Kamilozord 1 Napisano 13 Marca 2022 Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Hej, pierwszy dowolny dźwięk z systemu Windows (np. ustawiając poziom głośności) powoduje u mnie trzask z głośników a później wydobywa się normalny dźwięk. Próbowałem instalacji nowych sterowników, odinstalowywałem sterownik itd... czasem zamiast trzasku następuje bardzo głośny pisk nieprzyjemny dla ucha i muszę wyłączyć głośniki i uruchomić je od nowa, żeby ustąpił. Na starym komputerze z Windows 10 problem nie występował. Problem występuje na nowym komputerze z Windows 11, głośniki EDIFIER S2000 PRO połączone kablem optycznym z płytą główną MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 (Realtek® ALC4080 Codec). Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 13 Marca 2022 Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Płyta głowna, walnięta karta dzwiękowa na niej, ja miałem taki przypadek. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamilozord 1 Napisano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 28 minut temu, lukasz272015 napisał: Płyta głowna, walnięta karta dzwiękowa na niej, ja miałem taki przypadek. To ciekawe, a jakie były objawy? Chciałbym się upewnić że przyczyna problemu była taka sama. Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 13 Marca 2022 Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Piszczało z wyjścia gdzie podłączony był kabel na płycie głownej, piszczało, szumiało, przerywało pulsowało, sprawdz czy słuchawki ci działają na panelu, nie mówie że to może być u ciebie to samo, ale wiesz wszystko możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 19 Marca 2022 Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Sprawdź chinche albo same głośniki. Mogą mieć przebicie, stąd trzeszczenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamilozord 1 Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Zapomniałem napisać jaki był finał sprawy. Płyta główna wylądowała w serwisie. Serwis raczej nie wymienił żadnego elementu/tranzystora, przynajmniej nie zauważyłem śladów lutowania... otrzymałem tą samą płytę po modyfikacji - najprawdopodobniej coś w biosie porobili. Problem trzasków już nie występuje, ale jest jeden minus - zablokowali mi na sztywno suwak dźwięku ten główny systemowy w pasku po prawej - czy dam na 1% czy na 100% głos ma ten sam poziom. Jedyną regulację mam na pilocie od głośników lub alternatywnie w konkretnym programie w którym odpalam muzykę, w grze itp. Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 9 godzin temu, Kamilozord napisał: Zapomniałem napisać jaki był finał sprawy. Płyta główna wylądowała w serwisie. Serwis raczej nie wymienił żadnego elementu/tranzystora, przynajmniej nie zauważyłem śladów lutowania... otrzymałem tą samą płytę po modyfikacji - najprawdopodobniej coś w biosie porobili. Problem trzasków już nie występuje, ale jest jeden minus - zablokowali mi na sztywno suwak dźwięku ten główny systemowy w pasku po prawej - czy dam na 1% czy na 100% głos ma ten sam poziom. Jedyną regulację mam na pilocie od głośników lub alternatywnie w konkretnym programie w którym odpalam muzykę, w grze itp. Ja jak poprosiłem o wymianę na nową, to niby nie mieli to oddali kasę, kupiłem gdzie indziej i działa. z tytułu rękojmi się powołuj o wymianę na nową albo nie dają kasę jak nie umią zrobić, a nie ci jakąś modyfikacje wysłali. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts