qszyq 12 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Cześć, szukam alternatywy dla routera Funbox 6 którą zmieszczę w skrzynce teletechnicznej. Obecnie mam tam Funboxa 6 + dodatkowy przełącznik żeby podłączyć gniazdka z pokoi. Funbox nie mieści się w skrzynce więc leży w szafce którą zabudowałem skrzynkę. Dostałem od orange też terminal ONT więc pojawił się taki pomysł aby go wykorzystać. Także potrzebuję mały router z minimum 5-6 portami, do którego będę mógł wpiąć do WAN terminal ONT a do reszty portów LAN gniazdka z pokoi. WIFI w tym routerze nie potrzebuję bo i tak będzie to schowane w skrzynce za szafką na buty i będę miał zewnętrzny routter/ap do tego. Priorytetem jest mały rozmiar (bez dodatkowych anten) i obsługa sieci 1Gb. Obecnie mam 600Mb/s ale może wzrosnąć. Jakieś propozycje? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Masz TV przez światłowód od Orange? Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 24 minuty temu, Arnold napisał: Masz TV przez światłowód od Orange? Nie i raczej wątpię żebym korzystał w przyszłości. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Aż się tu prosi UBNT ER-X lub mikrotik np. hEX/ hEX S / AC2 i jeśli koniecznie 5x Lan to mały switch 5x1Gbps Edytowane 11 Października 2022 przez karpior Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 11 minut temu, karpior napisał: Aż się tu prosi UBNT ER-X lub mikrotik np. hEX/ hEX S / AC2 i jeśli koniecznie 5x Lan to mały switch 5x1Gbps No właśnie mam mały switch już w skrzynce (TL-SG1005P) i chciałbym go przy okazji wyeliminować bo o ile sam switch jest mały to jego zasilacz to już drugie tyle miejsca Łącznie mam 6 gniazdek do obsłużenia w mieszkaniu ale jedno na 99% nie będzie używane a kolejne może kiedyś się użyje więc teoretycznie taki 5 portowy ER-X dałby radę ale jednak fajnie byłoby mieć zapas portów. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 2 godziny temu, qszyq napisał: Dostałem od orange też terminal ONT Skoro masz terminal ONT to po co korzystać z routera Orange. Mieć od Orange dane PPPoE, Vlan i podłączyć inny router, a nie wierze, że z Wi-Fi w ogóle nie korzystasz. Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Jak mogłeś dostać ont skoro funbox ma wbudowany ont w modem ??? Coś mi mówi że jedyne co możesz to dostawić do funboxa drugi ruter. Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 5 godzin temu, Arnold napisał: Skoro masz terminal ONT to po co korzystać z routera Orange. Mieć od Orange dane PPPoE, Vlan i podłączyć inny router, a nie wierze, że z Wi-Fi w ogóle nie korzystasz. No właśnie chcę kupić taki router, żeby nie korzystać z Funboxa ale nie chcę klasycznego routera tylko jakiś mały który na luzie włożę do skrzynki tak jak opisałem. Wifi z tego miejsca działa słabo bo jest tak zabudowa i z Funboxa który obecnie tam leży tuż obok mam słaby zasięg w skrajnych pokojach mieszkania. Więc główny router w skrzynce może być bez wifi a wi-fi sobie zrobię w salonie przez jakiś drugi router/ap. Godzinę temu, pawluto napisał: Jak mogłeś dostać ont skoro funbox ma wbudowany ont w modem ??? Coś mi mówi że jedyne co możesz to dostawić do funboxa drugi ruter. Wtyki u montera ;) a tak serio jak był monter to powiedziałem że chciałbym wsadzić router do skrzynki ale jak przymierzyliśmy to nie było szans go tam umieścić a światłowód dochodził tylko do skrzynki. Także dał mi też ONT, z niego RJ do kabla od gniazdka w salonie i w salonie Funboxa. Minus był taki, że nie mogłem podzielić sieci na inne gniazdka więc router roboczo stoi tam gdzie ONT miał stać. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 RB750GR3, jak za mało portów to dodatkowo switch. Tego Mikrotika można zasilić napięciem między 8 a 30V. Szukasz switcha który będzie pracował na napięciu 12V, do tego dajesz 1 zasilacz (o odpowiednim A) i TAKI rozdzielacz. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) 32 minuty temu, 8gwiazdek napisał: RB750GR3, jak za mało portów to dodatkowo switch. Tego Mikrotika można zasilić napięciem między 8 a 30V. Szukasz switcha który będzie pracował na napięciu 12V, do tego dajesz 1 zasilacz (o odpowiednim A) i TAKI rozdzielacz. To niegłupie z tym rozdzielaczem. Ale widzę, że ten Hex może być zasilany z POE a mam już switch z POE. Pytanie czy w tą stronę zadziała? Prąd z switcha do routera a dane z routera do switcha czy to obojętne? Albo zamiast bawić się w dodatkowe switche, kable z routera do switcha itd to wziąć jakiś 8 portowy np RB2011iL-IN? Edytowane 11 Października 2022 przez qszyq Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 7 godzin temu, Arnold napisał: Skoro masz terminal ONT to po co korzystać z routera Orange. Mieć od Orange dane PPPoE, Vlan i podłączyć inny router, a nie wierze, że z Wi-Fi w ogóle nie korzystasz. WIFI w tym routerze nie potrzebuję bo i tak będzie to schowane w skrzynce za szafką na buty i będę miał zewnętrzny routter/ap do tego. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 9 godzin temu, qszyq napisał: Ale widzę, że ten Hex może być zasilany z POE a mam już switch z POE. Pytanie czy w tą stronę zadziała? Prąd z switcha do routera a dane z routera do switcha czy to obojętne? Ten mikrotik obsługuje passive PoE, nie zasilisz tego bezpośrednio z 802.3af/at Co do RB2011iL-IN - wydajnościowo trochę gorszy niż w/w hex, pamiętaj że ma porty 5x1G + 5x100M, poza tym nie jest taki mały, sprawdź czy go na pewno upchasz w tej skrzynce. Zasilanie praktycznie standard mikrotika czyli 8-30V - dopasujesz sobie w razie czego odpowiedni wymiarami zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 12 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 4 godziny temu, karpior napisał: Ten mikrotik obsługuje passive PoE, nie zasilisz tego bezpośrednio z 802.3af/at Co to dokładniej oznacza bo nie siedzę w temacie? 4 godziny temu, karpior napisał: Co do RB2011iL-IN - wydajnościowo trochę gorszy niż w/w hex, pamiętaj że ma porty 5x1G + 5x100M, poza tym nie jest taki mały, sprawdź czy go na pewno upchasz w tej skrzynce. Zasilanie praktycznie standard mikrotika czyli 8-30V - dopasujesz sobie w razie czego odpowiedni wymiarami zasilacz Jasne, no porty chciałbym mieć 1G. Ten model jedynie rzuciłem na podstawie rozmiaru A co do rozmiarów to ten RB2011iL-IN byłby niemal identyczny jak Hex + TL-SG1005P postawione obok siebie stąd moja chęć do ograniczenia ilości urządzeń. Zakładam (bo nie znalazłem), że nie ma 8 portowej wersji Hexa? Bo ideałem rozmiarowym byłby odpowiednik większego brata mojego switcha (tl-sg108pe) //edit A jeszcze pojawiło się w mojej głowie jeszcze takie pytanie (tak jak wspomniałem nie siedzę mocno w sieciach) Czy w ogóle potrzebuję tego ONT od Orange? Czy własny router z gniazdem SFP/modułem ONT mógłby to wszystko zastąpić czy Orange ma zablokowaną taką możliwość i trzeba używać tylko sprzętu który dostarczyli? Edytowane 12 Października 2022 przez qszyq Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Potrzebujesz. Jest on Mac adresem dodany na OLT, pobiera sobie poprzez serwer provisioningu config kliencki. Edytowane 12 Października 2022 przez 8gwiazdek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Żaden operator nie pozwala na własne ONT bo to oni muszą mieć dostep do tego zdalnie chociażby, a nie ty i musi to dogadywać się z całym ich systemem. To tak najprościej tłumacząć, a fachowo moga inni Tak dla porównania. Ja mam INEA i mam ONY Nokii i do niego router. INEA nie przydziela IP do MAC-adresu routera czy komputera więc moge podłączać swój router i to on pobiera IP Jaki mam router znajdziesz w sygnaturce mojej Mimo ceny i nie pozornego wyglądu to najlepszy router jaki miałem i w 2.4Ghz poza schodami międuz piętrami wszedzie jest zasięg, a nawet na drugim końcu piętra jest w 5Ghz z downloadem miedzy urzadzeniem (dekoder 4k canal+), a tym UDR jest około 120-220 Mb/s. Skacze. Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 12 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Godzinę temu, 8gwiazdek napisał: Potrzebujesz. Jest on Mac adresem dodany na OLT, pobiera sobie poprzez serwer provisioningu config kliencki. Godzinę temu, Arnold napisał: Ja mam INEA i mam ONY Nokii i do niego router. INEA nie przydziela IP do MAC-adresu routera czy komputera więc moge podłączać swój router i to on pobiera IP Więc tak czysto teoretycznie gdybym mógł skopiować adres MAC z ONT który dostałem na nowy router z ONT to powinno dać się obejść potrzebę korzystania z ONT Orange? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 3 godziny temu, qszyq napisał: Więc tak czysto teoretycznie gdybym mógł skopiować adres MAC z ONT który dostałem na nowy router z ONT to powinno dać się obejść potrzebę korzystania z ONT Orange? Czysto teoretycznie oraz stricte praktycznie, to NIE będzie działać Edytowane 12 Października 2022 przez 8gwiazdek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Godzinę temu, 8gwiazdek napisał: Czysto teoretycznie oraz stricte praktycznie, to NIE będzie działać Może mu Orange podłączyło tak mi INEA i może funbox skonfigurowano mu jako zwykły router? Autorze tematu weź inny router jak możesz z funboxa lub masz na umówię login i hasło do usługi to tylko trzeba mieć ustawienia VLAN. Ustawiasz na innym i albo się połączy albo nie. Ja bym tak zrobił 1 Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 16 godzin temu, qszyq napisał: Co to dokładniej oznacza bo nie siedzę w temacie? Passive PoE (pasywne) oznacza, że urządzenie źródłowe podaje najczęściej 24V (choć może być też 12V lub nawet 48V) zasilania na niektóre żyły w kablu, bez negocjacji przez drugą stronę. PoE aktywne (802.3af lub nowsze at) to standard, gdzie to urządzenie odbiorcze decyduje czy chce zasilanie (48V) otrzymać czy nie. Pasywnym PoE możesz uszkodzić urządzenie które tego standardu nie obsługuje. Aktywne PoE nie uszkodzi natomiast urządzenia które tego rozwiązania nie wspiera. PoE aktywne występuje np. w kamerach IP, punktach dostępowych ale również w innych urządzeniach. PoE pasywne to domena przede wszystkim Mikrotika i po części UBNT (u nich spotkasz zarówno pasywne jak i aktywne). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 13 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) 12 godzin temu, karpior napisał: Passive PoE (pasywne) oznacza, że urządzenie źródłowe podaje najczęściej 24V (choć może być też 12V lub nawet 48V) zasilania na niektóre żyły w kablu, bez negocjacji przez drugą stronę. PoE aktywne (802.3af lub nowsze at) to standard, gdzie to urządzenie odbiorcze decyduje czy chce zasilanie (48V) otrzymać czy nie. Pasywnym PoE możesz uszkodzić urządzenie które tego standardu nie obsługuje. Aktywne PoE nie uszkodzi natomiast urządzenia które tego rozwiązania nie wspiera. PoE aktywne występuje np. w kamerach IP, punktach dostępowych ale również w innych urządzeniach. PoE pasywne to domena przede wszystkim Mikrotika i po części UBNT (u nich spotkasz zarówno pasywne jak i aktywne). Ok, niby rozumiem ale.. dla przykładu Mikrotik hEX ma 2 wejścia zasilania. Złącze zasilania lub PoE-IN (8-30 V) czyli jak rozumiem cały router może być zasilany z samego POE? Czemu w takim razie nie mogę podać prądu do routera z switcha który wspiera 802.3 af/at? Z tego co czytam switch z 802.3 af/at powinien dostosować napięcie automatycznie do potrzeb routera? Zrozumiałem, że w drugą stronę nie powinno to działać czyli wysyłając prąd z pasywnego PoE do urządzenia z aktywnym PoE. //Pewnie namieszałem i wstyd ale na mój chłopski rozum tak to wygląda Edytowane 13 Października 2022 przez qszyq Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 W dniu 12.10.2022 o 14:15, qszyq napisał: Więc tak czysto teoretycznie gdybym mógł skopiować adres MAC z ONT który dostałem na nowy router z ONT to powinno dać się obejść potrzebę korzystania z ONT Orange? Nie. ONT współpracuje z OLT po stronie dostawcy i się na nim melduje i otrzymuje od niego konfigurację. Musi też być z nim kompatybilny. Kompatybilnosc w tym przypadku zazwyczaj ogranicza się do jednego producenta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 17 Października 2022 Udostępnij Napisano 17 Października 2022 W dniu 13.10.2022 o 13:14, qszyq napisał: Ok, niby rozumiem ale.. dla przykładu Mikrotik hEX ma 2 wejścia zasilania. Złącze zasilania lub PoE-IN (8-30 V) czyli jak rozumiem cały router może być zasilany z samego POE? Czemu w takim razie nie mogę podać prądu do routera z switcha który wspiera 802.3 af/at? Z tego co czytam switch z 802.3 af/at powinien dostosować napięcie automatycznie do potrzeb routera? Zrozumiałem, że w drugą stronę nie powinno to działać czyli wysyłając prąd z pasywnego PoE do urządzenia z aktywnym PoE. Aby zadziałał standard 802.3 af/at to obie strony muszą go wspierać. PoE pasywne to tak naprawdę ręczne podanie (wymuszenie) napięcia na niektóre piny w przewodzie bez żadnej negocjacji, sprawdzenia czy coś po drugiej stronie w ogóle jest wpięte. Oba rozwiązania NIE SĄ kompatybilne. Nawet napięcie jest na innych żyłach w przewodzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
qszyq 12 Napisano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2022 2 minuty temu, karpior napisał: Aby zadziałał standard 802.3 af/at to obie strony muszą go wspierać. PoE pasywne to tak naprawdę ręczne podanie (wymuszenie) napięcia na niektóre piny w przewodzie bez żadnej negocjacji, sprawdzenia czy coś po drugiej stronie w ogóle jest wpięte. Oba rozwiązania NIE SĄ kompatybilne. Nawet napięcie jest na innych żyłach w przewodzie. W międzyczasie to pojąłem ale dzięki za wytłumaczenie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts