Skocz do zawartości

Nowy zasilacz zamiast starego ATX 350PNR

Recommended Posts

Witam,

mój obecny zasilacz głośno pracuje. Ewidentnie hałasy dochodzą z wentylatora. Wcześniej zdarzało się to sporadycznie, ale po ostatniej podróży z komputerem głośno pracuje
non-stop. Ostatnio miałem problem z załączeniem komputera. Komputer co chwila próbował się załączyć, wyłączał się i tak w kółko. Po długich zmaganiach pomógł reset BiOSu. Zastanawiałem się czy może wystarczy wymienić wentylator. 

1. Budżet: 100 - 180 zł
  2. Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-4150 CPU @ 3.50GHz
  3. Karta GraficznaNVIDIA GeForce GTX 750
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): NIE
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): NIE
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): dobrze by było, żeby nie był prądożerny, 
  7. Własna propozycja: Moje poszukiwania w sieci: (Ponoć warto wybrać zasilacze Chieftec lub Fortron)
    https://shopee.pl/Zasilacz-Chieftec-300W-SI-A300P3-ATX12V2-0-i.631698465.18623636712?gclid=EAIaIQobChMIy7u7sJCk-gIV0QJ7Ch1lrA69EAQYBCABEgIdnPD_BwE
    oraz używany 
    https://www.olx.pl/d/oferta/-IDQFONS.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[elektronika]shopping&gclid=EAIaIQobChMIqbix9pCk-gIV2UeRBR2ItAzUEAQYDSABEgLWP_D_BwE

Jeżeli jesteś pewny aktualnego zasilacza, nie było zwiech, restartów z niewyjaśnionych przyczyn, ten problem z uruchamianiem komputera napewno był spowodowany przez BIOS i narazie nie myślisz o zmianie komputera to może warto faktycznie wymienić wentylator na SPC Mistral albo Zefir 120 3pin i po sprawie, wyjdzie z 20zł. Ale nie każdy zasilacz ma w środku wtyczke wentylatora, czasami trzeba lutować i jeżeli nie wiesz co robisz to dotykanie niektórych elementów w środku naładowanego zasilacza może zabić!!!

Jeżeli jednak wolisz nowy to unikaj zasilaczy z czarnej listy i nie przesadzaj z ceną bo niestety z ceną idzie jakość. Tutaj nic magicznego nie wyczarujesz ale poniżej 180-220 to bym raczej nie schodził. Z takich które warto brać pod uwagę to be quiet System Power 9 400W, SilentiumPC Vero L3 500W albo jeżeli musi być koniecznie poniżej 180 to SilentiumPC Elementum E2 550W. Są popularne i niedrogie, przeważnie ludzie są zadowoleni ale czasami mieli też problemy z jakością, niestety takie czasy, że kupując coś bierzesz udział w loterii.

13 godzin temu, Lukasz10 napisał:

dobrze by było, żeby nie był prądożerny

To nie zasilacze są prądożerne tylko podzespoły komputera on im tylko dostarcza zasilanie.

• Dzięki 1
  • Popieram 1

3 pin służy do monitorowania obrotów, zasilacze tego nie używają więc 3 pin można zignorować. Ja bym przycią przewody wentylatora w zasilaczu i przylutował do nich nowy wentylator (właściwie to przylutował bym złącze wentylatora 3 pinowe męskie). Z tego co widzę w tym zasilaczu to jeżeli nikt już w nim nie grzebał to wentylator idzie do pcb a nie molexa. Wentylatory SPC mają wszystkie przewody czarne dlatego przyda się schemat kostki, 12v do czerwonego, GND do czarnego.

3-pin-fan.webp

Edytowane przez LordAnpu
  • Dzięki 1

W moim zasilaczu, przewody od wentylatora (czarny i czerwony) są właśnie podłączone do wtyczki Molex, więc chyba odetnę  przewody od starego zasilacza i połączę końcówkę przewodów, które pozostały we wtyczce Molex z przewodami od nowego wentylatora. Chyba, że źle patrzyłem i faktycznie przewody idą na pcb.  Dla pewności sprawdzę.

Zastanawiam się także nad kupnem nowego zasilacza. Znalazłem ofertę na jednej z zasilaczy wymienionych powyżej

https://www.ceneo.pl/89972423

Edytowane przez Lukasz10
niedziałający link

Zdecydowalem się zakupić zasilacz SilentiumPC Elementum E2 550W.

Przy próbie podłączenia napotkałem problem braku wtyczki 4-pinowej w nowym zasilaczu, która powinna być podłączona na płycie głównej w gnieździe oznaczonym ATX12V1.

Mam do dyspozycji tylko wtyczki 6pinowe i jedną 2-pinową. Według dokumentacji są to wtyczki PCI-E

IMG_20221004_005034.jpg

Edytowane przez Lukasz10
Błąd zdjęcia