fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Cześć. Posiadam SSD i HDD 7200 Barracuda. Dokupiłem Barracude 4TB 5400 i zacząłem kopiować na nią pliki. 600GB zdjęć. Rawy od 40-100mb. Przez pierwsze 30% prędkośc utrzymywała się w granicach 100mb/s, czasem mniej czasem więcej. Po jakimś czasie prędkość zaczęła spadać do paru MB albo KB /s. Ostatecznie przerwałem proces i zacząłem kopiować pliki ponownie w mniejszych folderach. Kopiując mam na myśli CTRL X / CTRL V. Na początku wyskoa prędkośc a po minucie znowu 10mb/s. Czasem skacze do 60 potem znów spada. W czym może być problem? Dyski są sformatowane w systemie NTFS. Po podłączeniu nowego dysku dodałęm go po prostu za pomocą Create and format disk partitions. Czy powiniennem był zmieniać w biosie jakieś ustawienia? W tle jest otwarta jedynie przeglądarka. Żadnych poważniejszych procesów. Edytowane 13 Lipca 2022 przez fafor Dopisek Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Przy dysku talerzowym i dużej ilości plików wydaje mi się to normalne. Nie jestem żadnym specjalistą ale hdd to urządzenie mechaniczne silniczek, "igła" do zapisu itp,itd plus jakaś pamięć buforu w MB i jak się zapcha to prędkość spada. Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 To co zrobić bym nie kopiował 600gb przez tydzień? Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Nie znam dobrej rady, jakiegoś cudownego rozwiązania. Kopiuj mniejsze partie. Ile mam jest katalogów/folderów - może kopiuj po 10GB. Albo włącz na noc i idź spać Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Pokaż screen z CrystalDiskInfo a zanim go dasz zmień Funkcje -> Funkcje Zaawansowane -> Wartość RAW -> 10 [Dec] Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ten dysk kupiłeś jako nowy? I gdzie go kupiłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Tak. kupiłem go w Media Expert jako nowy. Coś z nim nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Masz dosyć znaczną wartość przy parametrze C3. Dużo tych danych przerzucałeś w ostatnim czasie? Masz duże wartości przy sumarycznych liczbach zapisu i odczytu. Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Po zainstalowaniu dysku zacząłem kopiować te 600 GB. Większość już jest na dysku. Nie wiem co te dane oznaczją. Mógłbyś mi wyjaśnić? Edytowane 13 Lipca 2022 przez fafor Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Parametr C3 mówi o liczbie błędów, które dysk sam skorygował. Parametry F1 i F2 mówią o tym jak dużo operacji zapisu i odczytu było na twoim dysku. (jestem kobietą) Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Przepraszam : ) No mówię, na dysk wrzucam 600 GB zdjęć w formacie RAW. To ostatecznie jaki werdykt? Dysk OK, po prostu przy takich dużych transferach może prędkośc spadać? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ten parametr C3 mi się nie podoba, temperatura 45 stopni, poniżej 50 więc niby dobrze, ale pilnuj jej. Może niech jeszcze @kokosnh spojrzy. Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ok, ja zgram jeszcze resztę plików i zobaczymy co wtedy to c3 pokaze. Dzieki : ) Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ok, to czekam na screen Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ze strony: https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/ wynika, że dysk ma zapis w technologii SMR. Jest to gorszy sposób od starego CMR powodujący właśnie zwolnienia. Nic z tym nie zrobisz, na drugi raz unikaj dysków SMR. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) To są jakieś jaja. Wgrywałem 1TB przez chyba 10 godzin jak nie dłużej a mówi mi jeszcze, że pozostało 7 godzin by zgrać całą resztę do końca. Jak zaczynałem zgrywać ostatnią partię plików to pokazywało 1,5h a teraz tyle? Serio te dyski są aż takie kiepskie? Czy mogę to jakoś usprawnić? Tutaj video jak skacze prędkość Edytowane 13 Lipca 2022 przez fafor Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Widać, że wzrosła wartość parametru C3. Co do spadku transferu zależy on czy kopiujemy duże czy małe pliki, ale u Ciebie są trochę jednak duże. Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Te zdjęcia mają 40-100 mb i jak widć jest ich 9tys. Myślałem, że to małe pliki? Dysk popełnia i koryguje błędy to źle? Mogę utracić dane czy w czym problem tutaj? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 C3 przy Seagate jest OK, równa się do 01 i tyle, jak sama powiedziałaś, są to błędy które dysk sam wyłapał, np taki WD nie raportuje ich nawet, dla WD błędy w 01 oznaczają już błędy których nie udało się "naprawić". Odnośnie temperatury nic nie powiem, bo nie wiem jakie chłodzenie, jak obudowa i jak ustawiony. Jak nie ma chłodzenia to takie temperatury są normalne. Więc SMART OK. Dla HDD prędkość nie są równe, więc nie używa się CDM do testowania, prędzej coś w stylu HDtune, bo zależnie jak daleko jesteś od środka talerza, będziesz mieć inną prędkość. Martwić się trzeba powyżej 55 stopni, bo oznacza że coś jest nie tak (np niedostateczne chłodzenie HDD). Co do tej sytuacji. sam HDD nie jest najlepszy, to 5000RPM, 256MB, Advanced Format, Shingled Magnetic Recording ST4000DM004 4TB 2 talerze po 2TB i 4 głowice. Teraz jeszcze nie ma tragedii bo HDD jest pusty, spróbuj coś później dograć do wypełnionego, to znienawidzisz SMR. Ale tutaj tak naprawdę super problemem jest pewnie sam windows. Ewentualnie inicjacja, rozmiar klastra i system plików partycji. Jeśli pliki są duże, to można było większy rozmiar klastra dać. inicjacja w GPT, sam system plików to już taki jaki potrzebujesz. Nigdy nie używaj windowsowego exploratora do kopiowania takiej ilości małych plików, bardzo duża część spowolnienia kopiowania wynika tylko i wyłącznie z beznadziejnej obsługi dużej ilości plików przez explorator, do tego sama explorator jest jednowątkowy przy kopiowaniu. Do czegoś takiego używa się programów do synchronizacji, np Freefilesync (trzeba trochę ustawić, aby tylko aktualizował z lewej na prawą), jak ktoś jest odważny to może robocopy użyć (też wielowątkowe kopiowanie), ale odradzam.... 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Myślisz, że kopiując pliki w lightroomie osiągnę lepszy rezultat? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 nie rozumiem pytania, podałem programy do synchronizacji z wielowątkową obsługa kopiowania, które powinny pomóc w kopiowaniu plików (da tego łatwo sprawdzić czy wszystko się skopiowało). Co do tego ma lightroom... Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Myślałem, że może ma też wbudowane jakieś ulepszenia do przenoszenia plików. No nic.. Dzięki : ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts