Skocz do zawartości

Problem z procesorem i7 8700k

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez PatrykT,

Recommended Posts

Witam, zakupilem procesor i7 8700k podobno po skalpie cytujac "w znanym serwisie w Krakowie", mimo to mam problem z temperaturami (srednio 95-100c pod obciazeniem na stalym napieciu 1.240v, uzycie 70-90%). 

Płyta główna to z390 gaming x, chlodzenie to fortis 3 v2, a obudową jest silentium pc tg8 argb (3 wiatraki 120mm).  W biosie temperatura dobra, bo 36c, w idle w systemie tez wiec chyba mozna wykluczyc zly docisk radiatora jak i zle nalozenie pasty (rozprowadzalem dokladnie dolaczona szpatulka). VCSAA i VCCIO ustawilem na 1.120v. Poza tym na procesorze i5 9600k mialem ustawione napiecie 1.340v i przy uzyciu procesora 100% w maxie 80c temperatury. To mozliwe w ogóle zeby po dobrze wykonanym skalpie ta i7 sie tak grzala? Bo z tego co widze to podkreca sie bardzo dobrze, ale te temperatury....

54 minuty temu, Han44 napisał:

A na ile go wykęciłeś ?, czy normalnie na stocku ?

na 4.48ghz

51 minut temu, wrobel_krk napisał:

Jak 1.24v to napewno jest coś nie halo. Może dało pastę pod czapkę nie ciekły metal. Albo kit ktoś wciska że delid robiony

no wlasnie gosc mi wyslal nawet maila ze screenami że procek byl skalpowany w serwisie videoblogtech i temperatury spadly o 13c

zrobiłem formata systemu, moze jakims cudem  custom os na to wplywal (np powodowal zly odczyt msi afterburnera), zaraz dam znac jak sie ma temperatura

.

.

Po reinstalacji systemu to samo

12 godzin temu, wrobel_krk napisał:

8700k to 4.9-5.1 po OC miały przy 1.3 - 1.4v wtedy się można spodziewać 100 stopni.

Nie przy 1.25v i 4.5 GHz, dla pewności czy to coś z CPU bym zamontował jeszcze raz chłodzenie i pastę dał.

Zrobiłem tak jak mówisz, tym razem komputer wpadl w bootloopa, nie mam pojecia o co chodzi 

.

Bootloop naprawiony, niewazne, ale temperatury takie jak byly wczesniej. O co tu chodzi? Zepsuty procesor czy sprzedawca mnie robi w wala w kwestii delidu?

Edytowane przez checkmate3333
19 godzin temu, checkmate3333 napisał:

na 4.48ghz

To albo źle zrobiony delid tzn czapka ma słaby styk za dużo silikonu , możliwe że nie metal pod czapką tylko pasta  lub dojechany procek , a te 4,48 to jak praca w booscie teraz zapuściłem cinebencha r 20 i hw monitor pokazuje max 57 stopni,  4,6 Ghz , vid 1,315 max  obciązenie na wszystkich rdzeniach 100% procek nie kręcony oczywiście.

Edytowane przez Han44
48 minut temu, checkmate3333 napisał:

2019

No i masz odpowiedz.

Niestety, skalp trzeba zrobić ponownie, nie wiem czego tam używa VBT ale nawet ciekły metal traci po czasie swoje właściwości.

Edit:

Btw, materiał od samego VBT....  :-> czyli na 90% masz tam położony ten sam ciekły metal.

Imo sprzedający wiedział o całej sprawie, nie chciał inwestować w rescalp i się proca pozbył.

Edytowane przez pendzel_3
21 minut temu, pendzel_3 napisał:

Imo sprzedający wiedział o całej sprawie, nie chciał inwestować w rescalp i się proca pozbył.

Moja szklana kula & Gut feelings potwierdzają. Jeśli w opisie aukcji było, że proc sprawny - a u Ciebie BEZ OC łapie takie tempy - to atakuj autorze zwrot z tytułu niezgodności z opisem. 

Edytowane przez Rebelmind
21 godzin temu, pendzel_3 napisał:

No i masz odpowiedz.

No to nie było profesionalne podejscie do powtórnego delidu, nie wyczyszczony stary silikon który w przypadku kolegi może powodowć słaby styk z rdzeniem , jak na profeskę to nie wrzucałbym tego na filmik , a po drugie silikon powinien być wyczyszczony i ewentualnie dać punktowo w kilku miejscach aby ihs się nie przesuwał i była możliwość ściągnięcia go ponownie bez problemów.

Edytowane przez Han44
  • Rozwiązanie

Procek do mnie trafił na reskalp. Sam ciekły metal był jeszcze w porządku. W mojej ocenie problemy spowodowały słabe zabezpieczenie procesora przy wysyłkach, mocne nie wytłumione wstrząsy spowodowały ucieczkę ciekłego metalu z rdzenia i rozlanie się po pcb

1bd4b41e3e5e8e28a53782a4d7284261.jpg

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • Popieram 1
  • 2 tygodnie później...