dinokajman 52 Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Witajcie. Zamontowałem w mieszkaniu ogrzewanie podłogowe z regulatorem varmtec xts wifi. Aby połączyć się z siecią WIFI w domu potrzebny jest router 2.4GHz. Ja posiadam router Netgear Orbi WiFi System Wall Plug (2200Mb/s a/b/g/n/ac) dokładnie ten: https://www.x-kom.pl/p/363942-system-mesh-wi-fi-netgear-orbi-wifi-system-wall-plug-2200mb-s-a-b-g-n-ac.html Działa w 2.4GHz i 5 GHz ale nie potrafię rozdzielić aby móc wybrać ręcznie częstotliwość. Wchodzę w ustawienia i mam dwie częstotliwości gdzie mogę wybrać kanał ale nazwa jest wspólna i przy wyszukiwaniu widzi tylko jedną nazwę. Chciałbym by było tak Myszunia 2.4GHz i Myszunia 5GHz może ktoś podpowiedzieć? Dziękuję. Edytowane 18 Lipca 2022 przez dinokajman Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Jeżeli w zakładce zaawansowane nie ma takiej opcji to znaczy, że Orbi nadal nie obsługują osobnych SSID dla 2,4 i 5. Tylko pytanie po co Myszuni rozdzielać SSID skoro orbi podłączy urządzenie do obsługiwanej częstotliwości. Edytowane 18 Lipca 2022 przez LordAnpu Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Jeden uzytkownik w komentarzu pod produktem ze sklepu X-kom napisal ze sieci Wifi nie mozna rozdzielic na 2 osobne SSID Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Jakie techniczne wskazania są do rozdzielenia sieci na dwie? Ogrzewanie nie będzie działać? Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 U mnie na Archer AX55 mam opcję Smart Connect, włączona powoduje, że obie częstotliwości są pod jedną nazwą i urządzenie lub router sam przełącza 2,4 i 5 GHz w zależności od zasięgu. Po wyłączeniu opcji można ustawić oddzielne nazwy dla różnych częstotliwości. Poszukaj, może masz podobne rozwiązanie w ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Niektóre urządzenia (szczególnie te bardziej podstawowe IoT) mają problem ze wsparciem takiej sieci. Jeżeli Twój sprzęcik nie obsługuje takiej funkcjonalności to może warto roważyć kupno najtańszego AP z obsługa 2.4g i postawienie oddzielnego SSID 2.4 dla IoT? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts