Skocz do zawartości

BeQuiet Dark Power Pro 12 - 1200W - Buczący/Terkoczący wentylator

Recommended Posts

Mam pytanie, czy spotkał się ktoś może z tak pracującym wentylatorem w PSU? Jest to w tej chwili najgłośniejszy element mojego [nowego, nie licząc piszczącej karty graficznej] komputera, mam jeszcze możliwość zwrotu zasilacza.
Wentylator - Film YouTube

Czy Seasonic Prime TX-1300 / 1000 będzie dobrą alternatywą dla tego BQ Dark Power Pro 12?

Seasonic, a ten bq to jak dla mnie 2 inne ligi. Seasonic oczko wyżej stoi "w szeregu" i jak masz możliwość rzecz jasna zamień na niego, nie ma opcji aby taka zmiana na gorsze ci wyszła.

Tylko kwestia czy ty potrzebujesz takiej mocy? Jeśli podpis aktualny to 450W na spokoju wystarczy, a jak już musisz więcej to 550W. 

Jeśli podpis jest dla picu to napisz do czego będziesz używał zasilacz bo ten seasonic 1300 to jest naprawdę duża moc.

42 minuty temu, BioComp napisał:

Mam pytanie, czy spotkał się ktoś może z tak pracującym wentylatorem w PSU?

Kupiłem kiedyś jednego BeQuieta i wentylek właśnie tak ładnie pracował, a potem przeszedł do jeszcze głośniejszej pracy, sklep oddał kase a ja kupiłem sobie o zgrozo innego BeQuieta niby z lepszym wentylatorem, ten tak nie terkotał ale cykał czasami aż pewnego dnia zasilacz umarł i całe szczęście niczego nie zabrał ze sobą. Kupiłem Corsaira a z BeQuieta to można co najwyżej obudowy kupować. Jeżeli lubisz swój nowy komputer kup mu Corsaira albo Seasonica.

37 minut temu, Overclock666G napisał:

Tylko kwestia czy ty potrzebujesz takiej mocy? Jeśli podpis aktualny to 450W na spokoju wystarczy, a jak już musisz więcej to 550W. 

Raczej nie aktualny bo zdradziły go słowa "mojego, nowego i komputera".

• Popieram 1

Nie, w podpisie to poprzednia platforma :)
Obecnie:
i9 12900K

3080 RTX - ale ponieważ mam problem z piszczącymi cewkami, to nie wiem na co będzie zmieniona po zwrocie. Albo mam pecha, albo teraz produkuje się taką lichą elektronikę.
1300 może za dużo. Może wystarczyłby 1000W Seasonic Prime TX?
Od lat używałem zasiłek BQ i byłem zadowolony, no może własnie oprócz wentylatorów. Raz skusiłem się na Fractal Design (nie pamiętam modelu, ale jakiś topowy) to mi wyrzucał bezpieczniki w domu po włączeniu przełącznika, a wentylator włączał się na 100% i wyłączał co chwilę w idle. Wtedy zakupiłem BQ DP10 650W który służy mi do dziś, ale trochę chyba za słaby do i9 i 3080. No i też od roku ma problem z wentylatorem, po w sumie cichej 9 letniej pracy. 

Edytowane przez BioComp

12900K z limitami 125-150W bez 250W, RTX3080 350W, płyta główna i reszta 100-150W czyli teoretycznie 750-850W w złocie albo platynie w zupełności wystarczy. Ja jednak jestem z tych co lubią żeby zasilacz nie pracował na 100% przy pełnym obciążeniu. W testach Corsair i Seasonic zawsze wypadają bardzo dobrze i rzadko zdarzają się problemy, a reszta z listy to firmy co kupują gotowe projekty, nawet jednego kondensatora nie zmienią, dadzą swój wentylator, naklejki "producenta" i gotowe. Jak projekt był dobry i zasilacz jest dobrze wyceniony to jakoś to jest, ale w komputerze za 10k+ bez sensu jest tak eksperymentować.

5 godzin temu, LordAnpu napisał:

12900K z limitami 125-150W bez 250W, RTX3080 350W, płyta główna i reszta 100-150W czyli teoretycznie 750-850W w złocie albo platynie w zupełności wystarczy. Ja jednak jestem z tych co lubią żeby zasilacz nie pracował na 100% przy pełnym obciążeniu. W testach Corsair i Seasonic zawsze wypadają bardzo dobrze i rzadko zdarzają się problemy, a reszta z listy to firmy co kupują gotowe projekty, nawet jednego kondensatora nie zmienią, dadzą swój wentylator, naklejki "producenta" i gotowe. Jak projekt był dobry i zasilacz jest dobrze wyceniony to jakoś to jest, ale w komputerze za 10k+ bez sensu jest tak eksperymentować.

Te liczenie to takie oko na oko, mało realne, a więcej teoretyczne. 650W zasilacz, a nie "dziad" obsłużyłby bez żadnego Ą i Ę ten zestaw, a jak mowa o zapasie i to już fajnym zapasie to te widełki które podałeś są na miejscu "750-850W".

Do autora, weź coś Seasonica sobie z certyfikatem GOLD. Daje obie ręcę że te titanium tylko opustoszy twój portfel, a wniesie tyle co nic. Jeśli nie zbyt mi ufasz to poświęć dosłownie 5-10min na google pod hasłami np."certyfikaty zasilaczy", zerknij na recenzje zasilacza którego będziesz kupował jak się prezentuje w środku.

Sam się przekonasz że te certyfikaty mają sens ale do pewnego momentu. Potem jest to "marketing", mówię o ludziach normalnie użytkujących sprzęt (to do specjalistów co zaraz zaczną bajki pisać %-)).

Podsumowując jak zrobisz tak jak ci radzę czyli poświęcisz te 5-10minut, zobaczysz że w "kulki nie wale" i nie jeden materiał potwierdzi co wyżej ci napisałem, a zasilacz wybierz coś od Seasonica o tych mocach 750-850W i wklej tutaj jeśli miałbyś jeszcze jakieś "ale" to się pomoże wybrać. ;)

Zaoszczędzone stówki na bank potrafisz lepiej wydać niż zasilanie obrzydliwie bogatych portfeli producentów zasilaczy. %-)

1 godzinę temu, Overclock666G napisał:

Te liczenie to takie oko na oko, mało realne, a więcej teoretyczne. 650W zasilacz, a nie "dziad" obsłużyłby bez żadnego Ą i Ę ten zestaw, a jak mowa o zapasie i to już fajnym zapasie to te widełki które podałeś są na miejscu "750-850W".

No właśnie całkiem realne dla bezpieczeństwa, ale potem dzięki takim co proponują 650W do takiego zestawu ludzie pytają dlaczego ich komputer jest mało stabilny i się restartuje a zasilacz brzmi jak Mig25. Taki Corsair RMx 850W nie zrujnuje budżetu a spełni zadanie, ja jednak przy tym CPU i GPU poszedł bym w 1000-1200W tylko po to żeby zasilacz miał lżej i nie był za głośny pod obciążeniem.

18 minut temu, LordAnpu napisał:

No właśnie całkiem realne dla bezpieczeństwa, ale potem dzięki takim co proponują 650W do takiego zestawu ludzie pytają dlaczego ich komputer jest mało stabilny i się restartuje a zasilacz brzmi jak Mig25. Taki Corsair RMx 850W nie zrujnuje budżetu a spełni zadanie, ja jednak przy tym CPU i GPU poszedł bym w 1000-1200W tylko po to żeby zasilacz miał lżej i nie był za głośny pod obciążeniem.

Co ty bredzisz? Co to za bajki? W Mickiewicza się bawisz czy o co tu chodzi?

650W zasilacz, a nie "dziad" tak napisałem wyżej CZYTAJ co jest napisane. Ten zestaw zasila bez żadnego ale i nie bredź "i się restartuje" bo twoje obeznanie w temacie jest żadne, delikatnie mówiąc. Piszesz takie bajki, a propozycje masz nie najgłupszą "Corsair RMx 850W", nie idealną ale już całkiem nie głupią, ale tu propozycja, propozcyją po czym "dowalasz do pieca" > "poszedł bym w 1000-1200W" %-)Idź sobie i w 2KW swoim tokiem rozumowania specjalisto internetowy, eh. %-)

Trzymam kciuki za autora że to mądry gość i poświęci te 5-10minut na google i nie będzie słuchał "teoretyków aka specjalistów" jak wyżej.

24 minuty temu, Overclock666G napisał:

Co ty bredzisz? Co to za bajki? W Mickiewicza się bawisz czy o co tu chodzi?

650W zasilacz, a nie "dziad" tak napisałem wyżej CZYTAJ co jest napisane. Ten zestaw zasila bez żadnego ale i nie bredź "i się restartuje" bo twoje obeznanie w temacie jest żadne, delikatnie mówiąc. Piszesz takie bajki, a propozycje masz nie najgłupszą "Corsair RMx 850W", nie idealną ale już całkiem nie głupią, ale tu propozycja, propozcyją po czym "dowalasz do pieca" > "poszedł bym w 1000-1200W" %-)Idź sobie i w 2KW swoim tokiem rozumowania specjalisto internetowy, eh. %-)

Trzymam kciuki za autora że to mądry gość i poświęci te 5-10minut na google i nie będzie słuchał "teoretyków aka specjalistów" jak wyżej.

Jesteś obrażającym innych ogranicznikiem umysłowym zgrywającym specjaliste który wie lepiej od innych, a jak narazie jedyne co żałosnego z siebie wydusiłeś to sprawdź w google i 650W. Dla mnie i zapewne nie tylko dla mnie jesteś zerem który o działaniu zasilaczy komputerowych wie tylko tyle, że działają bez Ą Ę bo mają w bród mocy.

Edytowane przez LordAnpu
23 minuty temu, LordAnpu napisał:

Jesteś obrażającym innych ogranicznikiem umysłowym zgrywającym specjaliste który wie lepiej od innych, a jak narazie jedyne co żałosnego z siebie wydusiłeś to sprawdź w google i 650W. Dla mnie i zapewne nie tylko dla mnie jesteś zerem który o działaniu zasilaczy komputerowych wie tylko tyle, że działają bez Ą Ę bo mają w bród mocy.

Ogranicznik i tym podobne w domu używaj jak ci na to zezwalają prawni opiekunowie gówniarzu. Jak cię tak bardzo uraziłem prawdą pisząc aby bajki tworzysz to może zainwestuj w psychiatrę aby opanował twój gniew i złości "ograniczniku".

Jak coś robisz, rób to z kultura bórku i "specjalisto teoretyczny + bajkopisarz niczym Mickiewicz".

2 minuty temu, Overclock666G napisał:

Ogranicznik i tym podobne w domu używaj jak ci na to zezwalają prawni opiekunowie gówniarzu. Jak cię tak bardzo uraziłem prawdą pisząc aby bajki tworzysz to może zainwestuj w psychiatrę aby opanował twój gniew i złości "ograniczniku".

Jak coś robisz, rób to z kultura bórku i "specjalisto teoretyczny + bajkopisarz niczym Mickiewicz".

Zapewne jestem starszy od ciebie, a odpisałem niestety zniżając się do twojego poziomu ograniczony klocu. A teraz podaj koledze propozycje idealnego zasilacza który ma w bród mocy i da radę bez ĄĘ miszczu na 0,5V albo zamilcz i szukaj nowego tematu gdzie zaproponujesz zasilacz który ma w bród mocy i da radę bez ĄĘ bez proponowania zasilacza.