Tatsumi 2 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Witam. Planuję zakup Windowsa w jakimś markecie albo sklepie internetowym, nie od Microsoftu bo cenowo się nie opłaca. Problem w tym że sklepy aktualnie nie posiadają z tego co widzę Windowsa 11 Home w wersji BOX. Widuję same OEMy. Stąd zastanawiam się czy zakupić Windows 10 BOX czy 11 OEM. Zależy mi na tym żeby można było w każdej chwili legalnie zmienić komputer, a nie płacić przy każdej wymianie płyty głównej, jak niegdyś nakazywały licencje OEM. Z tego co wyczytałem wersje OEM nowych Windowsów umożliwiają wymianę płyty głównej, bo klucz jest przypisany do konta Microsoft, a nie do komputera jak kiedyś. Czy to jest prawda, czy przy ewentualnej zmianie płyty głównej nie będę miał problemów z aktywacją Windowsa 11 a jego używanie będzie w pełni legalne? Z drugiej strony można by zakupić Windows 10 Home BOX. Cenowo podobnie co 11 OEM. Tylko tu pojawia się problem aktualizacji do Windows 11. Darmowa aktualizacja znając Microsoft nie będzie dostępna cały czas. Co wtedy kiedy darmowa aktualizacja nie będzie już dostępna a ja będę chciał wymienić komputer na nowy? Czy w tym przypadku nadal będzie można legalnie zainstalować Windows 11 na nowym komputerze, czy tylko Windows 10? Z tego co czytałem w przypadku aktualizacji starszych systemów do Windows 10 występował taki problem, że z Windowsa 10 można było legalnie korzystać tylko na komputerze, na którym dokonało się aktualizacji do 10tki nawet jeżeli posiadany system z którego dokonało się aktualizacji był BOXem. Jeśli chodzi o licencje na produkty Microsoftu to zrobili w tym niezły burdel moim zdaniem i jak ktoś w tym nie siedzi to ciężko się połapać. Mógłby ktoś ogarnięty w temacie doradzić jaki system zakupić? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Tatsumi Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Aby mieć pewność, że nie łamiesz licencji i Twoja obecna instalacja jest legalna na nowym komputerze - powinieneś zakupić od autoryzowanego partnera Microsoft i zainstalować wersję OEM - do takich celów została stworzona. Wersję BOX możesz legalnie zainstalować na nowym komputerze, o ile uprzednio odinstalowałeś ją z poprzedniego. Na nowym komputerze, o ile aktualna "promocja" i jej warunki na to pozwalają możesz dokonać aktualizacji do nowszej wersji. Tzn. na Twoim przykładzie otrzymujesz nowy komputer, instalujesz W10 BOX, aktualizujesz do W11. Jeżeli zakupisz za rok nowy komputer, a bieżąca "bezpłatna promocja" na aktualizację do 11 wygaśnie, będziesz mógł legalnie zainstalować W10 na nowym sprzęcie po usunięciu ze starego, ale już nie powinieneś aktualizować do W11, nawet jeżeli serwer WU będzie taką czynność dalej udostępniać. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez geforce_tm Cytuj Link to post Share on other sites
Tatsumi 2 Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 6 minut temu, geforce_tm napisał: Jeżeli zakupisz za rok nowy komputer, a bieżąca "promocja" na aktualizację do 11 wygaśnie, będziesz mógł legalnie zainstalować na nowym sprzęcie po usunięciu ze starego, ale już nie powinieneś aktualizować. Czyli wychodzi że lepiej kupić od razu W11, bo jak będę posiadał W11 zaktualizowanego z W10 to na nowym sprzęcie będę mógł zainstalować legalnie tylko W10, bez aktualizacji do W11. Dobrze to rozumiem? A czy to że W11 OEM jest przypisane do konta Microsoft jest prawdą? W razie takiego zakupu będę mógł zaistalować go na nowym komputerze usuwając z poprzedniego, czy do tego potrzebuję wydania BOX? Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Mam w7 aktualizowana do w10 , w10 aktualizowane do w11.W między czasie kilka konfiguracji sprzętowych.System aktywuje się bez problemu online za każdym razem.Do dnia dzisiejszego za darmo i legalnie może a aktualizować w7/8 do w 10. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tatsumi 2 Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 13 minut temu, raiders napisał: Mam w7 aktualizowana do w10 , w10 aktualizowane do w11. W między czasie kilka konfiguracji sprzętowych. System aktywuje się bez problemu online za każdym razem. Do dnia dzisiejszego za darmo i legalnie może a aktualizować w7/8 do w 10. To że się aktywuje to nie znaczy ponoć że jest legalny. I właśnie dlatego uważam, że Microsoft zrobił burdel z tymi licencjami. Do tego jak się do nich przedzwoni to często można usłyszeć tylko: "Jak się aktywował to znaczy, że jest legalny", albo "My się licencjami OEM nie zajmujemy. Prosimy o kontakt z producentem sprzętu". Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Jest legalny, jeśli producent udostępnia takie rozwiązanie.Nie jedna firma tak jedzie z oprogramowaniem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, raiders napisał: Mam w7 aktualizowana do w10 , w10 aktualizowane do w11. W między czasie kilka konfiguracji sprzętowych. System aktywuje się bez problemu online za każdym razem. Do dnia dzisiejszego za darmo i legalnie może a aktualizować w7/8 do w 10. Ale co Ty bredzisz..... Zawsze powtarzam, ludzie bez pojęcia powinni mieć kagańce na językach. Twórca tematu pyta o legalność instalacji/aktualizacji. To, że serwer na coś pozwolił, nie jest równoznaczne ze zgodnością z prawem czy licencją. Po oficjalnej promocji trwającej zdaje się trzy lata w postaci darmowej aktualizacji 7 do 10, pozostała możliwość legalnej aktualizacji dla osób z ograniczeniami: niedowidzących, niedosłyszących, bez ręki. W pełni sprawnym osobom legalna aktualizacja z 7 do 10 zakończyła się już wiele lat temu. Aktualizacja również, według zapisów umowy, dotyczyła konkretnej maszyny na której w momencie dokonania aktualizacji już była zainstalowana siódemka. A zatem, przeinstalowanie siódemki na nowe urządzenie po okresie promocji, i dokonanie aktualizacji, czy też wykonanie czystej instalki 10 na kluczu 7 jest niezgodne z postanowienia licencji oraz umowy. Klucze z Allegro za 5,99 PLN też działają, a legalne nie są. 1 godzinę temu, raiders napisał: Jest legalny, jeśli producent udostępnia takie rozwiązanie. Nie jedna firma tak jedzie z oprogramowaniem Podaj tu nazwy tych firm. Szybko zakończą jazdę. Normalne firmy mają licencję OEM preinstalowaną przez producenta urządzenia. I nie przenoszą licencji xD na nowe urządzenia. Mówisz o jakiejś podwórkowej patologii, gdzie niedouczony samozwańczy pseudo-informatyk obsługujący 20 mikrofirm robi coś komuś po kosztach bo inaczej Pan Zenek znajdzie innego, "lepszego" i "tańszego" do obsługi jego firmy. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez geforce_tm Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 6 minut temu, geforce_tm napisał: Ale co Ty bredzisz..... Zawsze powtarzam, ludzie bez pojęcia powinni mieć kagańce na językach. TO dla czego się wypowiadasz ? Aktualizacje robisz z oficjalnego servera MS ,możesz sobie potwierdzić taką legalność na infolinii czy meilowo . Jeśli sam producent daje taką możliwość z legalnego źródła to chyba kwestie prawne sam zna .. ? Już od dawna można OEM instalować na innym sprzęcie niż pierwotna instalacja ,wystarczy dezaktywacja pierwotnej instalacji i możesz instalować winde na nowym sprzęcie/pc .. Cytat W pełni sprawnym osobom legalna aktualizacja z 7 do 10 zakończyła się już wiele lat temu. Mając oryginalną naklejkę od w7/8 po dziś dzień zrobisz bezproblemową aktualizację do w10 nast do 11 i bez problemu aktywujesz system online lub tel . Po czym potwierdzisz jego legalność w tym samym źródle . Cytat Podaj tu nazwy tych firm. Szybko zakończą jazdę. Normalne firmy mają licencję OEM preinstalowaną przez producenta urządzenia. I nie przenoszę licencji xD na nowe urządzenia. Mówisz o jakiejś podwórkowej patologii, gdzie niedouczony samozwańczy pseudo-informatyk obsługujący 20 mikrofirm robi coś komuś po kosztach bo inaczej Pan Zenek znajdzie innego, "lepszego" i "tańszego" do obsługi jego firmy. Zakończyć to Ci mama może za raz używanie PCta .... Co druga mała firma w tym kraju nie mówię już o tych mikro biznesach jedzie w ten w ten sposób na oprogramowanie .I jakoś bez problemu przechodzą kontrole państwowych organów . Owszem duże firmy i korporacje biorą sprzęt w "lizingu" ,chociaż u mnie w korpo(amerykańskie) ostatnie przejście z w7 na w10 odbyło się po przez aktualizację i nikt nie beczy z tego ,a tylko w moim oddziale PC stacjonarnych jest +4800 szt .... Także nie bija piany i nie próbuj być fajny Jak już jesteś tak obeznany z licencjami i prawem to zapewne wiesz ze Licensje MS ,Appla .. są mało zgodne z prawem UE i nawet PL . https://www.morele.net/wiadomosc/oem-a-box-czym-sie-roznia-licencje-windows/2063/ 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) 15 minut temu, raiders napisał: TO dla czego się wypowiadasz ? Aktualizacje robisz z oficjalnego servera MS ,możesz sobie potwierdzić taką legalność na infolinii czy meilowo . Jeśli sam producent daje taką możliwość z legalnego źródła to chyba kwestie prawne sam zna .. ? Już od dawna można OEM instalować na innym sprzęcie niż pierwotna instalacja ,wystarczy dezaktywacja pierwotnej instalacji i możesz instalować winde na nowym sprzęcie/pc .. Mając oryginalną naklejkę od w7/8 po dziś dzień zrobisz bezproblemową aktualizację do w10 nast do 11 i bez problemu aktywujesz system online lub tel . Po czym potwierdzisz jego legalność w tym samym źródle . Zakończyć to Ci mama może za raz używanie PCta .... Co druga mała firma w tym kraju nie mówię już o tych mikro biznesach jedzie w ten w ten sposób na oprogramowanie .I jakoś bez problemu przechodzą kontrole państwowych organów . Owszem duże firmy i korporacje biorą sprzęt w "lizingu" ,chociaż u mnie w korpo(amerykańskie) ostatnie przejście z w7 na w10 odbyło się po przez aktualizację i nikt nie beczy z tego ,a tylko w moim oddziale PC stacjonarnych jest +4800 szt .... Także nie bija piany i nie próbuj być fajny Jak już jesteś tak obeznany z licencjami i prawem to zapewne wiesz ze Licensje MS ,Appla .. są mało zgodne z prawem UE i nawet PL . https://www.morele.net/wiadomosc/oem-a-box-czym-sie-roznia-licencje-windows/2063/ Oj do mamy Ty pewnie biegasz się popłakać jak Cię koledzy z klasy biją Dyskusja z Tobą nie ma sensu Powtórzę raz jeszcze, to - nawet jeśli serwer/program pozwala na określone działanie nie oznacza, że jest ono legalne/zgodne z licencją/umową i zresztą powyższe tyczy się każdego aspektu w prawdziwym życiu kontrole legalności softu w firmach akurat są stosunkowo rzadkością, a gdy już mają miejsce to dobrze się nie kończą : ) najwyraźniej z zupełnie różnymi firmami mamy styczność, albo jeszcze nie wyszedłeś z domu powodzenia życzę : )) PS: teraz wpadłem na to jak doczytałem te 4800+ pecetów w Twoim tylko oddziale - a może Ty korporacyjne VL porównujesz do konsumenckich OEM i BOXów? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Edytowane 26 Grudnia 2021 przez geforce_tm Cytuj Link to post Share on other sites
Tatsumi 2 Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 W warunkach licencji Windows jest tylko coś takiego: Cytat 4. Przeniesienie. Postanowienia niniejszego punktu nie mają zastosowania, jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie w Niemczech lub innych krajach wypisanych na tej stronie https://aka.ms/transfer, w którym to przypadku wszelkie transfer oprogramowania osobom trzecim i prawo do jego używania muszą być zgodne z obowiązującym prawem. a. Oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu (lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania wstępnie zainstalowanego na urządzeniu), może przenieść licencję na używanie tego oprogramowania bezpośrednio na innego użytkownika pod warunkiem jednoczesnego przekazania takiemu użytkownikowi licencjonowanego urządzenia. Musi to obejmować przeniesienie oprogramowania, jeśli takie zostało dostarczone z urządzeniem, a także oryginalnej etykiety systemu Windows z kluczem produktu. Przed otrzymaniem oprogramowania wspomniany użytkownik musi wyrazić zgodę na to, że postanowienia niniejszej umowy mają zastosowanie w przypadku przypisywania oprogramowania do innego użytkownika i korzystania z tego oprogramowania. b. Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), może przenieść to oprogramowanie na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inne urządzenie, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile (i) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz (ii) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowe urządzenie Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego urządzenia. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania w celu współdzielenia licencji między urządzeniami. Jak ja to czytam to wydaje mi się że licencje OEM można przenosić na inne komputery. Aktualizacje chyba też, ponieważ jest zapis "lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie", ale mogę się mylić. Nie jestem prawnikiem. Z tego co pamiętam w postanowieniach licencyjnych np. Windows 7 było to trochę bardziej pogmatwane. Microsoft pozmieniał trochę to w zeszłym roku podobno i pomiędzy OEM a BOX są teraz niewielkie różnice, o ile oczywiście mówimy o OEMach zakupionych osobno, nie tych preinstalowanych przez producentów. Mi chodzi ogólnie o to, że muszę na obecnie posiadanego peceta kupić Windowsa, lecz w przyszłym roku planuję modernizacje płyty głównej. Nie chciałbym z tego tytułu wydać pieniędzy i mieć piracki system. Wyjścia widzę tylko dwa: 1. Kupię Windows 10 Home BOX, zaaktualizuje za darmo do Windows 11, a w przyszłym roku po zakupie płyty aktywuję ponownie na nowym sprzęcie. Tu kwestia legalności aktualizacji, jeśli minie termin darmowej. 2. Kupię Windows 11 Home OEM, zainstaluje, a w przyszłym roku aktywuje ponownie. Tutaj kwestia tego czy można "sklepowy" OEM aktywować ponownie na nowym sprzęcie. W sieci piszą że teraz licencja jest przypisana do konta Microsoft, więc teoretycznie nie ma problemu. No ale w sieci różne głupoty piszą, a z wyżej wymienionych postanowień licencyjnych nie jestem legalności tego stwierdzić w 100%. Jak pisałem nie jestem prawnikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 30 minut temu, Tatsumi napisał: W warunkach licencji Windows jest tylko coś takiego: Jak ja to czytam to wydaje mi się że licencje OEM można przenosić na inne komputery. Aktualizacje chyba też, ponieważ jest zapis "lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie", ale mogę się mylić. Nie jestem prawnikiem. Z tego co pamiętam w postanowieniach licencyjnych np. Windows 7 było to trochę bardziej pogmatwane. Microsoft pozmieniał trochę to w zeszłym roku podobno i pomiędzy OEM a BOX są teraz niewielkie różnice, o ile oczywiście mówimy o OEMach zakupionych osobno, nie tych preinstalowanych przez producentów. Mi chodzi ogólnie o to, że muszę na obecnie posiadanego peceta kupić Windowsa, lecz w przyszłym roku planuję modernizacje płyty głównej. Nie chciałbym z tego tytułu wydać pieniędzy i mieć piracki system. Wyjścia widzę tylko dwa: 1. Kupię Windows 10 Home BOX, zaaktualizuje za darmo do Windows 11, a w przyszłym roku po zakupie płyty aktywuję ponownie na nowym sprzęcie. Tu kwestia legalności aktualizacji, jeśli minie termin darmowej. 2. Kupię Windows 11 Home OEM, zainstaluje, a w przyszłym roku aktywuje ponownie. Tutaj kwestia tego czy można "sklepowy" OEM aktywować ponownie na nowym sprzęcie. W sieci piszą że teraz licencja jest przypisana do konta Microsoft, więc teoretycznie nie ma problemu. No ale w sieci różne głupoty piszą, a z wyżej wymienionych postanowień licencyjnych nie jestem legalności tego stwierdzić w 100%. Jak pisałem nie jestem prawnikiem. jeśli był jakieś zmiany w zeszłym roku to nie jestem na bieżąco Cytuj Link to post Share on other sites
Prącisław 1 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Podaj tu nazwy tych firm. Szybko zakończą jazdę. Normalne firmy mają licencję OEM preinstalowaną przez producenta urządzenia. I nie przenoszą licencji xD na nowe urządzenia. Mówisz o jakiejś podwórkowej patologii, gdzie niedouczony samozwańczy pseudo-informatyk obsługujący 20 mikrofirm robi coś komuś po kosztach bo inaczej Pan Zenek znajdzie innego, "lepszego" i "tańszego" do obsługi jego firmy.Na polskich forach jestem tylko czytelnikiem (jak na tym), bo szkoda mi czasu na prowadzenie dyskusji z ludźmi mało inteligentnymi i niedouczonymi, ale tu się wypowiem tak: za taką wypowiedź i hamstwo powinieneś dostać bana. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Czy system Windows 10 Home BOX zostanie zaktualizowany do Windows 11 Home BOX? Jeżeli tak, wystarczy kupić Dziesiątkę i dokonać aktualizacji. Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Prącisław napisał: Na polskich forach jestem tylko czytelnikiem (jak na tym), bo szkoda mi czasu na prowadzenie dyskusji z ludźmi mało inteligentnymi i niedouczonymi, ale tu się wypowiem tak: za taką wypowiedź i hamstwo powinieneś dostać bana. a co tutaj hamskiego? smutna prawda o prowincji i Januszach z mikro firm, gdzie znajdują świeżego studenciaka co im prawie za free łindowsy przeinstalowuje i po taniości "serwery" składa z używanych części? ostatecznie znajdują jeszcze tańszego co za same referencje będzie robił? uderz w stół, a ..... Edytowane 26 Grudnia 2021 przez geforce_tm Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Niestety ale ma rację że w małych firmach tak to funkcjonuje. Tym bardziej że nie mają informatyka na etacie i wiadomo co taki bez odpowiedzialności z łapanki zrobi...? Większe już są po przejściach i mają ogarniętych informatyków na etacie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 15 godzin temu, Prącisław napisał: Na polskich forach jestem tylko czytelnikiem (jak na tym), bo szkoda mi czasu na prowadzenie dyskusji z ludźmi mało inteligentnymi i niedouczonymi, ale tu się wypowiem tak: za taką wypowiedź i hamstwo powinieneś dostać bana. Ktoś kto stroi się w piórka inteligenta i erudyty nie powinien sadzić błędów ortograficznych na poziomie wczesnoszkolnym. "hamstwo"? Litości... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Panowie, proszę się uspokoić. Kolejny post z wycieczkami osobistymi zostanie nagrodzony warnem. I nie będę patrzeć kto zaczął. Cytuj Link to post Share on other sites
Tatsumi 2 Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Na community Microsoftu mi napisali, żeby brać Windows 10 BOX i robić update do Windows 11, bo prawo do używania Windows 11 pozostaje nawet po wymianie komputera. Według mnie to prawda, bo w warunkach licencyjnych jest zapisane coś takiego: Cytat Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), może przenieść to oprogramowanie na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Postanowiłem nie drążyć już dalej tematu i zamówiłem boxową 10tkę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 I dobrze zrobiłeś. Dziwię się tu trochę pewnym wypowiedziom. To tak jakbym powiedział, że ja bez prawa jazdy mogę spokojnie jeździć. Jak mnie złapią, to zapłacę i dalej mogę jeździć... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts