sibvlba 0 Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Witam, od jakichś 3 dni gdy gram zdarzają mi się nagłe spadki fps'ów. Z ok. 200 spadają one na 9 po czym znów są na 200. Lag trwa z sekundę. We wszystkich innych grach nie mam takiego problemu oprócz grania w fortnite'a. Komputer jest nowy, składany był z tydzień temu. Nic nie podkręcane. Temp cpu to ok. 45 - 50 stopni podczas grania , a podczas używania przeglądarki lub po prostu bycia na pulpicie temp to od 35 - 40. Procesor - i7 11700k Karta Graficzna - RTX 3050 Gigabyte Ram (2133MHz) - Corsair 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Vengeance RGB Pro Płyta Główna - Gigabyte Z590 AORUS MASTER Zasilacz - Corsair CX650F RGB 650W 80 Plus Bronze Chłodzenie - Chłodzenie wodne Gigabyte Aorus WaterForce 360 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 13 godzin temu, sibvlba napisał: Ram (2133MHz) - Corsair 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Vengeance RGB Pro Wyjaśnij to bo nie rozumiem. Ram masz 3200 ale ustawiony na 2133??? Jak tak to to może być przyczyną zacięć, ustaw ram w biosie na 3200. Cytuj Link to post Share on other sites
sibvlba 0 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 6 godzin temu, olo163 napisał: Wyjaśnij to bo nie rozumiem. Ram masz 3200 ale ustawiony na 2133??? Jak tak to to może być przyczyną zacięć, ustaw ram w biosie na 3200. jak kupywalem to bylo napsane na stronie ze 3200 a w biosie pokazuje ze jest ustawione 2133, a boje sie podkrecac bo nigdy tego nie robilem Cytuj Link to post Share on other sites
xardas228 288 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 To nie kwestia podkręcania. Ustawiasz profil X.M.P. tak jak na tym filmiku w 1:20-1:30 https://youtu.be/KcHHTCxMzvE?t=79 tak żeby pokazywał częstotliwość z którą zakupiłeś pamięć. Cytuj Link to post Share on other sites
sibvlba 0 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) I tyle? nic wiecej mam nie robić? EDIT Niestety dalej wystepuja spadki pomimo ustawienia 3200MHz Edytowane 4 Lipca 2022 przez sibvlba Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 He he no bo to akurat nie mogło być powodem - niższe zegary mogą co najwyżej uciąć kilka procent wydajności. Ale na pewno ustawienie właściwych dla ramu zegarów nie zaszkodziło :-) A tak w temacie to fortnite jest chyba (sorki nie gram) sieciowy? Odpal jakiś monitor sieci może tu leży problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Driveby 33 Napisano 4 Lipca 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Jeśli spadki wydajności dotyczą tylko jednej aplikacji to problem jest z nią, a nie z komputerem (teoretycznie może być to efekt interakcji ze sterownikiem lub dodatkowym oprogramowaniem, np. anticheat, ale się nie rozdrabniajmy). Żeby nie tracić czasu na szukanie problemów sprzętowych i teoretyczne dywagacje, wejdź na forum gry i zobacz, czy po ostatniej aktualizacji ludzie nie skarżą się na podobne problemy. Aktualizacja softu to najczęstsze źródło problemów, w tej kwestii d... dawały duże, poważne firmy, więc małe firmy robiące gry też mają prawo. Cytuj Link to post Share on other sites
sibvlba 0 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 45 minut temu, Barszczu napisał: He he no bo to akurat nie mogło być powodem - niższe zegary mogą co najwyżej uciąć kilka procent wydajności. Ale na pewno ustawienie właściwych dla ramu zegarów nie zaszkodziło :-) A tak w temacie to fortnite jest chyba (sorki nie gram) sieciowy? Odpal jakiś monitor sieci może tu leży problem. Potem sprawdzę bo nie jestem teraz w domu i dam znać 36 minut temu, Driveby napisał: Jeśli spadki wydajności dotyczą tylko jednej aplikacji to problem jest z nią, a nie z komputerem (teoretycznie może być to efekt interakcji ze sterownikiem lub dodatkowym oprogramowaniem, np. anticheat, ale się nie rozdrabniajmy). Żeby nie tracić czasu na szukanie problemów sprzętowych i teoretyczne dywagacje, wejdź na forum gry i zobacz, czy po ostatniej aktualizacji ludzie nie skarżą się na podobne problemy. Aktualizacja softu to najczęstsze źródło problemów, w tej kwestii d... dawały duże, poważne firmy, więc małe firmy robiące gry też mają prawo. Napisałem na dwóch forach i czekam na odpowiedzi. Jak będziecie coś to dam znac Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 koledzy wyżej mają racje problemem jest fortnite po ostatniej aktualizacji najpierw wywalało mnie co troche do pulpitu potem pokazywało że najnowszy sterownik amd jest problemem a teraz mam to co ty z 400 fps potrafi zleciec do 20 i przycinki sekundowe gram na qhd na 6800XT 16 GB więc nie dziwie się że ty na 4 gb masz takie jazdy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 A w ustawieniach nie można ustawić tak jak w Warzone - ilość klatek min i max ??? Ustaw na min 90 max 100 i tyle - granie na takich ustawienia jest bezstresowe. Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Teraz, pawluto napisał: A w ustawieniach nie można ustawić tak jak w Warzone - ilość klatek min i max ??? Ustaw na min 90 max 100 i tyle - granie na takich ustawienia jest bezstresowe. to kolega w tej grze daje efekty odwrotne przynajmniej u mnie jak ustawie ciągłe 120 fps bo mam w qhd odświerzanie 120 hz to dopiero robi sie dramat u mnie pomaga otwieranie gry w nizszej rozdzielczości w oknie i po otwarciu gry maxymalizowwanie z włączonym fsr Cytuj Link to post Share on other sites
sibvlba 0 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) to co zostaje nam czekać aż epic cos zrobi czy jak? @iro71 Dobra, pytałem sie na na discordzie i duzo osob ma ten problem wiec wina gry(optymalizacja). Temat uważam za zamknięty. Dziękuje kazdemu za pomoc i włożony czas Edytowane 4 Lipca 2022 przez sibvlba Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts