Skocz do zawartości

Nowy HDD, skacząca prędkość podczas przesyłania plików

Recommended Posts

Cześć.

Posiadam SSD i HDD 7200 Barracuda. Dokupiłem Barracude 4TB 5400 i zacząłem kopiować na nią pliki. 600GB zdjęć. Rawy od 40-100mb. Przez pierwsze 30% prędkośc utrzymywała się w granicach 100mb/s, czasem mniej czasem więcej. Po jakimś czasie prędkość zaczęła spadać do paru MB albo KB /s. Ostatecznie przerwałem proces i zacząłem kopiować pliki ponownie w mniejszych folderach. Kopiując mam na myśli CTRL X / CTRL V. Na początku wyskoa prędkośc a po minucie znowu 10mb/s. Czasem skacze do 60 potem znów spada. W czym może być problem? Dyski są sformatowane w systemie NTFS. Po podłączeniu nowego dysku dodałęm go po prostu za pomocą Create and format disk partitions. Czy powiniennem był zmieniać w biosie jakieś ustawienia? W tle jest otwarta jedynie przeglądarka. Żadnych poważniejszych procesów.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez fafor
Dopisek

Przy dysku talerzowym i dużej ilości plików wydaje mi się to normalne. Nie jestem żadnym specjalistą ale hdd to urządzenie mechaniczne silniczek, "igła" do zapisu itp,itd plus jakaś pamięć buforu w MB i jak się zapcha to prędkość spada. 

To są jakieś jaja. Wgrywałem 1TB przez chyba 10 godzin jak nie dłużej a mówi mi jeszcze, że pozostało 7 godzin by zgrać całą resztę do końca. Jak zaczynałem zgrywać ostatnią partię plików to pokazywało 1,5h a teraz tyle? Serio te dyski są aż takie kiepskie? Czy mogę to jakoś usprawnić?

Tutaj video jak skacze prędkość

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez fafor

C3 przy Seagate jest OK, równa się do 01 i tyle, jak sama powiedziałaś, są to błędy które dysk sam wyłapał, np taki WD nie raportuje ich nawet, dla WD błędy w 01 oznaczają już błędy których nie udało się "naprawić". Odnośnie temperatury nic nie powiem, bo nie wiem jakie chłodzenie, jak obudowa i jak ustawiony. Jak nie ma chłodzenia to takie temperatury są normalne. 
Więc SMART OK. 

Dla HDD prędkość nie są równe, więc nie używa się CDM do testowania, prędzej coś w stylu HDtune, bo zależnie jak daleko jesteś od środka talerza, będziesz mieć inną prędkość.    

Martwić się trzeba powyżej 55 stopni, bo oznacza że coś jest nie tak (np niedostateczne chłodzenie HDD).   

Co do tej sytuacji. sam HDD nie jest najlepszy, to 5000RPM, 256MB, Advanced Format, Shingled Magnetic Recording  ST4000DM004 4TB 2 talerze po 2TB i 4 głowice.  Teraz jeszcze nie ma tragedii bo HDD jest pusty, spróbuj coś później dograć do wypełnionego, to znienawidzisz SMR.     

Ale tutaj tak naprawdę super problemem jest pewnie sam windows. Ewentualnie inicjacja, rozmiar klastra i system plików partycji. 
Jeśli pliki są duże, to można było większy rozmiar klastra dać.  inicjacja w GPT, sam system plików to już taki jaki potrzebujesz.    

Nigdy nie używaj windowsowego exploratora do kopiowania takiej ilości małych plików, bardzo duża część spowolnienia kopiowania wynika tylko i wyłącznie z beznadziejnej obsługi dużej ilości plików przez explorator, do tego sama explorator jest jednowątkowy przy kopiowaniu. 
Do czegoś takiego używa się programów do synchronizacji, np Freefilesync (trzeba trochę ustawić, aby tylko aktualizował z lewej na prawą), jak ktoś jest odważny to może robocopy użyć (też wielowątkowe kopiowanie), ale odradzam....     

• Lubię to 2
  • Popieram 2

nie rozumiem pytania, podałem programy do synchronizacji z wielowątkową obsługa kopiowania, które powinny pomóc w kopiowaniu plików (da tego łatwo sprawdzić czy wszystko się skopiowało). Co do tego ma lightroom...