verul 373 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 W sumie ogolnie rzecz biorac takie cos ma raczej calkiem pozytywny wplyw na spoleczenstwo. Nawet jak na tym nie zbuduja super masy to przynajmniej poprawia kondycje, lepiej bedzie dzialal uklad krazenia i ogolnie beda zdrowsi. Do tego nawet informacje o odzywianiu... dla ludzi ktorzy niekoniecznie maja chec lub mozliwosci zglebiac tajniki silowni niezla opcja. Ja sam jeszcze dwa lata temu nie wiedzialbym co robic na silowni, jaki plan, jak cwiczyc, na czym itd. Mi akurat pomogly plany internetowe ukladane przez automat na potreningu i dostosowywane do moich potrzeb przez trenera dzieki czemu zapoznalem sie z cwiczeniami i wiem teraz co i jak. Na silce co prawda nie cwiczylem b od poczatku postawilem na treningi w domu, ale umialbym sie teraz na niej odnalezc. A totalny laik jak wejdzie na silke, zobaczy ta cala mase sprzetu to nie wie co ma z soba zrobic... Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 $100.000 za metamorfozę http://www.teambeachbody.com/connect/success/-/user-story/131868537 Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Przyda mu sie zeby ta skore mu powycinali. No i na nowe ciuchy =] Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2279 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Musze kupic jeszcze gumowany nakład. I pewnie stojaki, o pasie kulturystycznym nie wspominajac.. Do sztangielek te zaciski raczej sie nie nadaja, ale do sztangi moga byc. Szybko mozna zmienic obciażenie. http://i1129.photobucket.com/albums/m510/letoatrida/sztanga_01.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A po co Ci pas kulturystyczny? Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 O. Ośka od jelcza. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A po co Ci pas kulturystyczny? Żeby dysków nie pogubił Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Kiepskie pytanie kiepski żart Podejrzewam, że kupuje go w celu odciążenia kręgosłupa (słyszałem też, że niektórzy noszą pas, aby zapobiec przepuklinie ciekawe ile w tym prawdy). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ale pas niczego nie odciąża, ani niczemu nie zapobiega pasów przy siadzie/martwym czy koszulek do wyciskania używa się na zawodach w celu zwiększenia osiągów zawodnika, a nie ochrony, kolejny idiotyczny mit Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) A mnie dalej ciekawi to z przepukliną Edytowane 27 Września 2014 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 tego nie wiem, ale jako, że pas zwiększa ciśnienie śródbrzuszne, które jest powodem przepukliny... zapytaj jakiegoś lekarza sportowego Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Gdyby to było takie proste to bym chętnie zapytał. Ale nawet na logikę: pas usztywniając/ściskając tułów uciska jednocześnie wnętrzności, czyli mięśnie, przez co flaki nie mogą się przez nie przebić jak to ma miejsce w przepuklinie. Pogrzebałem w necie, trochę znalazłem Przy pasie chodzi głównie o to, żeby przytrzymać dolną część kręgosłupa i flaki w jamie brzusznej...wspomaga to te mięśnie (tj. dolne pleców i brzucha) i utrzymuje stabilną sylwetkę. Dociskać radzę mocno, ale odpinać przy przerwach i uważać, by ściskać się w pasie, a nie np. w żebrach - są kolesie, którym jak się pas przesunie, to ćwiczą dalej. Nie stosowanie pasa prowadzić może nawet do przepukliny, ale to raczej ekstremalne przypadki. Ćwiczenia to tak jak już pisali inni - martwy ciąg, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą, przy wyciskaniu większych ciężarów na barki ale raczej w siedzeniu (zaborek, 70 kg na barki też wyciskasz na stojąco ?). Nie wydaje mi się, żeby pas był potrzebny przy ćwiczeniu klatki. Edytowane 27 Września 2014 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 wiesz takie opinie to ja znam i mam je z całkiem dobrych źródeł (które notabene twierdzą, że pas do ćwiczeń to głupota, pas jest na zawody/maksy), chodziło mi raczej o jakieś medyczne podstawy zapobiegania przepuklinie Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Dlatego i ja mówiłem o odciążaniu kręgosłupa, bo sam pasa nigdy nie nosiłem podczas ćwiczeń, a takie plotki również chodzą. pas jest na zawody/maksy Amen. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Pas sie zaklada przy robieniu maksow zeby latwiej utrzymac wlasciwa postawe i wlasnie uniknac przepukliny, bo on wypycha bebechy w gore, a przepuklina jest gdy sa wypychane w dol. Tylko ze do codziennych treningow nie powinno sie go zakladac, bo poniewaz on odciaza miesnie grzbietu i brzucha to powoduje, ze sie nie rozwijaja. Wiec jak sie bedzie go zakladac do codziennych treningow to rozwoj bedzie nieproporcjonalny. On jest dla zaawansowanych ktorzy wyciskaja maksy na rekord. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 On jest dla zaawansowanych ktorzy wyciskaja maksy na rekord. Albo dla startujących w zawodach, np trójboju Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Jak ktoś nie oglądał dzisiaj w nocy finału bellator 126 z Marcinem Heldem Link Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) zaczynam znowu spalać tłuszczyk Kupiony 15lat temu, używany kilka lat w starej chałupie, a dzisiaj zwiozłem go do swojego domu http://www.iv.pl/images/46643887414316200245_thumb.jpg P.s. brakuje jeszcze gąbek, które się piorą Edytowane 27 Września 2014 przez radam5 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Odnośnie do dyskusji na temat stosowania pasa: według opinii znajomego trenera pas należy zakładać wtedy, kiedy obciążenie przekracza wagę ciała (tzn. przy przysiadach ze sztangą, martwym czy wiosłowaniu sztangą stojąc). Raz że wspomaga dolny odcinek kręgosłupa, dwa, że zapobiega przepuklinie. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Z tego co mi wpajano, pas ma służyć do zabezpieczenia szczytowych ciężarów przy ostatnich seriach, bądź wspomagać bicie rekordów. Z kolei zakładanie pasa do każdego ćwiczenia i każdego obciążenia, działa wprost odwrotnie - organizm zamiast się wzmacniać, jest przyzwyczajany do ciągłej asekuracji. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 pas należy zakładać wtedy, kiedy obciążenie przekracza wagę ciała najcięższe siady robiłem ze 140kg sztangą (częściej 120-130 zależało od formy danego dnia) po 6 serii 5 powtórzeń i nie specjalnie dało mi to "w krzyż", matrtwy setką już trochę bardziej, raz porwałem się na 120 i to już było cholernie ciężko skończyć serię i zabiło mi to cały trening, na nic nie miałem siły, dodam, że ważyłem wówczas jakieś 92-93kg, tak czy owak nie czułem jakbym potrzebował przy tym asekuracji w formie pasa, na zawodach w dwuboju (martwy+klata) w których brałem udział (podszedłem do 150 w martwym, ale nie wyrwałem przez własny błąd, a to było trzecie podejście) też nikt ich nie zakładał, a chłopaki z czołówki wyciągali 160-180 w martwym Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 nie specjalnie dało mi to "w krzyż" No właśnie, Tobie Kwestia zdrowia. Jak ktoś ma zwyrodnienie kręgosłupa, problemy z krzyżami, czy coś w tym stylu to raczej do większych ciężarów bez pasa nie będzie startował. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) @drachenfeles: to, że nie zabolał cię kręgosłup, ani nie dostałeś przepukliny, czy nie czułeś potrzeby "asekuracji w postaci pasa", nie znaczy, że nie powinieneś zakładać pasa przy obciążeniu znacznie przekraczającym masę twojego ciała. Póki wszystko jest cacy, to każdy jest kozak, ale jak kontuzja to płacz i narzekanie. @Klikacz: jak ktoś ma wadę postawy i problem z lędźwiowym odcinkiem kręgosłupa to w ogóle nie powinien robić przysiadów ze sztangą z dużym obciążeniem - z pasem czy bez. Edytowane 27 Września 2014 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Wszystko zależy od tego jak poważne jest schorzenie. Jak ktoś jest świadomy swojego problemu to oczywiście, że nie powinien brać się za takie rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts