hemoglobina 0 Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam szacowne Grono. Od niedawna mam duże skoki temperatury i mocny wzrost zuzycia CPU gdy odpalam nowe procesy, przy których nastepuje chwilowa zwiecha. Przy uruchamianiu czegokolwiek na moment wskakuje "Proces bezczynności" który mocno podbija zużycie CPU i skokowo rośnie temperatura o ok 15 'C wyżej niż normalnie. Często przy uzywaniu Mozilli CPU Usage wskakuje mi na 45% a wraz z tym temperatura CPU, gdzie do niedawna zuzycie i temp były znacnzie niższe. Do tego potrafi mi wykrzaczać przeglądarke ( zarówno Mozille jak i Opere) pomimo, że mam otwarte zaledwie kilkanaście kart choć jeszcze niedawno to i kilkadziesiat kart nic nie wadziło i to w 2 przeglądarkach jednoczesnie. Do tego czasem przy tych Crushach potrafi wykrzaczyć też Eksploratora, gdzie w zasdzie musi lecieć reset kamputera bo juz nic nie da sie zrobić. Czasem jak sama przeglądarka się wykrzaczy to i tak cały komp zmula więc i tak musze robić reboot. Czasem freezy zdarzają się jak wyklikam na YT i ładuje się strona z wideo. ( wtedy też jest skokowy wzrost CPU USAGE do bardzo wysokich poziomów) Jakieś pomysły co się zadziało. Jeszcze miesiąc temu wszystko było cacy. grafika zintegrowana intelowska. Z Poważaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Na początek sprawdź jakimś antywirem czy coś się nie zalęgło. Do tego np.Malwarebytes Antimalware. Zerknij na stan dysku w Crystal Disk Info i wrzuć tutaj screena, przeskanuj go również (nie quick) w HD Tune. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Malwarebytes + AdwCleaner to na początek. A zanim dasz screen z CrystalDisInfo zmień Funkcje -> Funkcje Zaawansowane -> Wartość RAW -> 10 [dec] 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 16 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Był i Malwerbytes i RogueKiller i Comodo w pierwszej kolejności. Co do dysku to wygląda to tak Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Nie widzę tu nic złego Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 No tak, jakiś pomysł skąd takie skoki temp przy uruchamianiu procesów i w ogóle za wysokie temp od jakiegos czasu? Jedyne o czym ja myslałem, że wykrzaczyło sterownik od iGPU i procesor sam zyłuje ale reinstal nic nie pomógł. HELP ME ! Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Tak swoją drogą to napisz specyfikację swojego kompa Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) I5-33xx 4 generacji z Hd4000 w którym to zawsze miałem w opcjach zasilania odpalone 99% zamiast 100% by wyłączone było Turbo i nie podkręcało mi wiatraka na hałas. Ergo czynnik dodatkowy by były niższe temp. Zawsze było git a teraz głupiego Twitteera przewijam czy pisze posty na benchmarku a w tle leci muzyka i mam 70 'C na CPU Mam wrażenie, że jakiekolwiek opcje graficzn typu odpalenie nowego streamingu/video/okna itd itp czy procesu gdzie jest okno windowsa po prostu orają Procesor od niedawna. Skoki na mozilli na 50% CPU a czasami na 80% to jest coś co się nigdy nie zdarzało Edytowane 17 Listopada 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Kiedyś mój słabszy laptop zachowywał się podobnie gdy mu jedna z ostatnich aktualizacji zaszkodziła, może podobnie jest u Ciebie. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 W jakim wieku jest ten sprzęt, i czy czyściłeś "bebechy" po rozkręceniu ? Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Wiek swój ma ale jest w bdb stanie i czysty, 2 late temu wymieniona pasta termo. . Problemem jest nie wysoki poziom temp bez zużycia CPU (czyli domniemanie kwestii hardwarowej malfunkcji) tylko wysoki temp z powodu wysokiego USAGE CPU, które nie powinno mieć miejsca przy tak małym obciażeniu. ergo domniemuje tu jakiś zonk na tle softwarowym. Na idle temp i usage jest OK. Ale jak cokolwiek mu sie podgoni z wczytywaniem i nowym procesem zaczyna się dziwnie zachowywac. W 1 poście dość dokładnie opisałem zjawisko. Zrestartowałem system po aktualizacji W10pro, i przy ładowaniu systemu zapakowało mi 70 stopni coo jest kuriozalne. Edytowane 17 Listopada 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Usuń ostatnie aktualizacje i zobacz czy będzie lepiej, po jednej. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) od czasu gdy mi się zapsuło z TEMP i CPU Usage, to poszły ze 2 aktualizacje.... Ja sie nie znam, ale tak troche jakby mi szwankował driver od iGpu i CPU sam musi nadrabiać. Może być tak, że po którejś aktualce driver sie z w10 gryzie? Gdzieś czytałem, że MS przestał wspierać hd3000. o hd4000 nie widziałem żadnego info a mimo to szwankuje. Ewidentne przycinki gdy łąduje sie tresc graficzna, chocby forum benchmarka. Edytowane 22 Listopada 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 25 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Panie i Panowie, czy taki Screen naprowadzi moze na trop jakiś ? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 25 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Tu jest coś takiego na ten temat https://stackoverflow.com/questions/46855911/getting-error-debugging-connection-was-closed-reason-render-process-gone Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 ogólnie leci /yT w tle i juz mam z 10 stopni za dużo, ale jak włącze karte w ktorym to Yt jest odpalone np w FHD to dodatkowe 10 stopni na CPU wskoczy a zuzycie CPU w firefoxie też + xx %. Do tego zauwazyłem że przy ikonce uBlock Origin wyświetla mi jakieś niebotyczne ilości elementów blokowanych na niektórych witrynach. typu 1k. 500, itd itp. + skojarzyłem, że zainstalowałem gre sprzed kilkunastu lat i przy jej instalacji chciało zainnstalowac jakieś pliki z 18.10.2022 te na dole chyba Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 A weź ją odinstaluj i te rzeczy też. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 czy to bezpieczne w ogoóle? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Chodziło mi o tą gre. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 powywalałem te gre i pliki iczy ublocka i nic to nie dało. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 To już nie wiem co Ci poradzić. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 na cda.pl nie ma takich skoków CPU a na YT są W ogóle ma mwrażenie, że największy problem jest na YT Czy uzytkowanie add onu H264ify ma jeszcze sens? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Rejestr czyściłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 (edytowane) Toć oczywiste. Potrzebne porady na poziomie Zaawansowanym wywaliłem te pliki c++ z 18/10 związane z instalacją gry z GOG i pakiet "adaptacyjny" do tej gry jak i gre.. To nieco poprawiło sytuacja, na tyle, że w operze jest prawie normalnie ale mozilla dalej muli i podgrzewa kompa choc tu tez minimalny spadek temperatur. Tak jakby jakichś bibliotek brakowało a wczesniej były nadpisane pod Gre sprzed killkunastu lat. Edytowane 30 Listopada 2022 przez hemoglobina porządek Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 No i zainstalowalem ponownie adblocka itd i problem w sumie raz jest a raz nie a nawet subskrypcji nie podałem. Niewyklucozne, że albo szwankguje mi sterownik od GPU albo Mozilla nie ogarnia i gryzie się z ublockiem i jednoczesnie Google rzuca anty oprymalizacje dla Obcych Browserów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts