na karcie zintegrowanej ekran wyłączał się na 3 sekundy i za chwilę wstawał, tak jak u ciebie. Okazało się że nie podpiąłem dodatkowej kostki z 4pin do zasilacza w szynie MB i płycie głównej po prostu brakowało mocy. Producent sprawdził kartę i nie wykrył usterki, wraca nieruszona więc to była wina na 100% braku dosilenia przez niepodpięte dodatkowe 4 pin 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Wczoraj znajomemu zauktulizowalem bios w asrock z490 gaming który dodaje "C.A.M. (Clever Access Memory). Po włączeniu tego w uefi, obraz w 3dmarku przez hdmi też zaczął na chwilę gasnąć i tak co kilka sekund. Jak by monitor nie dostawał sygnału z karty. Nie zdążyłem sprawdzić przez DP bo póki co zabrał i ma sprawdzić u siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts