mefyokuydi 4 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Cześć, Mam ostatnio taki dylemat. Posiadam ssd Samsunga 970 pro na którym jest system i pliki + jakiś stary hdd wd blue 1tb z poprzednim systemem i danymi, który włączam jak potrzebuje jakiś plik z poprzedniego okresu. Ten samsung powoli się zapełnia (500gb), więc szukam rozszerzenia miejsca i dania odpoczynku temu ssd, żeby miał tlko system i jakieś programy, a resztę na nowym dysku. Zastanawiam się teraz nad konfiguracją ssd + hdd lub ssd + ssd sata. Tylko nie wiem co byłoby lepsze. Jeśli ssd + hdd, to potrzebowałbym nowego hdd 1tb/2tb. Tylko jaki jest najmniej awaryjny, szybki w zapisie i w miarę cichy w codziennym użytkowaniu? Myślałem nad WD Blue, bo miałem do tej pory tylko WD i jestem zadowolony albo nad jakimś innym WD, tylko nie ogarniam do końca czym one się różnią i do czego się najlpiej nadają. A może są jakieś inne które się tu sprawdzą? Wiele jest tutaj rekomendacji tego Seagate Ironwolf CMR, tylko jak z awaryjnością, bo pamiętam, że seagate były "ponadprzeciętnie" awaryjne. Jeśli ssd + ssd sata, to jaki dysk polecacie. Pamiętam, że porządne były 860 pro jako te ostatnie z mlc (dlatego też kupiłem 970 pro nvme), które dawały wydajność i niezawodność, tylko ostatnio jakoś przespałem ten moment wycofania ze sprzedaży 860 pro 1tb i tylko widziałem gdzieś ostatnie 256gb (za małe) i 4tb (za duże i za droogie). Z wątku o "ssd na tlc" jest polecany mx500 i też myślałem nad nim. Tylko jak z tymi kościami tlc jeśli chodzi o awaryjność i wydajność przy coraz większym zapisie. Czy lepiej kupić tego mx500 1tb do czy 2tb, żeby zapełnić tylko 50% i nie podchodzić z wykorzystaniem do 90-100%, żeby nie odbiło się to na awaryjności i spadku wydajności? A może znacie jakieś miejsce gdzie można kupić jeszcze nieużywane 860 pro za te 1000-1200? Osobiście wolałbym ssd + ssd, bo szybki i cichy. Tylko jak jest lepiej z żywotnością i bezawaryjnością: nadal lepsze są hdd czy ssd już je przegoniły (mx500), a może nie ma to już znaczenia, bo ważny jest backup? Jakby co to mam dwa dyski 1tb (też wd blue) 2,5" do backupu. Ale jeśli ssd + hdd nie będzie jakoś zbyt ociężały przy odczycie plików i niezbyt głośny, bo system na ssd będzie odpowiadał za większość wydajności, to nawet lepiej, bo wtedy bym zaoszczędził i byłoby na kolejny hdd, jakby ten się za jakiś czas wysypał. No i nie musiałbym jeść chrustu ze szczawiem i mirabelkami:) Dodam, że mam szyfrowanie na 970 pro i nie odczuwam tego zbytnio, ssd pewnie będzie niewiele gorszy, a czy hdd zaszyfrowany będzie w miarę używalny czy już całkiem się go zajedzie i będzie żółwiem przy uruchamianiu i otwieraniu/zapisie plików? Bo powolność zapisu z hdd na hdd backupa już mógłbym jakoś przeżyć. Mój pc: - MB ASRock Gaming K4 Z170 - CPU i5 6600K - RAM Patriot Viper Elite DDR4 2x8GB - GPU Palit GeForce GTX 1060 JetStream - SSD Samsung 970 Pro 500GB - Obudowa SilentiumPC Gladius M35W Pure Black Midi-Tower - OS Fedora Linux 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 crucial mx500 1tb lub 2 tb, ewentualnie samsung evo 870 lub 860. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Lepiej jako 2 dysk było by kupić SSD z dobrej marki i będzie dobrze. Dobre będą Goodram, Adata, Crucial, Samsung. Ja mam SSD Sata od Goodramu i jestem zadowolony; też mam dysk zewnętrzny od Adaty, z którego też jestem zadowolony. Edytowane 17 Lipca 2022 przez Chomik Tomek Dodanie informacji Cytuj Link to post Share on other sites
mefyokuydi 4 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Dzięki za odpowiedzi. W dniu 17.07.2022 o 10:44, lukasz272015 napisał: crucial mx500 1tb lub 2 tb, ewentualnie samsung evo 870 lub 860. W dniu 17.07.2022 o 13:22, Chomik Tomek napisał: Lepiej jako 2 dysk było by kupić SSD z dobrej marki i będzie dobrze. Dobre będą Goodram, Adata, Crucial, Samsung. Ja mam SSD Sata od Goodramu i jestem zadowolony; też mam dysk zewnętrzny od Adaty, z którego też jestem zadowolony. Hmm, czyli ssd + hdd jednak odpada i polecacie SSD + SSD. Tylko teraz jaki będzie najlepszy pod względem bezawaryjności: mx500, 870 evo, 860 evo, goodram, adata, crucial? I jaka pojemność: 1tb czy 2tb czy pojemność nie ma znaczenia jeśli chodzi o parametry ssd tlc i nie zwalniają one zbytnio przy przekroczeniu pewnego stopnia zapełnienia? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 (edytowane) Mam samsunga 870 jak i 860 evo tylko 500gb zrobione w raid0 i wszystko śmiga, cruciala nie miałem ale chwalą, z tego co wiem samsung 1tb ma chyba 600 tb zapisu danych a crucial 300 tb zapisu danych na wersji 1tb, goodrama miałem 1 padł mi po 3 miesiącach użytkowania i nic się nie dało z nim zrobić, nie polecam, ale że mit został juz obalony że ssd zdechnie cały po zapisaniu tych 600 czy 300 tb zależy ile ma też dysk to pomnóż sobie to 10 lub 12 razy tyle bo tyle dysk powinien wytrzymać, bierz cruciala lub samsunga, ewentualnie kinstona a2000 ale obecnie nie widzę go w sklepach na m2, ja kupuje tylko w sklepach w swoim mieście, bo jak się coś stanie zanosisz i po sprawie, szukaj na komputronik rtv euro agb media expert lub kup online gdzieś, nie wiem co mam ci polecić ze slepów, bo nie wiem co tam masz w mieście swoim. Edytowane 19 Lipca 2022 przez lukasz272015 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 @up, fajnie, że coś napisałeś, ale aż się prosi o nową klawiaturę, bo obecna nie wyrabia. Przede wszystkim, shift nie działa oraz wiele innych problemów. Możesz też dawać swoje posty do tłumaczenia. Komputronik, Media Expert i inne polecasz, bo mają tam specjalne dyski selekcjonowane pod względem bezawaryjności? Być może sami sprzedawcy testują je przed sprzedażą. Co do polecenia dysku, czytając różne internety, to czasy Goodrama minęły, a najmniej problemów ze swoimi SSD na przestrzeni lat zgłaszali użytkownicy Samsungów - takie są moje wieloletnie odczucia. Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 19 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 W dniu 18.07.2022 o 18:41, mefyokuydi napisał: Dzięki za odpowiedzi. Hmm, czyli ssd + hdd jednak odpada i polecacie SSD + SSD. Tylko teraz jaki będzie najlepszy pod względem bezawaryjności: mx500, 870 evo, 860 evo, goodram, adata, crucial? I jaka pojemność: 1tb czy 2tb czy pojemność nie ma znaczenia jeśli chodzi o parametry ssd tlc i nie zwalniają one zbytnio przy przekroczeniu pewnego stopnia zapełnienia? Pojemność nie ma znaczenia jeśli chodzi o parametry jakiegokolwiek dysku, każdy SSD zwalnia po zapełnieniu powyżej 80%. Dysk potrafi się zepsuć gdy jest zbyt zapełniony, więc nie należy ,,zapychać na full" tzn. bezpieczny limit zapełnienia to 80% i trzeba zostawić trochę miejsca systemowi do jego swobodnej pracy i aktualizacji. To czy lepiej wybrać pamięć 1 TB / 2 TB to zależy od tego co trzymasz na dysku i jakie masz potrzeby co do jego pojemności (zdalnie tego nie określę). Jeśli 1 TB wystarczy to aby się opłacało pewnie dobre będą GoodRam CL100 gen.3 960GB lub GoodRam CX400 Gen.2 1TB te 2 dyski ludzie chwalą sobie. Na dodatek w dyskach 2 TB wielkiego wyboru nie ma, chyba lepiej kupić wersję 1 TB pod kątem dostępności Cytuj Link to post Share on other sites
mefyokuydi 4 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Dzięki za informacje. Ok, czyli z tego co piszecie, to najbardziej chwalone są Samsungi, Cruciale i GoodRamy. Czyli nic się za bardzo nie zmieniło od czasu tamtego przypiętego poradnika z 2019. W dniu 19.07.2022 o 15:48, lukasz272015 napisał: Mam samsunga 870 jak i 860 evo tylko 500gb zrobione w raid0 i wszystko śmiga, cruciala nie miałem ale chwalą, z tego co wiem samsung 1tb ma chyba 600 tb zapisu danych a crucial 300 tb zapisu danych na wersji 1tb, goodrama miałem 1 padł mi po 3 miesiącach użytkowania i nic się nie dało z nim zrobić, nie polecam, ale że mit został juz obalony że ssd zdechnie cały po zapisaniu tych 600 czy 300 tb zależy ile ma też dysk to pomnóż sobie to 10 lub 12 razy tyle bo tyle dysk powinien wytrzymać, bierz cruciala lub samsunga, ewentualnie kinstona a2000 ale obecnie nie widzę go w sklepach na m2, ja kupuje tylko w sklepach w swoim mieście, bo jak się coś stanie zanosisz i po sprawie, szukaj na komputronik rtv euro agb media expert lub kup online gdzieś, nie wiem co mam ci polecić ze slepów, bo nie wiem co tam masz w mieście swoim. Nie no, nie proszę o rekomendację sklepu, bo to każdy sobie ogarnia, tylko dysku. Te 600tb/300tb zapisu, to na tyle ma gwarancji? Jeśli tak, to wychodzi na to, że samsung jednak trochę pewniejszy jak ma te 600tb zapisu od cruciala. W dniu 19.07.2022 o 19:54, wodego napisał: @up, fajnie, że coś napisałeś, ale aż się prosi o nową klawiaturę, bo obecna nie wyrabia. Przede wszystkim, shift nie działa oraz wiele innych problemów. Możesz też dawać swoje posty do tłumaczenia. Komputronik, Media Expert i inne polecasz, bo mają tam specjalne dyski selekcjonowane pod względem bezawaryjności? Być może sami sprzedawcy testują je przed sprzedażą. Co do polecenia dysku, czytając różne internety, to czasy Goodrama minęły, a najmniej problemów ze swoimi SSD na przestrzeni lat zgłaszali użytkownicy Samsungów - takie są moje wieloletnie odczucia. Ok, kolejny głos w stonę Samsunga. 20 godzin temu, Chomik Tomek napisał: Pojemność nie ma znaczenia jeśli chodzi o parametry jakiegokolwiek dysku, każdy SSD zwalnia po zapełnieniu powyżej 80%. Dysk potrafi się zepsuć gdy jest zbyt zapełniony, więc nie należy ,,zapychać na full" tzn. bezpieczny limit zapełnienia to 80% i trzeba zostawić trochę miejsca systemowi do jego swobodnej pracy i aktualizacji. To czy lepiej wybrać pamięć 1 TB / 2 TB to zależy od tego co trzymasz na dysku i jakie masz potrzeby co do jego pojemności (zdalnie tego nie określę). Jeśli 1 TB wystarczy to aby się opłacało pewnie dobre będą GoodRam CL100 gen.3 960GB lub GoodRam CX400 Gen.2 1TB te 2 dyski ludzie chwalą sobie. Na dodatek w dyskach 2 TB wielkiego wyboru nie ma, chyba lepiej kupić wersję 1 TB pod kątem dostępności Tutaj głos na GoodRama. Z tego co piszecie, to nie ma róźnicy między ssd-kami na sata, więc po prostu wybiorę, co jest najbardziej atrakcyjne cenowo. Ok, dzięki Wszystkim za pomoc. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 20 godzin temu, Chomik Tomek napisał: Pojemność nie ma znaczenia jeśli chodzi o parametry jakiegokolwiek dysku Gdzie takie kłamstwa wyczytałeś? Po co więc podaje się parametry z podziałem na pojemność i dlaczego się różnią? Zasada od początków SSD: większa pojemność, lepsze parametry. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego. Pewnie wyznajesz zasadę: aby jak najtaniej, bo wszystki SSD są jednakowe. Dlatego nie rozumiesz po co te testy robią. każdy SSD zwalnia po zapełnieniu powyżej 80% - nie chce mi się komentować. Nie każdy. Dysk potrafi się zepsuć gdy jest zbyt zapełniony - być może trybiki pracują pod obciążeniem i się ścierają, Należy wtedy uzupełnić olej... 20 minut temu, mefyokuydi napisał: Z tego co piszecie, to nie ma róźnicy między ssd-kami na sata Nie słuchaj bzdur. Pewnie w innym temacie ten kolega wypowie się, że wszystkie karty graficzne są jednakowe i trza wybierać zawsze najtańszą. Bo każda karta wyświetla obraz. Tutaj głos na GoodRama. - od kolegi, który lubi bajki pisać... Samsung ma autorski kontroler i własne kości pamięci. Nie ma złych modeli i nie miał, czego nie można powiedzieć o innych firmach. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 26 minut temu, mefyokuydi napisał: Z tego co piszecie, to nie ma róźnicy między ssd-kami na sata Są duże różnice między SSD SATA AHCI 2.5", jeśli rzeczywiście używasz SSD. Jeśli ci się nie śpieszy, to radzę przynajmniej na jakąś promocje na 1TB MX500 poczekać. Regularnie jest na promocji w podobnych i niższych cenach od tych goodram-ów. Cytuj Link to post Share on other sites
mefyokuydi 4 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 2 godziny temu, wodego napisał: Tutaj głos na GoodRama. - od kolegi, który lubi bajki pisać... Samsung ma autorski kontroler i własne kości pamięci. Nie ma złych modeli i nie miał, czego nie można powiedzieć o innych firmach. No szczerze mówiąc, to z tym GoodRamem nie mam zbyt dobrych wspomnień (padnięte pendrive-y, 2 razy RAMy oddane na gwarancje), ale myślałem że w temacie dysków są dobrzy, no i przecież technologia poszła naprzód. Z Samsunga zawsze byłem zadowolony i wcześniej tak się przymierzałem, żeby dokupić tego 860 pro 1tb, bo na MLC więc trochę bardziej wytrzymałe, ale miałem w międzyczasie inne tematy i mnie jakoś ominęło wycofanie ich ze sklepów (chyba, że gdzieś są jeszcz jakieś nówki). Ale jeśli Samsungi evo są nieznacznie lepsze od mx500, to może nie ma sensu przepłacać i faktycznie te cruciale sprawdzić. Godzinę temu, kokosnh napisał: Są duże różnice między SSD SATA AHCI 2.5", jeśli rzeczywiście używasz SSD. Jeśli ci się nie śpieszy, to radzę przynajmniej na jakąś promocje na 1TB MX500 poczekać. Regularnie jest na promocji w podobnych i niższych cenach od tych goodram-ów. Jeszcze nie mam, dlatego chcę dokupić. Bo mam teraz 500tkę 960 pro i jest już w ponad połowie zapełniona, więc chciałbym poszerzyć. Jakbym miał dwa gniazda m2 wolne (jedno jest chyba pod kartą graficzną i nie wcisnę tam dysku z radiatorem), to bym wział jakiegoś na m2, może nawet takiego drugiego samsunga, a tak zostaje mi sata i stąd ten temat. Myślałem też nad ssd pod system + hdd na pliki, ale tutaj większość jednak doradza ssd-ka, może przez to szyfrowanie dysku, żeby dało sie jakoś normalnie pracować. A ten MX500, to na promocjach w typowych sklepach z rtv agd/it czy gdzieś jakieś konkretne sklepy robią te przeceny i trzeba po prostu szukać codziennie? I masz na myśli czarny piątek czy w międzyczasie są jakieś promocje? Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 ceneo sprawdzaj, bierz tego samsunga albo cruciala ten i ten daje 5 lat gwarancji, obejrzyj sobie to jeszcze, trochę crucial się grzeje niby, ale nie wiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 W dniu 20.07.2022 o 23:53, mefyokuydi napisał: A ten MX500, to na promocjach w typowych sklepach z rtv agd/it czy gdzieś jakieś konkretne sklepy robią te przeceny i trzeba po prostu szukać codziennie? I masz na myśli czarny piątek czy w międzyczasie są jakieś promocje? starczy sobie alert na pepper.pl ustawić dla kategorii SSD https://www.pepper.pl/search?q=MX500 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 23 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Ale to tylko jak się coś na niego kopiuje a tak to raczej nie, bierz z tego co podaliśmy ci, będziesz zadowolony, ja preferuje samsunga, ale sam poluje na cruciala 2 tb w dobrej cenie ale jak na razie nie ma dobrych ofert. Cytuj Link to post Share on other sites
mefyokuydi 4 Napisano 23 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 W dniu 22.07.2022 o 17:13, kokosnh napisał: starczy sobie alert na pepper.pl ustawić dla kategorii SSD https://www.pepper.pl/search?q=MX500 Dzięki za stronę. Widzę, że fajne okazje tam są, nie tylko te SSD. Przyda się. 7 godzin temu, lukasz272015 napisał: Ale to tylko jak się coś na niego kopiuje a tak to raczej nie, bierz z tego co podaliśmy ci, będziesz zadowolony, ja preferuje samsunga, ale sam poluje na cruciala 2 tb w dobrej cenie ale jak na razie nie ma dobrych ofert. ? Nie za bardzo rozumiem kontekst. Faktycznie poczekam na promocje i wezmę tego MX500 (albo Samsunga jak będzie tańszy na tym pepper). Dzięki za pomoc. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts