PRINCE 2 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Witajcie, po ostatnich przebojach z przeróżnymi słuchawkami (a to kabel nie łączy, a to gra tylko jedna...) zdecydowałem się zakupić coś porządnego. Wybór padł na HyperX Cloud Alpha. Płytę jaką posiadam to MSI B450 Gaming Plus Max, na której znajduje się karta dźwiękowa Realtek ALC892. Narodziło mi się w głowie pytanie, czy warto dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową do powiedzmy 100-150 zł? Widziałem różne opinie stąd moje pytanie. Mam też problem z portami z przodu peceta, które lubią się rozłączać (przy lekkim dotknięciu wyskakuje komunikat rozłączono/podłączono chociaż dalej śmiga wszystko...), więc zewnętrzna karta o ile by podniosła jakość dźwięku to i by służyła za lepszy port. Chodzi mi o kartę na USB, widziałem np. Creative Sound BlasterX G1 która posiada elegancko jeden wtyk audio. Słuchawki posiadają jeden wtyk + dołączany kabel z rozgałęzieniem na porty na słuchawki i mikrofon. Z tym, że nie wiem czemu ale ten pojedynczy kabel siedzi mocno, zaś te dołączane wchodzą zbyt lekko w gniazda. Dlatego myślałem o karcie z jednym portem, aby siedziało mocno Czy problem leży w moim pececie i portach, że wchodzą tak luźno? Nie próbowałem w sumie jeszcze podłączać słuchawek z tyłu obudowy, może to by rozwiązało sprawę? Tak czy inaczej zasadnicze pytanie - jest sens dokupywać kartę zewnętrzną? Jeśli tak to jaką? Budżet 100-150 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Elomin 65 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 2 godziny temu, PRINCE napisał: zdecydowałem się zakupić coś porządnego. Wybór padł na HyperX Cloud Alpha niestety ale do porządnego sprzętu to im daleko 2 godziny temu, PRINCE napisał: znajduje się karta dźwiękowa Realtek ALC892 i będzie wystarczająca do tych słuchawek 2 godziny temu, PRINCE napisał: czy warto dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową do powiedzmy 100-150 zł? 2 godziny temu, PRINCE napisał: Chodzi mi o kartę na USB czyli DAC z Ampem słuchawkowym, w takim budżecie to nic lepszego od integry z płyty nie kupisz 2 godziny temu, PRINCE napisał: więc zewnętrzna karta o ile by podniosła jakość dźwięku nawet jakbyś je "podpiął" te słuchawki pod CHORD'a HUGO TT to zapewne zagrają tak jak na tej integrze 2 godziny temu, PRINCE napisał: Nie próbowałem w sumie jeszcze podłączać słuchawek z tyłu obudowy więc spróbuj 2 godziny temu, PRINCE napisał: jest sens dokupywać kartę zewnętrzną? Jeśli tak to jaką? Budżet 100-150 zł nie mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 @Elomin - zgłosiłem Twój post jako spam, z oczywistych powodów. Z właściwie każdym, nieco lepszym układem dźwiękowym, te słuchawki zagrają lepiej, niż na integrze. Za 100-150 zł ciężko jednak będzie dostać coś, co faktycznie pozwoli im osiągnąć maksimum swoich możliwości. Rozejrzyj się przede wszystkim w produktach używanych. Nawet głupi Xonar DX zapewni nieco bardziej klarowne i przestrzenne granie, sam w sumie jeszcze z dwa lata temu takiego miałem. Może udałoby się znaleźć coś pokroju Audiotrak Prodigy Cube, jeżeli dobrze pogrzebać na jakimś olx czy allegunwo lokalne? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Już bez przesady ,że taka integra jest wystarczająca. Może te słuchawki nie są jakieś wymagające ale jak podłączymy nieco lepszy sprzęt da się usłyszeć poprawę tu i ówdzie myślę, że już za 150zł właśnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 4 godziny temu, slo1q napisał: @Elomin - zgłosiłem Twój post jako spam, z oczywistych powodów. Przecież widać, że to troll Hugo TT xD Widzę, że ktoś lubi płacić za wygląd. Pozdrawiam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 849 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Z góry przepraszam, ale też chciałbym przyspamować. Co jak co, ale wygląd Hugo TT to kompletny odpust. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PRINCE 2 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) @Elomin Chodziło mi o coś porządnego powiedzmy w średnim przedziale cenowym stąd napisałem o porządnym sprzęcie I takiej odpowiedzi oczekiwałem, nie mając dokładnej wiedzy - czy wystarczy mi integra Spróbowałem wpiąć z tyłu i podobno gorzej mnie słychać aniżeli, gdy sprzęt podłączony jest do przedniego panelu Generalnie tych portów jest od groma, muszę ogarnąć który od czego, może pogrzebie jeszcze w ustawieniach... Dzięki za odpowiedź @slo1q Tak myślałem, żeby właśnie szukać w używkach. Dzięki za propozycje i konkretne modele, doceniam Głupie pytanie ale normalnie takiego Xonara wepnę na płytę? Chociaż ten Prodigy wygląda fajnie, można postawić na biurku i mieć pod ręką. Poszukam czegoś po olx i innych serwisach @adivxv Dzięki, czytając opinie też większość mówiła o tym, że warto dopiąć coś co podkręci trochę dźwięk Nie ukrywam, że pierwsze odsłuchy wydawały mi się takie puste, stłumione, nie wiem właśnie czy to nie kwestia tych portów, w których te słuchawki średnio siedzą... Jeśli jest ten kabel grubszy (z trzema "kreskami") to wchodzi na ścisk elegancko, a ten z dwiema "kreskami" jakby nie dochodził do końca Z tyłu peceta siedzi mocniej, ale gorzej mikro śmiga ponoć, nie wiem dlaczego tak jest @Karister Jakie Hugo TT? O co chodzi? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, że dopiero odpisuję, ale tydzień trochę roboczy Edytowane 26 Lutego 2022 przez PRINCE Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 849 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Hugo TT to DAC /AMP słuchawkowy od firmy Chord, który został tu wspomniany w kontekście płacenia za wygląd. Owszem, jest drogi, ale ja nie zgadzam się, że dobrze wygląda, choć to oczywiście tylko i wyłącznie kwestia gustu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie adivxv 2880 Napisano 28 Lutego 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 W dniu 26.02.2022 o 13:51, PRINCE napisał: @adivxv Dzięki, czytając opinie też większość mówiła o tym, że warto dopiąć coś co podkręci trochę dźwięk Nie ukrywam, że pierwsze odsłuchy wydawały mi się takie puste, stłumione, nie wiem właśnie czy to nie kwestia tych portów, w których te słuchawki średnio siedzą... Jeśli jest ten kabel grubszy (z trzema "kreskami") to wchodzi na ścisk elegancko, a ten z dwiema "kreskami" jakby nie dochodził do końca Z tyłu peceta siedzi mocniej, ale gorzej mikro śmiga ponoć, nie wiem dlaczego tak jest Poszukaj na aukcji Xonara DX za 120zł. Na pewno dźwięk stanie się sporo wyraźniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts