Skocz do zawartości

Dysk WD Red Pro 14,16,18 TB jako magazyn danych i multimedialny odtwarzacz filmów, zdjęć, muzyki?

Recommended Posts

Witam.

Czy kupno dysku WD Red Pro 14,16,18 TB (jeszcze myślę nad pojemnością, są one oznaczone numerami producenta: 141KFGX, 161KFGX, 181KFGX)

to dobry pomysł  na magazyn danych oraz multimedialny odtwarzacz filmów, seriali, zdjęć oraz muzyki ? Pojemność musi być duża, bo mam monitor 4K i chciałbym możliwie wrzucać filmy 4K, muzykę w możliwie najwyższej jakości, zdjęcia z lustrzanki, komórki.

Czy może w tej cenie lepiej sprawdziłyby się dyski z serii WD Gold, Purple np. albo jeszcze jakieś inne dyski.

Mam pewien sentyment do dysków "WD Red" (nie Pro) - bo używałem wersji 1, 3 oraz 6 TB. Wiem, że jest jeszcze seria "WD RED Plus", ale ona się kończy bodajże na 14 TB, no i jest chyba wolniejsza, ale jednocześnie może cichsza (?), a cichość to też ważny dla mnie parametr ..

2 x 18TB jako WD white (czyli WD Ultrastar DC HC550) w RAID 1 wyciągnięte z WD my elements lub WD my book bym wolał (na promocjach dostaniesz takie dwa niewiele drożej niż jeden 181KFGX). 

Tylko musisz to zasilić odpowiednio (brak 3.3V na wtyczce power SATA z zasilacza) 
Sam mam takiego jednego podpiętego pod power hub-a HDD. 

13 godzin temu, Introverder napisał:

a cichość to też ważny dla mnie parametr ..

ja kupiłem dysk WD RED PRO 10TB (WD101KFBX) z przeznaczeniem używania go normalnie w kompie, ale nie dałem rady wytrzymać od jego wydawania dźwięków "tykania", i koniec końców poszedł jako dysk backupowy co jest uruchamiany raz na miesiąc w celu zrobienia kopii

Nie wiem jak głośne macie dyski ale ja mam dysk ssd na system i dwa dyski hd tzw. talerzowe i szczerze powiem to prawie ich nie słyszę.

Są to dyski toshiba i WD - nic nie chrupie - nic nie tyka.

Czasem może ale jest to do przeżycia - nic głośnego.

Dysk siedziałby w obudowie częściowo wyciszanej, bo to wyciszenie to takie jest trochę pic - Fractal Design Define R4 "Black Pearl" (bez szyby).

WD RED PRO jak rozumiem generalnie jest przystosowany do bycia magazynem danych, skoro jest do NAS, to rozumiem, że jako magazyn danych to dobrze by się sprawdził (?).

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.03.2022 o 00:02, kokosnh napisał:

2 x 18TB jako WD white (czyli WD Ultrastar DC HC550) w RAID 1 wyciągnięte z WD my elements lub WD my book bym wolał (na promocjach dostaniesz takie dwa niewiele drożej niż jeden 181KFGX). 

Tylko musisz to zasilić odpowiednio (brak 3.3V na wtyczce power SATA z zasilacza) 
Sam mam takiego jednego podpiętego pod power hub-a HDD. 

W każdym WD Elements albo My Book jest właśnie ten dysk? - WD Ultrastar DC HC550 - na tych operacjach się nie znam z tym zasilaniem i w ogóle. Bo tak patrzę, że ten Ultrastar jest dużo tańszy niż WD Red Pro, ale jakiś powód niższej ceny musi być..

Aktualnie myślę, by po prostu mieć jeden dysk wewnętrzny może i backupowy zewnętrzny podpinany jak będę ręcznie przenosił nowe dane. 

Nie jestem pewny czy WD Ultrastar DC HC550 w wersji 18 TB to na pewno CMR, bo wersja 20TB jest albo była bodajże SMR, a takich dysków z tego co słyszałem lepiej nie brać. Ogólnie - na papierze (ale się nie znam) - ten Ultrastar 18 TB - wydaje się cenowo dużo bardziej korzystny niż WD Red Pro - pytanie co z jakością, z czego wynika niższa cena, no i hałas czy nie jest wyższy dużo niż w serii WD Red Pro..

15 godzin temu, Introverder napisał:

Nie jestem pewny czy WD Ultrastar DC HC550 w wersji 18 TB to na pewno CMR, bo wersja 20TB jest albo była bodajże SMR, a takich dysków z tego co słyszałem lepiej nie brać. Ogólnie - na papierze (ale się nie znam) - ten Ultrastar 18 TB - wydaje się cenowo dużo bardziej korzystny niż WD Red Pro - pytanie co z jakością, z czego wynika niższa cena, no i hałas czy nie jest wyższy dużo niż w serii WD Red Pro..

dokładnie to jest tam ePMR, nie tak dobre jak standardowe PMR (CMR), bo zapis może mieć wpływ na sąsiednie bity, ale mają technologię do minimalizowania tego.
Swoją drogą podobnie jest w SSD, zapis jednej komórki może wpłynąć na wartość w sąsiednich  

This is ePMR, which “applies an electrical current to the main pole of the write head throughout the write operation. This current generates an additional magnetic field which creates a preferred path for the magnetisation flip of media bits. This, in turn, produces a more consistent write signal, significantly reducing jitter.”

ePMR-write-head.jpg

The need for such a bias current is that disk recording heads can provide an inconsistent magnetic field to bits because their write currents can be distorted – so-called “jitter”. This effect makes bit value signal recognition more difficult and worsens as bits decrease in size and are placed closer together. 

A WD chart shows the effect of the bias current being applied, with the write process becoming more consistent:

t:

+

ePMR-bias-on-and-off.jpg

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/collateral/tech-brief/technical-brief-continuous-innovation.pdf

To ja nie wiem, jak nie tak dobre (nie ogarniam tych technologii), to może jako wewn. dysk lepiej brać WD Red Pro 18 TB (181KFGX) a jako zewn. WD Elements Desktop 18TB (z jak rozumiem dyskiem WD Ultrastar DC HC550 w wersji 18 TB). Chyba, że wgryzę się w szczegóły tych technologii, ale dla kogoś kto się nie zna te różne rodzaje i ten z przedrostkiem "e" mało mówi ;) . Kopie do tej pory robię ręcznie i nie wiem czy dobrze umiałbym zrobić RAID-a, a do tego by trzeba całe okablowanie przerobić (sam nie dłubię w kompie), bo jeden koszyk celowo wymontowałem (został dolny na 3 zatoki, w którym są 2 SSD na SATA III (jeden ok. 250 GB na programy/system, a drugi ok. 500 GB na gry oraz 3-i dysk HDD na magazyn danych - aktualnie WD RED 6TB WD60EFRX)), by mieć lepszą wentylację, temp. może i dostęp do czyszczenia podzespołów ;) .

Bo ten WD Elements z tych zewnętrznych dysków chyba już brać (?).. bo w sumie jakby było coś dużo lepszego w nie za dużo wyższej cenie to może bym jeszcze dał ostatnią szansę na namysł, bo nie chce mi się za długo zastanawiać jeszcze ..

No i boję się generalnie o głośność dysków.

Znalazłem korzystną ofertę cenową na WD Elements Desktop 18TB za ok. 1700 zł, tyle, że z Tajlandii (nie wiem czy to ma znaczenie, bo napisane "Made In Thailand").

Rozumiem też, że interfejs USB 3.0 przy dyskach zewnętrznych HDD to świat i ludzie i nie ma sensu brać czegoś z szybszym interfejsem.

Edytowane przez Introverder

Podejrzewam, że WD we wszystkich 18TB pierwszej generacji ma ePMR, więc nie ma sensu dopłacać. 
WD RED pro 20TB jest na ePMR, nie mogę konkretnej informacji o 18TB znaleźć. 

ePMR to i tak niebo lepiej niż SMR, nie nie wpływa na wydajność.       

Jeszcze z WD są WD Gold i Purple, ale oba wyraźnie droższe nawet od Red Pro (zwł. Gold - naprawdę droogi, a do Purple skoro nie będę używać dysku do monitoringu nie ma sensu dopłacać jak rozumiem).

Czyli to ePMR, bo tam 2x było "nie" ;) rozumiem, że chodzi o to, że nia ma wpływu ta technologia na wydajność..

Ten WD Ultrastar DC HC550 18 TB jest w czymś gorszy od WD Red Pro 18 TB (181KFGX) ? W tej wersji z zewn. obudową w "WD Elements Desktop" bodajże ma tylko 2 lata gwarancji i jak rozumiem 5400 RPM generalnie, a Red Pro 18 TB ma 7200 RPM jak rozumiem i 5 lat gwarancji .. 

Czy jakbym wyjął dysk zewnętrzny z obudowy to automatycznie wtedy tracę gwarancję?

Zastanawiam się czy to przez to że mój WD RED (nie Pro) 6 TB ma bodajże 5400 czy 5700 RPM jak oglądam film w 4K na dysku, to potrafią czasem klatki spadać.

Czyli to ePMR, bo tam 2x było "nie" ;) rozumiem, że chodzi o to, że nia ma wpływu ta technologia na wydajność..

tak, nie ma wpływu na wydajność. 

Ten WD Ultrastar DC HC550 18 TB jest w czymś gorszy od WD Red Pro 18 TB (181KFGX) ? W tej wersji z zewn. obudową w "WD Elements Desktop" bodajże ma tylko 2 lata gwarancji i jak rozumiem 5400 RPM generalnie, a Red Pro 18 TB ma 7200 RPM jak rozumiem i 5 lat gwarancji .. 

prędkość obrotowa, przekłada się na wydajność no i gwarancja. Ale jest cichszy i chłodniejszy. 
Do tego musisz mieć świadomość, że musisz mieć zasilanie bez 3.3V na wytyczne zasilającej SATA (więc bez modyfikacji, nie podłączysz do pierwszego lepszego zasilacza w PC)   

Czy jakbym wyjął dysk zewnętrzny z obudowy to automatycznie wtedy tracę gwarancję?

Wystarczy wyjąć tak aby nic nie złamać w obudowie, później ewentualnie wsadzisz z powrotem i odeślesz na gwarancje (sam wyjąłem tak że nie ma śladów). Nie ma żadnych plomb.       

Zastanawiam się czy to przez to że mój WD RED (nie Pro) 6 TB ma bodajże 5400 czy 5700 RPM jak oglądam film w 4K na dysku, to potrafią czasem klatki spadać.

5400, ale HDD nie ma prawa być za wolnym aby mieć problem z 4K (bitrate 4K to około 85Mbps zawyżając, HDD ma odczyt w najgorszym razie 8 razy większy niż to), albo plik ma fragmentacje, albo jakiś inny problem.    Ewentualnie coś innego używa HDD w tym samym czasie.    

To WD Elements 18 TB mogę kupić w jednym sklepie z allegro za ok. 1700 zł. Tam mi nie był w stanie powiedzieć o tym, jak dysk jest w środku (choć z Twoich informacji jest mam nadzieję pewne, że omawiany Ultrastar jest w środku) i że jeśli bym chciał zwrócić dysk/produkt, to tylko jakbym go nie podpinał do kompa w sumie, bo jakiekolwiek używanie to miałem informację, że " Moze się Pan zapoznać że sprzętem dokładnie w taki sposób jak w sklepie. Prosze przeczytać kodeks cywilny. Tak samo jak nikt Panu dysku nie pozwoli odpalić w sklepie. Tzn. można ale wtedy przedmiot jest używany i przy zwrotu środków sprzedawca może nie zwrócić pełnej kwoty, jako że nastąpiła utrata wartości. Dysk ma np. liczbę roboczogodzin zapisanych. Nikt takiego dysku nie kupi jako nowy." A z kolei w x-kom chyba takiego problemu o to by nie robili (?)- podpięcie dysku, sprawdzenie programami stanu dysku i jego powierzchni, czy się nie zacina i działa normalnie, ale w x-kom cena za ten zestaw jest baardzo droga bo ponad 2500 zł.

https://www.x-kom.pl/p/680057-dysk-zewnetrzny-hdd-wd-elements-desktop-18tb-usb-32-gen-1-czarny.html - 2549 zł.

Z tego co zrozumiałem z tego sklepu na allegro by mi pewnie potrącili za włączenie dysku ileś kasy, w razie jakbym nie był zadowolony z dysku. Pytanie czy jakby był niesprawny czy nie robiliby mi problemu ze zwrotem 14-dniowym ogólnie.

To wszystkie te dyski zewnętrzne dają się wyjąć z obudowy bez zrywania plomb - w tym WD Elements ?

Czyli Ultrastar DC HC550 18 TB to 5400 RPM jak rozumiem (?). Może przyda się do środka kompa jednak dysk 7200 RPM (czyli WD RED Pro 18 TB), a na magazyn danych niech będzie Ultrastar z 5400 RPM. Pro ma dłuższą gwarancję i jest jak rozumiem szybszy. Ale jeśli zależy mi na ciszy to może Ultrastary powinienem mieć jako dysk do kompa i ten dysk zewnętrzny (?)

Jakby różnica w cenie była do 200, 200iluś złotych to wziąłbym WD Elements może z x-kom, bo tam chyba nie robią problemów ze zwrotami, ale dopłacać ponad 800 zł za to samo, to przesada ..

Jakby co jest jakiś lepszy dysk zewn. 18 TB to chętnie posłucham. Myślę o tych 18 TB by mieć zapas na dłuższy czas na dane, zwł. że materiały 4K sporo potrafią na dysku zajmować.

2 godziny temu, Introverder napisał:

To WD Elements 18 TB mogę kupić w jednym sklepie z allegro za ok. 1700 zł.

Zupełnie nieopłacalne, WD zewnętrzne 18TB bardzo często chodzą poniżej 1300zł i za tyle radzę kupić  https://www.pepper.pl/search?q=WD 18TB  
Głównie chodzi o to, że w cenie jednego WD red pro 18TB, kupisz 2 takie WD white 18TB i możesz sobie RAID 1 z nich zrobić.      

Ogólnie nie radę zostawić ich jako zewnętrzne w tych obudowach, chyba że bardzo chcesz (problem z temperaturami). 

Co do testowania HDD, to procedura jest jak ze wszystkim, odpalasz skan opóźnień sektorów na całej powierzchni i patrzysz jaki wyszedł. 
Nie obchodzi cię co ktokolwiek gada, ma wyjść czysty. Jeśli nie wyjdzie czysty to leci rękojmia, zwykle nie ma problemu, ale lepiej sprawdzić.       

Pepper.pl to wyszukiwarka okazji? Tylko nie wiem co z VAT-em i rękojmią jak się bierze z amazon i na firmę. Ogólnie nie jest to jasne i do teraz to jak brałem z amazona , a VAT-u nie mogłem odliczyć, do tego koszty transportu dochodziły niemale i było to średnio opłacalne i parę razy raptem jakieś specjalistyczne kable brałem muzyczne stamtąd..

A czy sklep Twoim zdaniem uczciwie zawęża tak prawo do odstąpienia od umowy (zwrot 14-dniowy), bo pokazałem Ci co mi odpisał (?) ..

Co do amazon to nie wiem jak to też byłoby z ew. zwrotem w razie "wtopy".

Na firmę to trochę zachodu aby kupić z amazon.de
Jak spróbujesz kupić tak normalnie, to ci naliczy netto jako brutto i wejdzie VAT 0%, co jak się domyślasz, nie jest opłacalne.
Jest trochę poradników jak kupować z amazon.de na firmę, VAT EU i takie tam.

Cały czas myślałem jako klient indywidualny, nie firmowy, polecając.

Pepper to wyszukiwarka okazji ( ale skierowana bardzie po pod klientów indywidualnych ).

Jako że kupujesz na firmę to bym raczej nie bawił się w takie rozbiórki i kupił normalnie HDD, np tego Ultrastar DC HC550.

Pragnę kupić jeden dysk jako wewnętrzny, a drugi jako zewnętrzny - backup danych (i którego mógłbym też podpinać w razie co do laptopa i coś zgrywać jakbym był na wyjeździe i była taka potrzeba - bo w laptopie pojemny dysk nie wejdzie - maks. chyba 2TB HDD (bo tylko te cienkie jak pamiętam) a ew. w SSD może trochę więcej na 2,5 cala oba, ale wtedy to te TB byłyby b. drogie..). I na obu w razie co móc odtwarzać też wiadomo multimedia na nich zgrane - w tym filmy 4K i w niższej jakości, muzykę - w tym taką bezstratną i Hi-Res czy zdjęcia czy jakieś np. dokumenty/dane.

Rozumiem, że wg Ciebie nie ma absolutnie sensu kupowania WD Red Pro 18 TB (181KFGX) jako dysk wewnętrzny, kiedy Ultrastar DC HC550 18 TB jest tańszy, ma równie długą gwarancję (a większe gwarantowane obciążenie w kwestii "Workloads" i "MTBF") i sprawdziłem, że jednak 7200 RPM ?? Może głośność robi różnicę, ale nie wiem .. Po prostu trochę zastanawia mnie czemu Red Pro jest droższy aż o tyle albo inaczej czemu - Ultrastar jest aż o tyle tańszy ..

Ciekawe jest też, że WD Elements Desktop 18 TB z dyskiem Ultrastar DC HC550 18 TB ma tylko 2 lata gwarancji, a dysk jako dysk wewnętrzny bez "budy" ma aż 5 lat gwarancji.

Aktualnie nie widzę sensu w przepłacaniu do wersji WD Red Pro 18 TB w stosunku do tego Ultrastara.

A znalazłem, że jest jeszcze WD easystore Desktop - jak one się mają do siebie (easystore Desktop z Elements Desktop)? ..

P.S. Już przejrzałem i chyba te easystore oprócz trudniejszego dostania nie warto ich wybierać chyba zamiast Elements albo nie ma to znaczenia w każdym razie większego.

A w ogóle na allegro wiele sklepów nie wiem czy zgodnie z prawem ogranicza prawo zwrotu dysków - niektórzy przez obniżanie wartości przedmiotu (w przypadku podpięcia dysku do komputera choćby) - a niektórzy, że możliwa jest tylko wymiana wadliwego dysku, co jest już na pewno sprzeczne z prawem do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, bo jeden zapytany sklep tak mi odpisał. Na x-kom nie robią z tym problemu, ale cena dysku u nich jest chora i za 2500 zł na WD Elements Desktop 18 TB się nie zdecyduję.