Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam jakie jest maxymalne napiecie dla proceosra i5 4690k bo podkreciłem i5 4690k w bazowym do 4.6ghz jest a w turbie 6.03ghz przy napieciu 1.440v dałem i procesor widać że chce iść dalej testowałem go w testach w grach nie ma problemu tylko troche sie boje dalej iść w wyższe napięcie  bo i tak jest wysokie dlatego ogolnie sie pytam ile maxymalnie może wytrzymać ten procesor.

All core OC z automatu wyłącza Turbo na większości płyt więc 6.03GHZ to mogłeś zobaczyć kod błędu co najwyżej ;)

Już 4.6GHz na tym 8-letnim dziadku tj bardzo dobry wynik, przy czym obawiam się że o ile teraz jest stabilny to bardzo szybko stabilny być przestanie - szczególnie gdy traktujesz go takimi napięciami :o

Większość ludzi kończyła OC Haswelli przy ok 1.3V, gdzie 1.35V to wartość graniczna, której nie powinno się przekraczać przy 24/7 profilu. 

• Popieram 2

Zrobie zjecie z i wysle ogolnie to ma jednym rdzeniu 138 na dwoch 300 a na 4 rdzeniach 550 przewysza i3 9100f w osiagach mowisz iz dlugo nie wytrzyma brat ma ustawiony i5 4670k na 5.7ghz przy 1.6v i dziala mu to juz 2 miesiac bez zazutow 

IMG_20220316_094246.jpg

• Haha 2

Chodzi mi o odczyt z zakładki z sensorami w Hw_info, tam gdzie masz temperatury, pobór mocy, zegary min/avg/max. No i puscilbys tego Cinebencha co by było widać ile wykręca... 

Tosz to Golden sample nad goldenami :p

Noo, to 4.5GHz przy 1.38V i okolice 90°C tj dokładnie to, o czym pisałem wcześniej. Do 5GHz masz daleko, o 6 GHz nawet nie wspomnę. 

A puść proszę jeszcze test na 1T, możesz wrzucić poprzedni profil OC, ten z wysokimi zegarami i podziel się jeszcze raz screenem. 

39 minut temu, ymyl966 napisał:

brat ma ustawiony i5 4670k na 5.7ghz przy 1.6v i dziala mu to juz 2 miesiac bez zazutow 

Niech brat puści zakład w lotku bo takie napięcie ( no i pewnie temperatury, chyba że stoi cały czas obok i dolewa ciekły azot) teoretycznie powinno zabić procesor dużo szybciej niż w 2 miesiące. Nawet jeśli trochę podziała to degradacja prędzej czy później wystąpi. No i pewnie jego procesor widział te 5,7ghz tak jak 6,05ghz twój, czyli pewnie nigdy. Menedżer zadań często zakłamuje, userbenchmark chyba też pokazuje maksymalne teoretyczne turbo, a nie faktyczny odczyt. 

Sprawdź poprawność montażu chłodzenia i stan pasty, 24 stopnie różnicy pomiędzy rdzeniami sugeruje że coś jest mocno nie tak, btw co to za chłodzenie?

PS. Z tym napięciem to trochę przesadziłem, jak widać są sztuki które wytrzymują chwilowo nawet 1,9V - poniżej rekord świata z hwbota.

1044127.jpg

Chwilowo, to nie przejdzie (~nie powinno) CB R20 nT bez LN²... 

Pasta, montaż + delid by się przydał, bo glut pod czapką na pewno już się skrystalizował... 

No, i tu masz to samo (screen); gdyby jakimś cudem Turbo załączało Ci się ponad manual oc to miałbyś chociaż chwilowy jeden peak ponad wspomniane 4500 MHz - a nie masz. 

Można się rozejść. 

oki dzięki tak zrobie tylko mam jeszcze pytanie wiem że to nie ten dział ale czy wymiana z obecnego zasilacza be quaiet pure power 530w na lini 12v (420w) ma a kupiłem teraz zasilacz nowy modularny od CORSAIR CX650F 650W RGB czy wystarczy do i5 4690k oc mam jeszcze 2ssd i 2hdd dyski 4x4gb ramy i podłączone 4 wentylatory rgb i kupiłem gtx 980ti evga 6gb i nie wiem czy da rade z tymi podzespołami bo tam ten pracował i dawał rade ale z grafika rx 470 saphire nitro

A skąd ci się wzięło 6GHz w Turbo :P Ja mam bez skalpu i7 4790K i osiągam stabilniutkie 4.6GHz tyle że na 1.25v i temp przy max 153.6W 80C a mam bardzo dobrze schłodzonego PC ;) I pamiętaj że pastę termo przewodzącą nakładasz w krzyżyk tak jak zaleca Grizzly. Nie wiem jak reszta ale ja uważam że w przypadku OC pasta powinna równomiernie zebrać ciepło z całego czepka procesora, dzięki temu temperatury szybciej spadają.

Edytowane przez Joymaxx