Czesiu1 0 Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Witam, Kupiłem niedawno pamięci Corsair Vengeance Lpx 3200mHz Cl16 (CMK16GX4M2E3200C16). Moje pytanie: na jakich kościach są te pamięci, czy są jednostronne czy obustronne? Szukałem dużo na ich temat ale raz widzę że to Samsung a raz że Hynix a CPUZ pokazuje że to Micron, więc jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć jednoznacznie na jakich kościach są te pamięci to był bym wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 (edytowane) Jeżeli zrzut ekranu jest z twoimi pamięciami to dram manufacturer - Micron czyli na kościach Microna. Tobie dosłowanie chodzi o to czy kości są po jednej stronie czy obu na pcb? pod radiatorem nie widać? jakie to ma dla ciebie znaczenie? Bo jeżeli chodzi tylko o wydajność to masz rank Single. Pytanie tylko dlaczego zajmujesz się takimi rzeczami po zakupie a nie przed. Edytowane 20 Września 2022 przez LordAnpu Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 24 Września 2022 Udostępnij Napisano 24 Września 2022 @Czesiu1Mordeczko, Ty chyba masz dwie kości to powinny Ci chodzić w dual channel. Jak masz je włożone? W slot 1 i 3 albo 2 i 4? Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 24 Września 2022 Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Na wszystkie Twoje pytania odpowie program Thaiphoon Burner. Read -> Report -> DRAM Manufacturer, Number of DIMM Ranks Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 25 Września 2022 Udostępnij Napisano 25 Września 2022 W dniu 24.09.2022 o 07:39, bonuz napisał: Mordeczko, Ty chyba masz dwie kości to powinny Ci chodzić w dual channel. Jak masz je włożone? W slot 1 i 3 albo 2 i 4? A po czym wywnioskowałeś, że nie są w dual channel? Skoro zrzut jest ze slotu nr 2 (A2) można śmiało założyć, że druga kość siedzi w 4 (B2). 18 godzin temu, WPRD700 napisał: Na wszystkie Twoje pytania odpowie program Thaiphoon Burner. Read -> Report -> DRAM Manufacturer, Number of DIMM Ranks A CPU-Z już na nie nie odpowiedział? Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 25 Września 2022 Udostępnij Napisano 25 Września 2022 2 godziny temu, LordAnpu napisał: A po czym wywnioskowałeś, że nie są w dual channel? Skoro zrzut jest ze slotu nr 2 (A2) można śmiało założyć, że druga kość siedzi w 4 (B2). Po niczym nie wnioskowałem. Chciałem się upewnić, bo nie każdy o tym wie. Poza tym równie dobrze mógł sobie zerknąć na A1 i potem na A2 i zrobić screena. Nie czepiajmy się już detali Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts