Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Hej, mam problem ze swoim komputerem. Jakieś 2 mieś. temu złożyłem komputer (części zakupiłem z X koma) wszystko działa lecz ze wnętrza obudowy wydziela się bardzo intensywny zapach połączenia elektroniki z domieszką plastiku. Poszedłem z problemem do x koma (na początku rozkleiły mi się pamięci ram które wymienili) i również wymienili mi zasilacz bo wykryli że to niby on jest powodem smrodu lecz to nie był on. Generalnie smród jest i zastanawiam się czy to jest wina chłodenia procka ( SilentiumPC Fera 5 Dual Fan) czy samej obudowy od Be quiet (Pure Base 500DX ). A może to coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Zapach pojawia się natychmiast po uruchomieniu komputera, czy po pewnym czasie? Jakie masz temperatury na poszczególnych komponentach? Głupie pytanie, ale... Usunąłeś folię zabezpieczającą stopkę radiatora CPU przed montażem chłodzenia? Tak, czy inaczej, pozostaje chyba zaczekać na pojawienie się opisanego zapachu, wyłączyć komputer, usunąć boczne panele obudowy i spróbować zlokalizować źródło zapachu. Tylko uważaj na nos... Rozwiązanie prymitywne, ale obawiam się, że w tym przypadku może być najbardziej skuteczne Edytowane 9 Października 2022 przez Skaza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Jeśli chodzi o ten zapach to pojawia się odrazu po włączeniu komputera i na początku jest najbardziej intensywny. Jak komputer chodzi tak z 2-4h to zapach lekko ustaje. Temperatury są bardzo ok. procesor ok. 60,5C. GPU takie 65C, ogólnie temperatury są dobre. Tak usunąłem folię ze stopki. Jeśli chodzi o źródło zapach to możliwe że zlokalizowąłem. To może być chłodenie CPU tylko nie wiem co może tam śmierdzieć. Jakby coś się tam osadzało podczas wyłączonego komputera i wylatywało z obudowy po jego włączeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Te temperatury to pod obciążeniem czy jak? 60 stopni przy normalnej pracy to za dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 60 stopni jest gdy jest pod obciążeniem. Normalnie to CPU ma 30-40C Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Zaraz monitor wyrzuce przez to forum Chodzi jakby serwer się wdzwaniał do internetu 30 lat temu Jaką paste termoprzewodzacą położyłeś na CPU? Rozsmarowałeś równomiernie czy chlapłeś klocuszka na CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Załóż chłodzenie boxowe i sprawdź czy nadal czuć ten zapach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 To zapach ryżu z chińskich części, trzeba się przyzwyczaić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 49 minut temu, Arnold napisał: Zaraz monitor wyrzuce przez to forum Chodzi jakby serwer się wdzwaniał do internetu 30 lat temu Jaką paste termoprzewodzacą położyłeś na CPU? Rozsmarowałeś równomiernie czy chlapłeś klocuszka na CPU? Położyłem taką co przyszła z prockiem. Rozsmarowałęm równomiernie 49 minut temu, BlackCoffe napisał: Załóż chłodzenie boxowe i sprawdź czy nadal czuć ten zapach. Problem w tym że chłodenia boxowego nie miałęm kupiłem troche lepsze CPU R7 5800X Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 7 minut temu, Zepullo napisał: Położyłem taką co przyszła z prockiem. Rozsmarowałęm równomiernie Problem w tym że chłodenia boxowego nie miałęm kupiłem troche lepsze CPU R7 5800X Kupiłeś CPU w wersji OEM bez chłodzenia BOX? Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 44 minuty temu, zbiku90 napisał: To zapach ryżu z chińskich części, trzeba się przyzwyczaić Coś nie wydaje mi się żębym wytrzymał z tym smrodem Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Teraz, Zepullo napisał: Coś nie wydaje mi się żębym wytrzymał z tym smrodem Przewietrz pokój Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 3 minuty temu, Arnold napisał: Kupiłeś CPU w wersji OEM bez chłodzenia BOX? Tak, mój procek nie miał chłodzenia z zestawie Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Teraz, Zepullo napisał: Tak, mój procek nie miał chłodzenia z zestawie Czyli OEM z roczną gwarancją? Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 7 minut temu, Arnold napisał: Czyli OEM z roczną gwarancją? Możliwe że 4lata Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 2 minuty temu, Zepullo napisał: Możliwe że 4lata Wersja BOX posiada 3 lata gwarancji i jest z własnym chłodzeniem, a OEM od zawsze był z roczną gwarancją. Chyba, że X-Kom ci zaiwanił BOX-owe chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Zepullo 0 Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 8 minut temu, Arnold napisał: Wersja BOX posiada 3 lata gwarancji i jest z własnym chłodzeniem, a OEM od zawsze był z roczną gwarancją. Chyba, że X-Kom ci zaiwanił BOX-owe chłodzenie. Wiem jedno na każdy mój komponent jest gwarancja a na ile to nie pamiętam Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Ja ci pisze jak to wygląda, a wątpie, żeby x-kom dawał dłużej niż [rpdicent. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Jeszcze może być procek ze zwrotu. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: Jeszcze może być procek ze zwrotu. Ale to gwarancji nie skraca, ale mogli dac bez BOX-owego coolera. Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 10 godzin temu, Zepullo napisał: Coś nie wydaje mi się żębym wytrzymał z tym smrodem a nie podłączyłeś kompa pod jakąś chińską listwę, przedłużacz ze sklepu po 4 zł, kabel przedłużacza się nie grzeje? Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Ja stawiam, że to nie smród chłodzenia CPU tylko zapach resztek topnika z zasilacza. Czasami potrafi utrzymywać się tygodniami i w końcu się rozejdzie. 11 godzin temu, Arnold napisał: Wersja BOX posiada 3 lata gwarancji i jest z własnym chłodzeniem, a OEM od zawsze był z roczną gwarancją. Chyba, że X-Kom ci zaiwanił BOX-owe chłodzenie. Od kiedy AMD do 5800x BOX daje chłodzenie? Ja miałem boxa i w środku był tylko procesor, naklejka i papierki. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 31 minut temu, LordAnpu napisał: Od kiedy AMD do 5800x BOX daje chłodzenie? Ja miałem boxa i w środku był tylko procesor, naklejka i papierki. Aż tak nie siedze w CPU od kąd mam maca mini na M1 Co widać w mojej Sygnaturce zresztą. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 A ja nie wiedziałam, że nie dają chłodzenia boxowego do tego procka. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 E dumie to ja też nie myślałem, że może być BOX bez chłodzenia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts