Krispin 0 Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Hej kupiłem ten telewizor https://allegro.pl/oferta/telewizor-led-50-samsung-ue50tu7022k-4k-uhd-smart-12083658363 ten 4k jakoś nie widzę różnicy obrazu od zwykłego full HD który miałem wczesniej. Wiem wiem materiał musi być w formacie 4k, i no odpalam filmy czy seriale na Netflix które są oznaczone jako 4k HDR. I jakoś różnicy nie widzę telewizor też ma opcję hdr Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Zwykły budżetowy telewizor. Czego się spodziewałeś w takich pieniądzach? Samo 4K nie odpowiada za jakość, tak samo jak znaczek HDR. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 "Potężna jakość obrazu" -skoro tak piszą, to tak musi być. Myślę, że nie ma lepszego TV na rynku Potężna jakość HDR w tym TV charakteryzuje się jasnością szczytową 286 nitów, a zwykła zmierzona jasność miała 215. Jednym słowem bez okularów słonecznych lepiej materiałów HDR nie oglądać, a najlepiej wyłączyć w opcjach. Ludzie mówią, że HDR dobrze widać od 500 wzwyż, ale to już maskę spawalniczą chyba trza użyć. Ktoś tu stosuje zasadę: najpierw tanio kupię, a potem poczytam na internetach co to za sprzęt. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Nasze narodowe przysłowie głosi: "Mądry Polak po szkodzie". Cytuj Link to post Share on other sites
Krispin 0 Napisano 23 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) Nie kupowałem tego tv i tak pod kątem funkcji 4k Po prostu wziąłem bo poprzedni tv padł. A że ten niby miał napisane w ogłoszeniu 4k to wziąłem 4k Teraz już wiem żeby mieć 4k to trza chyba lepiej zaplacic Edytowane 23 Lipca 2022 przez Krispin Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 23 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Godzinę temu, Krispin napisał: Teraz już wiem żeby mieć 4k to trza chyba lepiej zaplacic No ale twój tv ma przecież 4k? A to że jest jaki jest to zasługa matrycy, która w 80% odpowiada za jakość. 4K to nie wyznacznik jakości tak samo jak megapixele w telefonie. Iphone ma tylko 12 MP a robi jedne z najlepszych zdjęci. Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 23 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Masz standardowe konto Netflix czy Premium ? https://hdtvpolska.com/netflix-4k-jak-ustawic-sprawdzic-wymagania-czy-warto/ Na youtube materiały w 4k też tak słabo wyglądają ? Sam mam budżetowe tv Philipsa 58'' i różnica w jakości FHD vs 4K jest widoczna gołym okiem. Cytuj Link to post Share on other sites
VindoV 112 Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Nie oczekuj zbyt wiele od budżetowego sprzętu. W skrócie matryca jest do bani i nic pan nie poradzisz. Przyzwyczaj się albo go oddaj (o ile będzie można) i kup coś sensownego. Osobiście byłem w bardzo podobnej sytuacji - jakieś 2-3 lata temu rodzice kupili taniego 40-calowego samsunga "na hura" po tym, jak stary Philips się spalił. Kierowali się ceną (wybrali jeden z tańszych modeli), marką i specyfikacją (4K, smart tv, hdr itp.). Na drugi dzień pojechałem oddać ten telewizor, bo na to po prostu patrzeć się nie dało. Obraz tego tv w porównaniu do 10-letniego Sharpa, którego mamy w salonie to jak Fiat przy Ferrari. Cytuj Link to post Share on other sites
AnnaDymka 3 Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Matko, a ja myślałam, ze tv za 4k to jest dużo..... Ehh Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts