Skocz do zawartości

Problem z widocznością kolorów.

Recommended Posts

Witam. Od wczoraj zmagam się z dosyć uporczywym problemem. Problem rozpoczął się od tego, gdy zaktualizowałem sterowniki karty graficznej.

Wyświetlany obraz ma okropną głębie czerni. Tam gdzie powinienem widzieć szare, widzę czarne. Wspomnę również, że kolory mają o wiele bardziej bladą barwę.

Robiłem reset ustawień monitora, oraz przywracałem poprzedni sterownik karty. To nic nie dało, więc zostałem zmuszony zrobić kompletny reinstall sterowników karty. To również nie pomogło.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ gdy gram w grę typu Resident Evil 7 czy Outlast 2, to widzę tylko czarny ekran, nic więcej

Karta : Sapphire Rx580 8Gb

Monitor : AOC Agon ag273QZ

*Gdy chciałem dodać screena z gry RE7, to kolory widać normalnie, tak jak wcześniej*

Serdecznie pozdrawiam.

Na dołączonym video trochę źle widać, ale gdy przełączam pomiędzy fullscreen a trybem w oknie, kolory wracają do normy, gdy gra włączana jest w oknie. 

Wydaje mi się, że na obraz nałożone są jakieś filtry?

Zmieniałem na każdy z tych trybów jakie mam do wyboru. 
Na tym o którym mówisz, widzę wszystko praktycznie na szaro a czarnego koloru kompletnie nie mogę ujrzeć. Zamiast niego widzę jakiś taki wyblakły szary.

W dniu 19.01.2022 o 19:31, pawluto napisał:

Coś skopsali w sterownikach - Dzięki za wpis bo właśnie miałem aktualizować - Ale się wstrzymam na jakiś czas.

Podaj numer sterowników jeśli możesz.

image.png.6ac077feaa05ac148b3415f16a07b22a.png

Edytowane przez Michuj

Witam. 

Przychodzę na forum z pewnym dziwnym problemem.

Aczkolwiek mój monitor Agon Aoc Ag273Qz, tak jak w tytule, bardzo dziwnie odtwarza kolory.

Chodzi mi tu głównie o odcienie szarości, oraz czerni. Chodzi mi głownie o takie "przejścia" pomiędzy kolorami właśnie z tej palety.

Stało się to, po zaktualizowaniu sterowników Radeon Software do najnowszej wersji. Mam kartę Rx 580 w wersji 8GB od Sapphire.

A pro po karty, mogę ją od razu wykluczyć, ponieważ sprawdzałem obraz na moim starym monitorze Samsung, odcienie szarości oraz ich "ostrość?" widziana jest na nim rewelacyjnie.

NP. Grając w horror Resident Evil 7, nie jestem w stanie nic zobaczyć. Widzę okropną, czarno-szarą pikselozę, na poprzednim tak nie mam. 

Dodam jeszcze pare Screenshotów porównujących stary jak i nowy monitor.

Nie wiem czy mnie zrozumiecie, ale mam nadzieję, że dacie radę mi pomóc <3

PS. próbowałem już wielu rzeczy, np resetowałem wszystkie sterowniki ( usuwałem, potem instalowałem na nowo ). Do sterowników karty graficznej zainstalowałem nawet te które miałem przedtem, ale problem pozostał. 

Dużo grzebałem w OSD monitora, oraz w ustawieniach karty. Nic nie udało mi się zrobić. 

Może kontrast za duży? Może HDR przeszkadza? Sam już nie wiem...

Pozdrawiam.

stary2.jpg

nowy2.jpg

nowy1.jpg

stary1.jpg