Skocz do zawartości

Ada Lovelace - wątek o kartach RTX 4000

Recommended Posts

9 minut temu, Rebelmind napisał:

tyle że kto wydaje taki hajs na kartę bez Gw....

Człowiek bardzo lekkomyślny. Ja z automatu odrzucam wszystkie oferty bez paragonu czy faktury. Co prawda karta graficzna nigdy mi się nie zepsuła, ale to nie znaczy, że dobra passa będzie się utrzymywać na wieki wieków. 

• Lubię to 1
  • Popieram 2
4 minuty temu, joker5513 napisał:

Cena musiała by być na poziomie 30% rynkowej dla danego modelu żebym się skusił i zaryzykował.

Czyli zaryzykowałbyś wydanie ~ 10.000 sek (4200 PLN) gdybyś trafił na 4090 Strix bez GW? Bo ja nie. Przerabiałem przy Radeonie Vii, którego kupiłem za 7000 SEK i "miałem ciepło" za każdym razem jak czytałem na Reddicie o padającej Vega2 :/ Teraz, pomimo o wiele lepszej sytuacji finansowej niż te prawie 4 lata temu, cenię sobie swój spokój ducha do wiele wyżej niż zaoszczędzony hajs.  

2 godziny temu, Rebelmind napisał:

Ja się wciąż trzymam, ale słabnę. Szczególnie, że akurat dzisiaj u mnie na parafii wjechało ogłoszenie z używką 4080 (Zotac) bez dowodu zakupu ale za to poniżej MSRP 4070 Ti -> tyle że kto wydaje taki hajs na kartę bez Gw....

Do premiery 5080, czyli będzie ze dwa lata zapewne. 

Tak krótko po premierze używka bez paragonu trochę zalatuje scamem.  Miałem czekać do 4080ti ale kurcze ile można czekać ;).

Czekamy na 5080 ;)

5 minut temu, kampers napisał:

Jak odblokowac power limit na strix 4090 :>

Dedykowany kabel 12VHPWR (przy 4x8 PIN adapterze nie idzie tego zrobić) i potem jazda z PT na max. Ale żeby przekroczyć realnie pobór 500/550W i dobić do 600W to musisz w pełni docisnąć GPU obciążeniowo wraz z VRAM. Mi się to udało ale jedynie w 6880x2880, przekroczyłem 550W. To GDDR6X są tak prądożerne więc im więcej pamięci zapchasz przy ustawionym max PT, tym bardziej się do limitu zbliżysz. Inazczej to nawet w 4K będziesz miał po 420-450W.

Edytowane przez EH_Gosu
23 minuty temu, EH_Gosu napisał:

Dedykowany kabel 12VHPWR (przy 4x8 PIN adapterze nie idzie tego zrobić) i potem jazda z PT na max. Ale żeby przekroczyć realnie pobór 500/550W i dobić do 600W to musisz w pełni docisnąć GPU obciążeniowo wraz z VRAM. Mi się to udało ale jedynie w 6880x2880, przekroczyłem 550W. To GDDR6X są tak prądożerne więc im więcej pamięci zapchasz przy ustawionym max PT, tym bardziej się do limitu zbliżysz. Inazczej to nawet w 4K będziesz miał po 420-450W.

mam od corsair 600W PCIe 5.0 12VHPWR Type-4 PSU Power Cable
image.thumb.png.c099a0c4076eafb60c4096db40a1a2ee.png

Dziala :)

image.thumb.png.f7614be67a8210b81b74e642e3d6591d.png

Edytowane przez kampers

No to jest ok. Możliwość ustawienia PT 600W nie oznacza, że karta będzie pod pełnym obciążeniem tyle wcinać. Masz po prostu wysoki PT od, którego się nie odbijesz. Ograniczenie OC to w tym wypadku możliwości samego chipu oraz temperatury. Ada jest niesamowicie sprawa energetycznie i bez hardcorowego OC ani pełnego docisku CUDA, ROP, RT, jak i VRAM nie dobijesz do 600W.

53 minuty temu, kampers napisał:

Widze wlasnie bo podczas grania to 350w tylko czasem

No tak to działa, mega sprawność energetyczna.

W moim materiale z testami RTX 3090 STRIX vs RTX 3090 Ti FTW3 vs RTX 4090 STRIX doskonale widać jak się 4090 zachowuje, popatrz na OSD. Masz między innymi power draw.

25 minut temu, kampers napisał:

Tak

Ten wiesiek wyglada ciekawie ale ta fizyka gry mi troche przeszkadza i trzeba poczytac o co tam wogole chodzi bo nigdy nie gralem :D

Pograj pograj.

Czy tylko mnie coś dziwnego się zaczęło dziać z forum? 500 banerów reklamowych miedzy postami, czasami zamiast strony tematu wyświetla się po prostu jeden baner reklamowy?

28 minut temu, mirai99 napisał:

Pograj pograj.

Czy tylko mnie coś dziwnego się zaczęło dziać z forum? 500 banerów reklamowych miedzy postami, czasami zamiast strony tematu wyświetla się po prostu jeden baner reklamowy?

+1 Byczq! Próbowałem ublocki, adblocki itp i nie przechodzi to guano. Testowane na Operze, Firefox, Edge i Chrome i wszędzie syf.

13 minut temu, emilstw napisał:

Próbowałem ublocki, adblocki itp i nie przechodzi to guano

U mnie perfekcyjnie działa uBlock Origin na Operze. Tylko trzeba wybrać opcję samodzielnego zaznaczania elementów do blokowania.

Do dziś miałem forum benchmark na liście wyjątków blokera reklam, ale wsadzenie banerów co trzy posty to po prostu przegięcie.