Skocz do zawartości

BSoD podczas uruchamiania PC jak i w idle

Recommended Posts

Cześć

Od pewnego czasu zacząłem mieć problemy z BSoD podczas uruchamiania PC. Po przyciśnięciu przycisku POWER po około 10 sekundach PC się restartuje albo całkowicie wyłącza. Występuje to sporadycznie nie za każdym razem, najczęściej jak się uruchamia PC po dłuższym czasie. Podczas idle bardzo ale to bardzo rzadko też potrafi sypnąć.

AMD Ryzen 7 3700X

MSI MPG X570 GAMING PLUS

MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO 8GB GDDR6

G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black

SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold

PNY 250GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030

PNY 1TB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030

Próbowałem z googlować problem, ale wszystko co ludzie pisali co trzeba zrobić nic nie pomagało. sfc scan, chkdks nic nie wykazują, pełny memtest 0 errorów, SMART oba dyski są OK. Problemy występowały przed jak i po reinstalce systemu, wszystkie sterowniki są aktualne. Podejrzewam że jest to problem typowo z którymś podzespołem niż systemowo, ale niestety nie potrafię czytać tych plików z Minidump więc liczę na waszą pomoc.

090322-10875-01.dmp 090522-10703-01.dmp NWiNFO.HTM

sensor new.CSV

Edytowane przez weerden

W obydwu plikach Dump masz wskazanie na problem sprzętowy. W pierwszym crash powoduje systemowy defender- MsMpEng.exe i błąd pamięci BUGCHECK_STR:  0x1a_403 (Tabela stron i nazwy PFN nie są zsynchronizowane. Jest to prawdopodobnie błąd sprzętowy, zwłaszcza jeśli parametry 3 i 4 różnią się tylko jednym bitem).

W drugim Dump masz FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA0 (Sprawdzanie błędów INTERNAL_POWER_ERROR ma wartość 0x000000A0. To sprawdzenie błędów wskazuje, że menedżer zasad zasilania napotkał błąd krytyczny).

Na początek poodłączaj wszystkie wtyki zasilania od zasilacza na płycie gł. i podłącz ponownie zwracając uwagę na poprawność kontaktu. Potem sprawdź zachowanie PC przy wyłączonej funkcji A-XMP w biosie. Możesz też powtórzyć MemTest, ale dla pojedynczych modułów RAM.  Wstaw też  tu odczyt z parametrów z HWiNFO Sensors. Jeżeli masz możliwość to do sprawdzenia możesz podmienić zasilacz.

Do sprawdzenia jeszcze jest kwestia podłączenia PC do sieci, jeżeli jest podłączony przez listwę z zabezpieczeniami przeciążeniowymi to podłącz bezpośrednio do gniazda 230V.

Edytowane przez lonialomax
  • Popieram 1

Dodałem załącznik z HWiNFO Sensors. Przełączyłem zasilanie PC bezpośrednio do gniazdka 230V. Odpiąłem wtyczki od zasilacza i wsadziłem z powrotem, sprawdziłem również napięcia miernikiem w zasilaczu wszystkie są w porządku. Dam mu parę dni zobaczymy czy coś się poprawi. Jeśli nadal będzie występował ten sam problem z resetowaniem się PC przejdę do kolejnej sprawy zresetowania biosu do defaulta i ponownie zrobię memtest na który potrzebuje czasu w tygodniu trochę słabo, więc dopiero w weekend.

Tak jak wykonałeś ten log z HWiNFO to powtórz, ale po uruchomieniu zapisu loga włącz test Power w OCCT. Może być też minutowy. Jakby wystąpił crash to log i tak się zapisze do momentu crash. W obecnym logu napięcie dla RAM płyta ustawia na 1.360V gdzie G.Skill zaleca- Tested Voltage (XMP/EXPO) 1.35V więc możliwe, że tu coś nie hula i pokombinowałbym nad obniżeniem napięci dla kanałów DDR.

No niestety powtórzyło się znowu INTERNAL_POWER_ERROR. Zrobie memtest na pojedynczych kościach i zobaczymy co wyjdzie, jeśli będzie 0 errorów to wtedy wyłączę XMP albo zmienię voltage na 1.35 chodź taki przeskok o 0.1 nie powinno mieć żadnego wpływu na działanie.

Ok po 3 dniach znowu się PC wyłączył po chwili odpalania się. Międzyczasie memtest na pojedynczej kości ram na XMP i bez wszystkie 4 testy 0 errorów. Teraz ram chodzi na 2133 i 1.216V zobaczymy czy coś wywali. Jak po tygodniu będzie OK to podkręcę ram ręcznie i ustawie 1.35 i wtedy się zobaczy. Chyba ze jakiś inny pomysł?

• 2 tygodnie później...

Trochę to trwało, ale wniosek jest taki. Bez włączonego XMP wszystko śmiga elegancko. Ręcznie ustawiłem taktowanie i napięcie ramu i problem się powtarza nawet przy ustawieniu 1.34V. Choć teraz nie wyskoczył INTERNAL_POWER_ERROR tylko MEMORY_MANAGEMENT

Plik z minidump

https://1drv.ms/u/s!Am2w7Q02KoxDlHeYzkXP49DUDw5v?e=9iq53S

Edytowane przez weerden

Jak ustawiasz wszystko tak samo jak xmp to pamięci śmietnik, zwłaszcza jak problem zaczął się pojawiać nagle. 

Skoluj pamiątki na podmiankę i zrób próbę. 

Ciężko coś więcej wymyślić jak już kombinujesz na różne strony. 

Ręcznie oczywiście ustawiasz pod profile widziane chociażby w cpuz? 

https://forum.pclab.pl/topic/1261202-problem-gskill-ripjaws-v-2x8gb-3200mhz-cl16/

Tutaj chlopy też piszą o problemach z pamięciami. 

W dniu 25.09.2022 o 11:18, wid3l3c napisał:

to pamięci śmietnik

Nie do końca trafna diagnoza, bo równie dobrze może to być wina procesora, a dokładnie jego pamięci systemowej. Cytat z jego specyfikacji (System Memory Specification: Up to 3200MHz). Płyta w profilu A-XMP podnosi napięcie nie tylko dla RAM, ale również dla pamięci systemowej CPU i ta może powodować błędy z pamięcią i INTERNAL_POWER_ERROR

Do Autora : Ustaw częstotliwość RAM na 3066 MHz z ustawieniem napięcia na Auto i przetestuj działanie.
Edytowane przez lonialomax

Ustawione 3066, napięcie na auto które ciągle pokazuje ponad 1.36v nie mam pojęcia czy obniżenie taktowania powinno obniżyć napięcie, ale jest jak jest. Niestety jest to trochę irytujące, bo problem nie pojawia się non stop tylko co jakiś czas. Nie przeszkadza mi to jakoś zbytnio, ale denerwuje mnie że jest jakiś problem i nie wiem co jest przyczyną. Niestety nie posiadam żadnych zamienników procesora czy też ramu więc musiałbym specjalnie kupić. Wyszły nowe sterowniki do chipsetu, lan i audio nie wiem czy to może mieć wpływ na działanie procesora, ale zainstaluję.

• 2 tygodnie później...

No i minęło ponad tydzień i nic zero jakichkolwiek problemów. Pytanie co dalej z tym zrobić, zostawić tak jak jest i zapomnieć o tym czy jednak spróbować rozwiązać ten problem. Spróbuje ustawić 3200 i zobaczymy co się będzie działo. Międzyczasie będę czekał na odpowiedz i jakąś propozycje do dalej.

Gwarancji nie będzie uznana tylko dlatego, że u Ciebie nie działa na 3200. Pamięci działają bezproblemowo na najniższym możliwym taktowaniu i to ma być zapewnione, reszta to OC. Jako OC bez gwarancji traktowany jest też profil XMP, jest to tylko bajer który może działać albo nie.

Jak masz jeszcze opcje zwrotu bez podania przyczyny to oddaj. Jak nie, to używaj na 3066 albo wystaw na allegro/olx jeśli Ci nie pasują.