Rebelmind 3738 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 W dniu 12.06.2022 o 06:32, kampers napisał: No wydaje mi się że to już będzie ostatni build I tj jedyny powód, dla którego muszę mieć mientkie wensze :p Za często coś zmieniam w kompie, ale Twój układ z Hard-tubami to serio sztosik! Jak dojrzeję do HT to będę wysyłał Ci towar do gięcia Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 17 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Haha dobre musze pomyśleć jak to podpiać i moze z alli zamówie jakies złączki z długości by się wyrobić na górnej chłodnicy bo tam ciasno narazie stresu nie ma działa temp na Cpu to 60* Gpu zalezy od gry tak max 53* na 2120Mhz. Czekam na natchnienie i plan Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Mała zmiana Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Swego czasu tez zbudowałem układ w tej budzie, bardzo fajna i przewiewna 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Będę zaczynał walkę z montażem dodatkowej chłodnicy 360x45 na bocznej ścianie będzie custom obudowa bo miejsca brak chlodnica bedzie na zewnatrz obudowy. Tylko nie przyszły mi złączki bo brakło 2 sztuki. Ale dużo pracy na nowo. I wymiana proca na 13900k. Wyczytałem żeby Thermal Grizzly Kryonaut Extreme podgrzać w wodzie puszkę i nakładać? Zdaję to egzamin ? Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Cześć pracy już za mną. W sumie bardzo dużo. Czekam na dwie złączki i docinam rurke i test. Będzie to teraz totalna obudowa CPU =1x 140x30 + 1x420x30 GPU =1x 420x30 + 1x360x45 Muszę poszukać zaślepek przeciw pyłowych na chlodnice i te dziury w obudowie. By kurz się nie wbijał do obudowy. I jak to wszystko wyszło w praniu jakiś syf pojawił się w bloku na GPU. Musiałem rozebrać i wyczyścić. Przy okazji wymieniłem pastę na Thermal Grizzly Kryonaut Extreme. 13900k zamotowany z Thermal Grizzly Kryonaut Extreme. Trochę fotek. Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 I czekamy od czwartu nie dostalem przesylki, powiedzieli ze byl weekend Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Pc odpalony Działa i udało mi się już male oc CPU zrobić. P 56 E 45 ratio 50 na 1.255v Teraz zmieniłem system i jest tak: P 56 E 45 ratio 50 na 1.27v Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Powoli poprawiam wyniki Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Była mała przebudowa i czyszczenie pętli. Duzo pracy 1 długi dzień. zamontowany 4090 Strix z blokiem wodnym corsair. Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Małe info. Strix 4090 został wysłąny na gwarancje odnosnie piszczacych cewek dostałem nową i chyba jest ciszej Ale zrobiłem małe zmiany na bloku wodnym Prosto od corsair Po modyfikacji dołożyłem pady 1.5mm Też zapomiałem dodać zdjęcie jak czyściłem I na koniec małe chłodzenie RAM Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Ludzie myśle sobie co tam pozmieniac znów w pc I wpadłem na taki pomysł Wywalam boczną chlodnice 360mm i montuje na podłodze kolo PC MO-RA3 420 for Noctua NF-A20 Czy moja 1sztuka XD5 to ogarnie ? Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) O co chodzi z tym chłodzeniem na boku? wentylatory są ustawione jako pull jak rozumiem? Ta obudowa jest daily zamknięta (panel) czy otwarta? Ja jak do 360 na topie dorzuciłem na front 240 to mam wrażenie że tylko gorzej jest z temperaturami (jakieś 2-3 stopnie wody). Na froncie mam 4 wentyle 3 push+1 pull (2+1 chłodnica + 1 wolny na topie) i jak kratkę zamknę to ewidentnie temp. rośnie = przepływ kuleje, a kratka nie jest jakaś drobna - a u Ciebie widzę jakiś drobny mak. Wychodzi na to że radiator 240 działa zamiast chłodzenia, jako kondensator, a nie rozpraszacz ciepła = ciepłe powietrze do wnętrza leci. Na topie 360 i wentyle muszą się na prawdę "spocić" żeby usunąć ciepło z wnętrza. A ja jadę bez bocznego panelu bo z nim tylko temp +++. Robiłeś jakieś bardziej zaawansowane testy, czy tylko wg. własnego wyobrażenia i "look" się liczy? Bo ja od siebie będę wywalał pewnie niedługo i zobaczę jaka różnica, ale jak pamiętam bez niej było trochę chłodniej. A może to ja muszę jakieś bardziej zaawansowane pomiary zrobić - bo u mnie komp ma ciężko bo stoi w miejscu mało przewiewnym, mimo ze pod oknem. Można zarzucać jakieś bąble powietrza, ale to jakie szamańskie tańce ja urządzam z budą podczas odpowietrzania to nie ma opcji bardzo chyba No i temp wody w tych samych warunkach 40->~42 więc coś musi być na rzeczy, bez sensu pchać ciepłe powietrze do środka budy, w momencie jak jeszcze na topie jest radiator i on stawia opory - a to on pełni główną rolę wypchnięcia gorąca z budy jak i całego układu. Średnie temperatury proca wcześniej miałem ~40-42 a teraz pod 46 i podchodzi podczas grania w CSGO. Procesor delidowany leci bez IHS na ciekłym metalu. U mnie na topie grubas jest, nie pamietam już jaka, ale ze 3 cm ma i nie wiem czy nie powinna dostać p&p zamiast tylko push jak jest obecnie. Co nie zmienia faktu, a kompa mam obok du*y, że powietrze leci mega gorące z niej podczas grania w CSGO A wentyle jak rozpędzę to nie ma litości dla uszu I to nie chodzi o to że teraz cieplej, bo zimą to samo było, u mnie "tylko" 4790k@4.9 + 1080 ti zwodowane - ale zestaw podczas grania i niestety ~420W pokaże. Blok CPU z 2008 roku, może nowsze konstrukcje bardziej zoptymalizowane, ale w to aż tak nie wierzę chyba. (dtek fuzion v2) Akurat autobusem jechałem i na post trafiłem PS. Ja zastanawiałem się nad kompletnym odseparowaniem radiatora od zestawu, ale szybkozłączki to koszt jakiś absurdalny i wywalić gdzieś na szafę radiator. Mój tata ma u siebie radiator na szafie, prawie 2m wyżej niż komp stoi i jest bardzo zadowolony Zwodowane ma proca i gpu na 1 laingu ddc tylko tam jakaś i5 2 gen + gtx 980 bez oc. Może coś z zastosowań stricte ogrodniczych by podeszło? Edytowane 9 Czerwca 2023 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Ja mam posciagane szkła z góry bo to juz 2 stopnie wbija jak nie 3. Nie nic wiecej nie testowałem ale ogólnie to temp podobne do całego zestawu co miałem wczesniej z 3 chłodnicami. temp mam po max 31* no i ogólnie chyba bede budował na 1000D. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts