Skocz do zawartości

Czarny ekran, brak bootowania

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Grand323,

Recommended Posts

Witam, kupiłem dziś nowa płytę ASRock B550 Steel Legend. Moją poprzednią płytą była B450tka Aorus Elite V2. Problem polega na tym że komputer w ogóle nie bootuje, czarny ekran, na wyświetlaczu błędów wyświetla się cyfra 22, wyczytałem że jest to związane z pamięcią RAM, przekładałem do innych slotów, wyjmowałem jedną kość i nic to nie dało. Pamięci są sprawne. Proszę o pomoc

Płyta: Asrock B550 steel legend

Procek: Ryzen 7 3700X

Ram: Goodram IRDMX 2x8gb 2666mhz

Grafika: GTX 1060, przejściowo, normalnie siedzi RX 6800XT

Zasilacz: SilentiumPC Supremo FM2 750W

2 dyski SSD, jeden NVME

Wyjmowałem też baterie bios ale nic to nie dało :/

Edytowane przez Grand323

No i chyba znów ten sam problem, założone nowe pamięci Corsair Vengance RGB PRO 2x16gb 3600mhz, wciąż pali się na wyświetlaczu błąd 22.... Nie jestem w stanie zobaczyć czy komputer odpala bo chwilowo mam kartę graficzną w serwisie, ale nie podświetlają się słuchawki mysz ani klawiatura... Ktoś wie o co może chodzić? Co jest nie tak z tą płytą, nowa nieużywana...

W dniu 1.09.2022 o 21:58, Grand323 napisał:

2 dyski SSD, jeden NVME

Zobacz do instrukcji od płyty, w których slotach osadzić kości jeśli korzystasz ze slotu na dysk NVME, coś mi się wydaje, że wtedy może mieć znaczenie w których slotach siedzą ramy.

nie spadł procek lub nie zahaczyłeś nóżką procka o coś przy wymianie  Ja kiedyś miałem podobny problem z tym że raz bootował a raz nie - na różnych płytach okazało się że jedna z nóżek była lekko krzywa i nie zawsze łączyła ;)   A co się denerwowałem to moje   

W dniu 1.09.2022 o 21:13, Grand323 napisał:

Witam, kupiłem dziś nowa płytę ASRock B550 Steel Legend. Moją poprzednią płytą była B450tka Aorus Elite V2. Problem polega na tym że komputer w ogóle nie bootuje, czarny ekran, na wyświetlaczu błędów wyświetla się cyfra 22, wyczytałem że jest to związane z pamięcią RAM, przekładałem do innych slotów, wyjmowałem jedną kość i nic to nie dało. Pamięci są sprawne. Proszę o pomoc

nie spadł procek lub nie zahaczyłeś nóżką procka o coś? Ja kiedyś miałem podobny problem z tym że raz bootował a raz nie - na różnych płytach okazało się że jedna z nóżek była lekko krzywa i nie zawsze łączyła ;)   A co się denerwowałem to moje  

Niestety nie :/ wyjąłem procesor, wszystkie piny proste, oczywiście procesor dobrze zamontowany, mógłbym prosić żeby ktoś mi sprawdził czy dobrze dobrałem te ramy do tej płyty? To są Corsairy Vengance RGB pro 2x16gb 3600mhz, w danych jest napisane, że obsługuje te pamięci..

Dobra, zrobiłem zwrot tej płyty i zamówiłem aorusa.. Już nigdy nie kupię płyty asrocka

oby to była wina płyty, ale gdyby nie to sprawdzenie procka wymaga dokładnego sprawdzenia, ja też na szybko sprawdzałem i nic nie zauważyłem, dopiero jak dokładnie się przyjrzałem pod dobrym oświetleniem zauważyłem delikatne skrzywienie z jednej nóżki procesora w narożniku, też odsyłałem płytę przyszła nowa i było to samo, całe szczęście  że chwili całkowitej rezygnacji sprawdziłem ponownie procka - przy wymianie pewnie zahaczyłem delikatnie prockiem o ubranie. 

• worm zamknął ten temat
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...