sqbanczyk 0 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Witam forumowiczów, W styczniu złożyłem komputer Od początku złożenia zdarza sie ze przynajmniej dwa razy w miesiącu komputer nie chce sie uruchomić, wciskając przycisk power nie ma żadnej reakcji, dopiero uruchamia sie po 10 -15 min odrazu od pierwszego wciśnięcia przycisku power. Raz się zdarzyło że komputer po uruchomieniu wyłączył sie i musiałem go znowu uruchomić . Wszedłem w historie błędów i ujrzałem błąd Kernel-Power 41 (63) , dodam ze nigdy nie miałem niebieskiego ekranu. Szukałem na forach ale nie moge znaleźć podobnego problemu do mojego , wiele osób ma niebieski ekran lub wyłącza im się podczas grania lub przeglądania internetu , drugi raz wyłączył sie podczas aktualizacji gier na steam i jednoczesnie battlenet , dołaczyłem screen błędów. Sterowniki sa zawsze aktualizowane. Mój sprzęt : Płyta : MSI MAG B560 Torpedo Procesor: Intek i5-11400F@ 2.60GHz Karta graf : Gigabyte RX 6600 XT Gaming Pro OC Zasilacz : Seasonic Focus GX-750 80plus Gold 750 Watt Ram : Crucial ballistix 16gb (2x8gb) ddr4-3600 cl16 Karta dzwiekowa :Creative Sound Blaster Recon3D THX PCIE Fatal1ty Pro Dyski twarde: Kingstone SSD HyperX 3K 240GB SATA3, WD1tb black, Wd 1tb blue, Samsung 970 EVO Plus - 1TB Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Całość zachowania wskazuje na problem typowo sprzętowy. Błąd Kernel-Power 41 jest odnotowany przez system w momencie nieczystego zamknięcia sytemu. Jakie są temperatury zestawu? Zacznij od wyeliminowania ewentualnych wad podzespołów. Na początek sprawdzenie poprawności podłączeń podzespołów do zasilania; płyta gł. ATX 24 Pin, CPU i karta graficzna. Sprawdź zachowanie bez karty dźwiękowej potem to samo bez dysków oprócz systemowego. Jeżeli problem dalej będzie występował to sprawdzenie na innym zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
sqbanczyk 0 Napisano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Zmieniłem na stary zasilacz, wieczorem wrzucę temperatury, zastanawia mnie co ma karta dźwiękowa do tego, widziałem ze na forach ludzie piszą ze to moze być przeznia problem Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Marca 2022 Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Co masz na tym dysku Kingston? W odczycie SMART ma problematyczny odczyt parametrów 01, 05, C4 i BB. Cytuj Link to post Share on other sites
sqbanczyk 0 Napisano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 System, w sumie ten dysk jest juz dość stary. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Marca 2022 Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Włącz zatem do diagnozowania PC przeniesienie systemu na w pełni sprawny dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
sqbanczyk 0 Napisano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 9 godzin temu, lonialomax napisał: Włącz zatem do diagnozowania PC przeniesienie systemu na w pełni sprawny dysk. Co masz na myśli "Włącz zatem do diagnozowania PC"? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Marca 2022 Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Pewnie chodziło o to żeby sprawdzić jak się będzie zachowywać z systemem zainstalowanym na innym dysku Cytuj Link to post Share on other sites
sqbanczyk 0 Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Witam ponownie, dysk został wymieniony na nowy oraz podlaczylem z powrotem nowy zasilacz, jak na razie od 3 tygodni spokój i bez błędów Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 22 godziny temu, sqbanczyk napisał: od 3 tygodni spokój i bez błędów I tak pewnie pozostanie, bo problemem był dysk na którym był system. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts