Cloperflake_ 7 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Dzień dobry, zakupiłem ostatnio w fajnej cenie i5-4690k i od razu wziąłem się za jego podkręcanie. Udało mi się uzyskać stabilną pracę na nastawach 4GHz przy stockowym napięciu, ale niepokoi mnie trochę temperatura, która (jak wynika z opinii internetów) nie powinna przekraczać 80*C - u mnie to okolice 90*C. Sprawdziłem, czy pasta dobrze ułożyła się na IHS'ie (Kryonaut) i wszystko było elegancko, więc zaaplikowałem ją ponownie, ale temperatury pozostały bez zmian. Nie znalazłem w internecie opinii na temat połącznia tego procesora z budżetowym Spartanem 4, dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej porady - nie interesują mnie wyższe taktowania - nie przejmować się temperaturami w testach syntetycznych i zostawić, jak jest, czy raczej pomyśleć nad zmianą chłodzenia, bo Spartan 4 jest zwyczajnie mało wydajny? Wspomnę, że procesor pracuje na płycie z chipsetem H81 - może tu tkwi problem? Z góry dziękuję za sugestie i porady. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Jakie zastosowanie komputera? Jeśli gry to sprawdź temperatury np. w 3dmarku. Jak tam będzie powyżej 80st to imo za dużo jednak. Lepsze chłodzenie nie poprawi za bardzo sytuacji bo wyschła pasta pod IHS, trzeba skalpować żeby wymienić. Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Komputer wykorzystuję głównie do pracy biurowej, ale po godzinach lubię odpalić POE, które niestety wyciska siódme poty z procesora. Testy robiłem OCCT, który ma dość nieprzejrzysty interfejs i kilkanaście pozycji wskazujących temperaturę, dlatego po powrocie do domu wykonam je ponownie wspomnianym przez Ciebie 3dmarkiem i zdam relacje. Co do skalpu - szukałem jakiś czas temu odpowiedniego narzędzia, ale nie udało mi się znaleźć nic w sensownych pieniądzach do jednorazowego użytku - możecie coś polecić? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 29 minut temu, Cloperflake_ napisał: ale nie udało mi się znaleźć nic w sensownych pieniądzach do jednorazowego użytku - możecie coś polecić? No do jednorazowego użytku, tym bardziej do i5, to nie warto. Poszukaj ogłoszeń w okolicy, może ktoś ma maszynkę i wykonuje skalpowanie. Ważne w tym przypadku żeby udzielił ci jakiejś gwarancji żebyś nie trafił na partacza. Co do POE to jest tu paru graczy na forum i ponoć wygrzewa procesor na równi z syntetykami. Najlepiej jak włączysz jakiś monitoring (hwinfo, rtss) i sprawdzisz temperatury podczas grania jeśli to najbardziej obciążająca czynność. W ostateczności można poszukać niższego napięcia jeśli ta h81 na to pozwala, albo ograniczyć fps. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Będę miał dzisiaj popołudniu trochę więcej czasu, to sprawdzę wyniki rtss w POE oraz tego 3dmarka i zdam relacje, a do tego czasu wstrzymam się ze skalpowaniem, bo nie mam zaufania do "speców" z okolicy, a wysyłka i usługa u fachowca to już jakiś tam koszt. Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 90 stopni to dużo za dużo dla tego procka ,sądzę że jak wyżej koledzy pisali glut pod IHS wysechł i bez skalpa się nie obędzie Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Zszedłem z napięciem vcore i cache z 1.25V na 1.15V i ku mojemu zdziwieniu komputer jest stabilny. Po 20 minutach w OCCT maksymalna odnotowana temperatura to 81*C. Jeśli o POE chodzi, to tutaj chyba też bez zaskoczeń, bo rzadko kiedy temperatura dochodzi do 70*C, ale przy mocnej sieczce na ekranie zdarza się, że procesor złapie zwiechę, dlatego zdecyduje się na ten skalp w domowym zapleczu przy użyciu żyletki. Dzięki temu będę wiedział, że wszystko jest zrobione jak należy przy założeniu, że krzem pozostanie na swoim miejscu Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Cloperflake_ napisał: Zszedłem z napięciem vcore i cache z 1.25V na 1.15V i ku mojemu zdziwieniu komputer jest stabilny. Po 20 minutach w OCCT maksymalna odnotowana temperatura to 81*C. Jeśli o POE chodzi, to tutaj chyba też bez zaskoczeń, bo rzadko kiedy temperatura dochodzi do 70*C, ale przy mocnej sieczce na ekranie zdarza się, że procesor złapie zwiechę, dlatego zdecyduje się na ten skalp w domowym zapleczu przy użyciu żyletki. Dzięki temu będę wiedział, że wszystko jest zrobione jak należy przy założeniu, że krzem pozostanie na swoim miejscu 81 *C to tez za dużo temperatura bezpieczna IHS tego procka to 72*C ale sądze że sam już to sprawdziłeś ,z tąd te zwiechy czasami jak w grze przekraczasz te 70*C trotluje procek także nie gdybaj bierz żylete i do dzieła nawet jak go zepsujesz ten procek wart jest 50-7- zł bez urazy 50-70 zł * 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) No właśnie nie throttluje w ogóle sugerując się wynikami OCCT i to nawet przy wcześniejszych 90*C. Te zwiechy wynikają bezpośrednio z samych wymagań gry i tego, co dzieje się na ekranie. Teraz przynajmniej wiem, że powinienem zając się tym glutem/betonem, żeby móc celować w wyższe taktowania dla uzyskania trochę wyższej wydajności, no i optymalnych temperatur. Niestety, płynny metal w moim mieście nieosiągalny, więc czekam na dostawę i biorę się do roboty. Oczywiście podzielę się z Wami wynikami Dzięki! ~~ Chciałbym wziąć się za to już dziś... Podpowiedzcie proszę jakich wyników można się spodziewać po wyczyszczeniu gluta i nałożeniu pod czapkę Kryonaut'a zamiast płynnego metalu? Czy lepiej się wstrzymać? Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Cloperflake_ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 15 godzin temu, iro71 napisał: temperatura bezpieczna IHS tego procka to 72*C ale sądze że sam już to sprawdziłeś ,z tąd te zwiechy czasami jak w grze przekraczasz te 70*C trotluje procek Nieprawda. Intel dla tego modelu podaje 72,72 st C ale Tcase, czyli temperaturę pod IHS, która jest jakieś +-15 stopni niższa od temperatury rdzeniów. Dopiero od 7. generacji zaczęli podawać Tjunction = 100 st C, czyli faktyczną temperaturę rdzeniów. Wg mojej wiedzy procki 2-4 generacji throtlują dopiero powyżej 95 stopni, ale długotrwała temperatura powyżej 80 stopni może być już szkodliwa - przyspiesza degradację. 17 godzin temu, Cloperflake_ napisał: Zszedłem z napięciem vcore i cache z 1.25V na 1.15V i ku mojemu zdziwieniu komputer jest stabilny. Nic dziwnego, domyślne napięcie jest zawsze ustawiane z zapasem i zawsze da się coś urwać, mniej lub więcej zależnie od konkretnej sztuki. 17 godzin temu, Cloperflake_ napisał: Jeśli o POE chodzi, to tutaj chyba też bez zaskoczeń, bo rzadko kiedy temperatura dochodzi do 70*C W takim przypadku wstrzymałbym się ze skalpem (zawsze to jakieś ryzyko) i poszukał najwyższego możliwego taktowania przy załóżmy 1,2V tak żeby utrzymać go poniżej 80st C. Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 2 minuty temu, zbiku90 napisał: W takim przypadku wstrzymałbym się ze skalpem (zawsze to jakieś ryzyko) i poszukał najwyższego możliwego taktowania przy załóżmy 1,2V tak żeby utrzymać go poniżej 80st C. Na 1.2V możliwe, że wykręcę nawet 4,5GHz. Mówiąc o granicy 80*C masz na myśli codzienne użytkowanie, tak? Bo nawet, jeśli wynik będzie stabilny pod OCCT, to temperatury z pewnością będą przekraczały 90*C. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Mam na myśli temperatury w POE. Stabilność z grubsza możesz cinebenchem sprawdzić żeby go nie katować, nie wyłapuje dobrze błędów ale też nie grzeje chyba tak bardzo jak occt/prime95. Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 3 godziny temu, Cloperflake_ napisał: Chciałbym wziąć się za to już dziś... Podpowiedzcie proszę jakich wyników można się spodziewać po wyczyszczeniu gluta i nałożeniu pod czapkę Kryonaut'a zamiast płynnego metalu? Czy lepiej się wstrzymać? A co powiecie na to? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 IMO lepiej się wstrzymać, dawanie pasty pod czapkę mija się z celem. No ale rób jak uważasz Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 No nie znalazłem w internecie nic na ten temat... Czyli jak skalp, to tylko płynny metal, nie można nakładać pasty? Sorry, że tak dopytuję, ale byłbym zadowolony nawet gdyby udało się zbić jakieś 10*C. Logicznie myśląc wydawało mi się, że świeża pasta w konfrontacji z betonem mogłaby zdać egzamin. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Nie no będzie lepiej, tylko świeża pasta też kiedyś wyschnie. A ciekły metal zakładasz raz i masz spokój. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Mam stary komputer na i5-4670K. Dziad ma 9 lat i sprawnie działa - jeszcze go uruchamiam, w sumie codziennie. Podkręciłem go do 4,5 GHz na chłodzeniu Dark Rock Pro chyba w wersji 2. Temperatury w pełnym stresie dochodziły pod 100 stopni co wg wszelkich instrukcji było akceptowalne (aczkolwiek niezalecane). Procesor działa z takim taktowaniem od 9 lat i cały czas działa stabilnie - ostatni test OCCT robiłem rok temu. Chłodzenie nie zmieniane, pasta nie zmieniana, dmuchany raz na rok/dwa. Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Po skalpowaniu i nałożeniu na rdzeń Kryonaut'a przez pierwszy tydzień było względnie - temperatury zauważalnie spadły. Jednak po tym czasie zacząłem zauważać, że średnio obciążony procesor zaczyna osiągać coraz to wyższe wartości. Puściłem wczoraj OCCT przy nastawach 4,5GHz na napięciach 1.2V +0.05 i trochę się zdziwiłem, bo po kilkunastu minutach przy temperaturze w okolicach 80*C procesor zaczął wpadać w throttling... Próbowałem obniżyć nieco napięcia, ale w efekcie OCCT wywalał po kilku minutach. Dojechała do mnie wczoraj maszynka z Chin, odbiorę dzisiaj Conductonaut'a i będziemy bawić się dalej. Podstawka w Spartanie to aluminium - rozumiem, że nie mogę nałożyć metalu między podstawkę a IHS? Na ile ta degradacja aluminium jest zagrożeniem? Edytowane 28 Stycznia 2022 przez Cloperflake_ Cytuj Link to post Share on other sites
Cloperflake_ 7 Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Metal zaaplikowany, testy przeprowadzone. 4.6GHz na wszystkich rdzeniach przy napięciach 1.20V + 0.05V i pozytywnie zakończony test Cinebench R20 z maksymalną odnotowaną temperaturą na poziomie 66 st. C. Niestety, test OCCT po kilku minutach powoduje znaczny wzrost temperatur (80+), co skutkuje throttlingiem. Olewam to, bo w codziennym użytku temperatury są znacznie niższe, także zabieg mogę uznać za skuteczny, a efekty zadowalające. Tutaj chyba można stwierdzić, że chłodzenie Spartana nie radzi sobie przy takim OC procesora. Miałem przez moment aspiracje na wyższe taktowania, ale 4.6 GHz wydaje mi się i tak być ogromnym sukcesem biorąc pod uwagę chipset H81. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Cloperflake_ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts