druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Witam, stoję przed wyborem nowych słuchawek i mikrofonu. Jestem zmuszony zmienić swoje obecne MH752 przez to, że dźwięk z komputera przebija na mikrofon, przez co znajomi na Discordzie słyszą efekty z gier. Badałem temat we własnym zakresie i wniosek jest głównie jeden. Wspólne uziemienie dla mikrofonu i słuchawek w 4 polowym wtyku jack. Faktycznie, jeśli przy słuchawkach będę używał innego, zewnętrznego mikrofonu, przebicia nie ma. Sytuacja nie jest dla mnie akceptowalna, a z tego co udało mi się ustalić, większość headsetów będzie cierpieć na ten problem, więc skłaniam się w stronę zestawu słuchawek i osobnego mikrofonu. Nie lubię takiego rozwiązania, ale nie bardzo mam wyjście. Czysto informacyjnie, dysponuję kartą dźwiękową SoundblasterX G5, także jakaś tam baza jest. Czego wymagam od słuchawek? Chyba głównie neutralności, bez dużych odchyłów w stronę tonów niskich czy wysokich. Jeśli już, to preferuję jednak tony niskie. Jako punkt odniesienia może być H752, które grają jak dla mnie w porządku. Generalnie głównym ich zastosowaniem będą gry, natomiast nie wykluczam muzyki czy filmów. Fajnie, gdyby miały również wymienny kabel jack, najlepiej w opcji 1,5m plus przedłużacz. Jeżeli chodzi o mikrofon, chciałbym już coś porządniejszego. Fajnie gdyby miał możliwość wyboru kierunków, z których zbiera głos, regulację gaina i własną nie dużą podstawkę. W związku z tym, że na biurku i tak mam już więcej elektroniki niż planowałem, chcę uniknąć stosowania ramienia. Znajomy zasugerował Thronmax MDRILL ONE PRO i przyznam, że wygląda to spoko. Teraz chyba najważniejsze, budżet. Na każdą z tych rzeczy nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 400 zł. Jestem w stanie nagiąć budżet w uzasadnionych przypadkach, ale zaznaczę też, że żaden ze mnie audiofil Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Godzinę temu, druteron napisał: Witam, stoję przed wyborem nowych słuchawek i mikrofonu. Jestem zmuszony zmienić swoje obecne MH752 przez to, że dźwięk z komputera przebija na mikrofon, przez co znajomi na Discordzie słyszą efekty z gier. Badałem temat we własnym zakresie i wniosek jest głównie jeden. Wspólne uziemienie dla mikrofonu i słuchawek w 4 polowym wtyku jack. Faktycznie, jeśli przy słuchawkach będę używał innego, zewnętrznego mikrofonu, przebicia nie ma. Wygląda na to, że jest zbyt głośno w stosunku do czułości mikrofonu i konstrukcji słuchawek. Spróbuj pomanewrować głośnością (w mikserze audio Windows - grę ustaw ciszej niż aplikację komunikacyjną) i czułością mikrofonu (w aplikacji). A jeśli masz problem z połączeniem, to w komunikacji nic nie sprawdza się lepiej niż interfejs USB w słuchawkach. Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) To nie jest ten problem, robiłem takie testy, niestety bez zmian. Po podłączeniu jakiegoś starego mikrofonu Minta za 10 zł i wysterowaniu go na Soundblasterze na max, nie mam żadnego przebicia, a również był wtedy blisko mojej twarzy. Robiłem jeszcze jeden ciekawy test. Wpiąłem tego Minta bezpośrednio w słuchawki, jednak oddalając słuchawki możliwie jak najdalej mikrofonu, ale przebicia dalej występowały Edit: Robiłem jeszcze jeden test. Kabel 4 polowy ze słuchawek wpiąłem w rozdzielacz Jack na 2x Jack. 1 z dwóch jacków, ten od słuchawek wpiąłem w kartę dźwiękową, a mikrofon ze słuchawek bezpośrednio w kartę dźwiękową i problem również nie występował. Edytowane 25 Maja 2022 przez druteron Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Różne sprzęty widziałem, ale żeby coś takiego robiło jaja, to po raz pierwszy. Tam nic nie powinno przebijać, chyba że niedoświadczone chińskie dziecko coś pomerdało na montażu. Spróbuj sobie inne słuchawki - jeśli problem ponownie wystąpi, to karta dźwiękowa do kosza. A ja uparcie trzymam się rady z zakupem słuchawek na USB. Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Ja również pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, ale to również mój pierwszy headset z jackiem 4 polowym. Wcześniej miałem Gamecomy 788, które miały wszystko to co potrzebuję, a przede wszystkim były na USB, co również mi pasowało. Jednak odkąd mam zewnętrzną dźwiękówkę, chciałbym ją wykorzystać, a MH752 grają zdecydowanie lepiej niż Gamecomy. Odnośnie samego problemu: https://www.reddit.com/r/Gaming_Headsets/comments/mbjsj8/help_mh752_sound_leakage/ https://www.reddit.com/r/Gaming_Headsets/comments/db3fqe/help_severe_audio_bleed_on_mh752/ https://www.reddit.com/r/HyperX/comments/99mx10/hyperx_cloud_alpha_audio_bleeding/ Generalnie przebicia widać również w OBS Studio, problem nie dotyczy wyłącznie Discorda. Ustawienia Soundblastera również weryfikowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Czy pod pojęciem 'jack 4 polowy' rozumiesz złącze TRRS? Jeśli tak, to sprzęt TRRS musi mieć dostęp do wejścia TRRS, np. w telefonie. Może są jakieś sprzęty klasy combo, co łączą TRRS z TRS, ale osobiście nie widziałem. Powinieneś za to bez problemu dostać adapter TRRS na 2 TRS (mikrofon+słuchawki). Tylko nie kup TRRS na TRS (pojedyncze), bo wtedy będą działać tylko słuchawki (albo tylko mikrofon). Co do wykorzystania karty - główną różnicę zobaczysz przy muzyce. Do komunikacji lepiej mieć dedykowane słuchawki na USB. Czyli cokolwiek co dobrze gra na złączu TRS podpięte do karty dźwiękowej (nie musi mieć mikrofonu), a do komunikacji coś na USB. Szukanie jednego sprzętu do wszystkiego to słaby pomysł, bo wszystkie dobre rozwiązania będą drogie. Edytowane 25 Maja 2022 przez Driveby Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Cytat Czy pod pojęciem 'jack 4 polowy' rozumiesz złącze TRRS? Tak, dokładnie, wyleciała mi z głowy ta nazwa. Cytat Jeśli tak, to sprzęt TRRS musi mieć dostęp do wejścia TRRS, np. w telefonie. Może są jakieś sprzęty klasy combo, co łączą TRRS z TRS, ale osobiście nie widziałem. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to mój Soundblaster łączy te funkcje, gdyż pole słuchawkowe obsługuje złącze TRRS (działają słuchawki i mikrofon) oraz samo TRS (działają słuchawki). W przypadku gdy pod złącze mam podpięty headset pod TRRS, a pod osobne gniazdo mikrofonowe, mikrofon pod TRS, to karta automatycznie ucina sygnał mic z gniazda słuchawkowego. Znikają też wtedy przebicia. Cytat Powinieneś za to bez problemu dostać adapter TRRS na 2 TRS (mikrofon+słuchawki). Zakupiłem taki adapter, ale problem pozostał i jak się zastanawiam, to to nie miało prawa zadziałać, ponieważ i tak ostatecznie uziemienie spotyka się w złączu TRRS od słuchawek. Cytat Czyli cokolwiek co dobrze gra na złączu TRS podpięte do karty dźwiękowej (nie musi mieć mikrofonu), a do komunikacji coś na USB. I to jest rozwiązanie, które mnie interesuje. Do komunikacji zakupiłem mikrofon na USB, ten który podałem w pierwszym poście. Przeczytałem kilka recenzji, przejrzałem filmy i ten model najbardziej przypadł mi do gustu. Pozostaje więc kwestia słuchawek bez mikrofonu, które będę mógł wpiąć w kartę, aby właśnie mogły dobrze zagrać. MH752 trafi docelowo na OLX. Biorąc więc pod uwagę wymagania z pierwszego postu, jesteś w stanie coś polecić? Cytat Szukanie jednego sprzętu do wszystkiego to słaby pomysł, bo wszystkie dobre rozwiązania będą drogie. Oczywiście masz rację, kierowałem się przede wszystkim wygodą, bo moje poprzednie Gamecomy 788 wystarczały mi w zupełności. Były one jednak na USB i teraz po przejściu na MH752 widzę, że jednak grały kiepsko. Pech chciał, że połamały się z racji wieku i trzeba było znaleźć coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) 19 minut temu, druteron napisał: Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to mój Soundblaster łączy te funkcje, gdyż pole słuchawkowe obsługuje złącze TRRS (działają słuchawki i mikrofon) oraz samo TRS (działają słuchawki). W przypadku gdy pod złącze mam podpięty headset pod TRRS, a pod osobne gniazdo mikrofonowe, mikrofon pod TRS, to karta automatycznie ucina sygnał mic z gniazda słuchawkowego. Znikają też wtedy przebicia. Zakupiłem taki adapter, ale problem pozostał i jak się zastanawiam, to to nie miało prawa zadziałać, ponieważ i tak ostatecznie uziemienie spotyka się w złączu TRRS od słuchawek. Winne chyba są słuchawki, ale to warto przetestować. Jeśli masz możliwość pożyczenia pewnych słuchawek, to warto zrobić test. Bo może coś jest nie tak z kartą. Creative nie jest zbyt solidny... 19 minut temu, druteron napisał: I to jest rozwiązanie, które mnie interesuje. Do komunikacji zakupiłem mikrofon na USB, ten który podałem w pierwszym poście. Przeczytałem kilka recenzji, przejrzałem filmy i ten model najbardziej przypadł mi do gustu. Jeśli tylko nie przeszkadza Ci mikrofon stojący na biurku albo ramię, to da to bardzo dobry dźwięk. Duży mikrofon zawsze lepszy niż mały. Ale za to trzeba będzie pilnować odległości od ust, bo będą duże różnice w głośności (aczkolwiek może automat w aplikacji coś wyrówna). Słuchawki z mikrofonem są dobre, bo odległość jest zawsze stała. Ja osobiście nie lubię słuchawek i używam ich tylko do niektórych wideokonferencji, ale robię też wideokonferencje na głośnikach z bezprzewodowym mikrofonem krawatowym. Ale to też nie jest takie wygodne, bo musisz tak umieścić mikroport, żeby było wygodnie, no i baterie trzeba zmieniać. Robię to na tyle rzadko, że mogę się pobawić w zmiany baterii, a zaletą jest to, że mogę nawet pójść do kibla i gadać . 19 minut temu, druteron napisał: Pozostaje więc kwestia słuchawek bez mikrofonu, które będę mógł wpiąć w kartę, aby właśnie mogły dobrze zagrać. MH752 trafi docelowo na OLX. Biorąc więc pod uwagę wymagania z pierwszego postu, jesteś w stanie coś polecić? Nie lubię słuchawek. Jeśli od święta słucham na nich muzyki to podpinam sobie pod kino domowe jakiś średni model Beyerdynamic (860?), albo do pracy Sennheisery HD 280 Pro, ale to konstrukcja zamknięta więc niezbyt wygodna do zastosowań domowych (wolę otwarte i półotwarte). Edytowane 25 Maja 2022 przez Driveby Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Cytat Winne chyba są słuchawki, ale to warto przetestować. Jeśli masz możliwość pożyczenia pewnych słuchawek, to warto zrobić test. Bo może coś jest nie tak z kartą. Creative nie jest zbyt solidny... Niestety nie mam takiej możliwości, natomiast testy, które wykonałem dają mi podstawy wierzyć, że jednak jest to problem z headsetem. Cytat Jeśli tylko nie przeszkadza Ci mikrofon stojący na biurku albo ramię Przeszkadza, ale po przemyśleniu sprawy, to będzie najpewniejsze rozwiązanie, będę się musiał pogodzić z niedogodnościami, które opisałeś. Generalnie też nie przepadam za słuchawkami, nie siedzę w nich często, niemniej do wspólnej gry ze znajomymi wolę takie rozwiązanie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to chętnie posłucham. Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 7 minut temu, druteron napisał: Niestety nie mam takiej możliwości, natomiast testy, które wykonałem dają mi podstawy wierzyć, że jednak jest to problem z headsetem. Może masz gdzieś na dnie szuflady słuchawki do telefonu na TRRS? Jeśli problem się powtórzy, to warto się przyjrzeć karcie. 7 minut temu, druteron napisał: Przeszkadza, ale po przemyśleniu sprawy, to będzie najpewniejsze rozwiązanie, będę się musiał pogodzić z niedogodnościami, które opisałeś. Generalnie też nie przepadam za słuchawkami, nie siedzę w nich często, niemniej do wspólnej gry ze znajomymi wolę takie rozwiązanie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to chętnie posłucham. Dobry jest mikrofon krawatowy, bo trzyma stałą odległość, możesz się ruszać, a nawet przemieszczać i jak dobrze ustawisz głośniki i czułość, to nic nie powinno wracać. Z doświadczenia - w mikserze audio Windows dajesz grę wyraźnie ciszej niż aplikację do komunikacji - tak żeby słyszeć grę cicho i kolegów głośno. Czułość mikrofonu obniżasz tak, żeby nie łapał głośników. Wady - trzeba coś zrobić z nadajnikiem - wpiąć do pasa, włożyć do kieszeni, położyć na stole oraz ładować i zmieniać akumulatory - czyli kupuje się do tego 2 komplety (łącznie 8 szt. czarnych Eneloopów i ładowarkę) i zmienia co 3-8 godzin, zależnie od producenta. Czyli jest to uciążliwe. Ale daje swobodę i stabilność. Kolejna wada - dosyć drogie - najtańsze co widzę to Boya, ale za tą markę nie ręczę: https://fotoplus.pl/zestaw-bezprzewodowy-boya-by-wm8-pro-k1 A jak chcesz używać mikrofonu stojącego, to zobacz czy nie ma gwintu, bo jeśli ma to poszukaj odpowiedniego ramienia - albo montowanego do biurka, albo do ściany, albo na statywie i umieść go sobie od góry - czyli tuż powyżej głowy lub obok. Zawsze to lepsze, niż mieć go przed sobą poniżej głowy, na drodze do monitora i klawiatury. Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Cytat Może masz gdzieś na dnie szuflady słuchawki do telefonu na TRRS? Jeśli problem się powtórzy, to warto się przyjrzeć karcie. Poszukam, ale to co miałem, oddałem, bo kupiłem jakieś słuchawki na BT i to mi wystarcza. Aczkolwiek problem można spokojnie odtworzyć na karcie dźwiękowej, która była dołączona do MH752, także to nie jest tak, że tylko Soundblaster ma ten problem. Mikrofon krawatowy odpada ze względu na koszty i zabawę z tym, nie gram na tyle by mikrofon stojący mnie jakoś bardzo irytował. Cytat A jak chcesz używać mikrofonu stojącego, to zobacz czy nie ma gwintu, bo jeśli ma to poszukaj odpowiedniego ramienia - albo montowanego do biurka, albo do ściany, albo na statywie i umieść go sobie od góry - czyli tuż powyżej głowy lub obok. Ten, który zakupiłem ma gwint, aczkolwiek nie chcę sobie zagradzać przestrzeni ramieniem, jeśli bez tego będzie działał w porządku, to zostanie na podstawce, która jest w zestawie. Ramię, to plan ostateczny Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts