remi.88 50 Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Witam, szukam monitora o proporcjach 21:9, 120 - 160hz (więcej mi niepotrzebne) który nie smuży. Obecnie mam Iiyame na matrycy VA i po 2h zaczyna mnie mdlić, bo przy szybkich ruchach tekst i inne części obrazu są po prostu nie ostre i lekko rozmyte. Moja wina bo chciałem zaoszczędzić kupując tani monitor... Przez jakiś tydzień używałem starego LG na nano IPS (21:9) nie pamiętam jaki model i tego problemu nie miałem. Obraz był żyleta. Tak więc proszę niech ktoś poradzi co jest obecnie warte kupna (matryce VA odpadają). Monitor ma służyć do grania - wygląd samego monitora nie ma znaczenia, ważna jest dobra matryca jakby była 10bit to już kosmos . W innym poście ktoś polecał LG 34gp83a-b, tylko że takiego monitora nigdzie nie ma prócz Amazon US. Jedyny LG 34" jaki znalazłem to 34gn850 tylko ktoś z pracy mi mówił że to już stary model i lepiej szukać czegoś nowszego. Niby wiem o nowym Alienware QD OLED ale boję się wypalenia, a grywam czasami po 17h, więc jak już mam wydać sporo kasy, to wolałbym nie wydawać znów za 2/3 lata. Kolejne pytanie to czy warto dopłacać grube pieniądze do modelu LG 38"? Kwestia budżetu - tyle ile trzeba o ile warto. Nie jestem grafikiem nie potrzebuje monitora "super pro". Ma nie smużyć podczas grania i mieć ładne kolory. (HDR nie biorę nawet pod uwagę - mam ciemny pokój i nie chce wypalić sobie jeszcze bardziej oczu). Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Popatrz na tego acera: https://www.ceneo.pl/91781717 Recka: https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv340ck-pbmiipphzx Lepszy ale też droższy Gigabyte: https://www.morele.net/monitor-gigabyte-m34wq-kvm-9493863/ Recka: https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/m34wq Wolałbym dopłacić do gigabyte, zwłaszcza że Ci na kolorach zalezy, nie ma wprawidzie pełnego 10bit ale ma 8bit + frc: Cytat The Gigabyte M34WQ has incredible gradient handling, with very little banding in areas of similar colors. Although advertised as an 8-bit panel, this model accepts a 10-bit signal and displays it well, so it's most likely using dithering to approximate a 10-bit panel. It's also known as 8-bit + FRC. Prawdziwe 10bit to już wyższa połka cenowa - LG 34GN850-B: https://www.ceneo.pl/95254394 Wg mnie nie warty tej ceny Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Ja posiadam : Monitor Huawei 34” MateView GT Standard Edition i dla mnie smużenia praktycznie nie ma. No chyba że bym się przyglądał pikselom zamiast grać w jakąś grę to rzeczywiście delikatne smużenie jest. VA 165Hz Global Elite w cs:go wbity na tym monitorze. W tej grze żadnego smużenia nie uswiadczyłem a jest bardzo dynamiczna. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 https://www.ceneo.pl/85936266#tab=reviews Posiadam od dobrych 2 lat ten monitor - jestem mega zadowolony. Ma on jednak matrycę VA ale ja żadnego smużenia na nim nie widzę. Swego czasu był to jedyny monitor 3440x1440 144Hz na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 54 minuty temu, joker5513 napisał: https://www.ceneo.pl/85936266#tab=reviews Posiadam od dobrych 2 lat ten monitor - jestem mega zadowolony. Ma on jednak matrycę VA ale ja żadnego smużenia na nim nie widzę. Swego czasu był to jedyny monitor 3440x1440 144Hz na rynku. Próbowałeś oglądać ciemną scenerię o niskim kontraście? Umieść w paincie ciemnoszary prostokąt na czarnym tle, zobaczysz co to smużenie. Fakt jest jednak, że jak grasz w gierki o jasnej scenerii, to nie ma możliwości zaobserwowania smużenia. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Nigdy takich manewrów nie uskuteczniałem Z ciekawości sprawdzę po pracy. Sprawdzałem tylko backlight bleeding przy wyłączonym świetle w pokoju i czarne tło (było nie najgorzej). Cytuj Link to post Share on other sites
remi.88 50 Napisano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Chodzi mi głównie o brak ostrości obrazu. Mam jeszcze 2 monitor MSI MAG274QRF QD, i na tym monitorze obraz jest ostry zawsze, zero rozmazania, zero smużenia i to bez żadnych specjalnych ustawień typu override, a kolory na nim to "bajka". Najchętniej właśnie kupiłbym ten monitor tylko w formacie 21:9 gdyby taki istniał. Ale raczej skłaniam się ku temu LG na nano IPS 34GN850 albo ewentualnie jeśli uda mi się znaleźć w dobrej cenie 38GN950 nawet używany kilkumiesięczny to dla mnie nie problem, dawno temu kupiłem rocznego Asusa 27 z Gsync (chyba pierwszy ever model z tym) i działa do dziś, więc jakoś nie boję się używanych na gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
maciekcz 0 Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Może komuś pomogę w wyborze ultrawide 34... Od dłuższego czasu marzył mi się ekran 34 cale 21:9 więc zacząłem poszukiwania. Pierwszy typ padł na polecany xiaomi ze względu na cenę vs możliwości. 1) Xiaomi 34 Pierwszy monitor przeszedł z tragicznym podświetleniem - nie wiem jak to przeszło jakiekolwiek testy QA w fabryce . W dzień było widać prześwietlenia na skrajnych częściach ekranu (dół - góra) - wyglądało to tragicznie. Pomyślałem, że trafiłem na złą sztukę... wymieniałem na drugi taki sam - podświetlenie matrycy trochę lepsze jednak 2 jasne badpixele.. Podstawa monitora w Xiaomi jest super. Dodatkowo jako jedyna z tych które testowałem pozwoliła obracać ekran na boki. Duży plus dla xiaomi za to. 2) Dell S3422DWG (polecany na forach) Pierwsze uruchomienie - wow mega plus w porównaniu do Xiaomi (podświetleniem, kolory, czas reakcji). Po przesiadce z Xiaomi widziałem same plusy w tym monitorze - jednak po jakiejś godzinie -> bad pixel (martwy... czarny co oczywiście nie zostałoby uznane przez gwarancje della zero bad pikseli - sprecyzuje Dell bierze pod uwagę bad pixele świecące jak jest martwy całkowicie to nie uznają 1BP). Ekran zwróciłem chociaż podświetlenie było idealne - pod kątem 60 stopni zero wycieku co w matrycach VA jest naprawdę bardzo rzadkie. Ogólnie ekran zrobił na mnie wrażenie w tym budżecie. Matryca jak na VA bardzo szybka - ja osobiście nei zauważyłem smużenai w trybie ultra fast. G-sync po isntalcji sterowniak ze strony Della na RTX3080 działa Bardzo dobrze. 3) Iiyama GB3467WQSU-B1 Po Dellu przeszedł czas na kolejna sztukę - chciałem zoabczyć co oferuje Iiyama. Jakość wykonania bardzo dobra, ekran sporo lżejszy od Della S3422DWG. Czas reakacji matrycy ustawiany na 2 - nie widać smużenia czyli jest bardzo dobrze. Oczywiście te wartości podane przez producenta to raczej z przymrużeniem oka i to mocnym.. 0.4ms czas reakcji - raczej sporo większy w trybach w których nie występuje okrutny overshoot. Co mnie natomiast denerwowało najbardziej? To że boki ekranu (1-2cm od krawędzi) na białym tle były sporo ciemniejsze niż reszta ekranu - wpadały w szary. Kolory także bardzo średnie.. Głośniki jeśli ktoś zwraca na nie uwagę są tragiczne. Matryca 8 bit bez obsługi FRC Mając jeszcze IIyame postanowiłem dać szansę jeszcze jednej sztuce Della - tym razem przyszedł z delikatnie gorszym podświetleniem niż 1sza sztuka chociaż i tak lepszym niż iiyama. Kolory są lepsze od iiyamy, brak szarych boków na ekranie przy wyświetlaniu białego tła. Matryca Della jest naprawdę szybka jak na VA - nie ma dużej różnicy jeśli chodzi o smużenie "najszybszej" iiyamy vs Dell. Po tych kilku monitorach jakie miałem w ciągu 2 miesięcy nie rozumiem zachwyty nad iiyama - większość recenzji jest raczej reklamą... Natomiast nie widzem nigdzie w Polsce recenzji ekranu Della. Co mi się jeszcze nie spodobało to oficjalny sklep iiyamy w Polsce. Jakiekolwiek komentarze / opinie na ich stronei na temat tego modelu jak nie mają 5 gwiazdek i nie zachwalają tego ekranu są kasowane - to trochę chyba nie uczciwe podejście? Mi pozostał niesmak jak mój komentarz został skasowany przez ten sklep także polecam zastanowić się 2 razy... Edytowane 17 Lipca 2022 przez maciekcz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts