under555 10 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Cześć, powiedzcie mi prosze czy jest możliwa do zrobienia taka rzecz kupno taniego dysku ssd m2 (bez nvme) za jakieś 150zł o pojemności o 500GB podzielenie go jakoś na pól (pewnie jakimś narzędziem) ,żeby był widziany jako dwa urządzenia fizyczne nr.1 ok 80gb - na niego rufusem wgrałym instalkę Windowsa 10 i raz na jakieś 2 tygodnie wgrywałbym nowy obraz bo potem (przy instalacji wiekszej ilości systemów) to się opłaca - bo mnie roboty ma windows update nr.2 Windows 10 Live odpalany z ssd - a na nim byłyby narzędzia diagnostyczne + ETS 2 i GTA V po co? wtedy jak mam komputer na szybko przetestować to mógłbym odpalić windows live z usb z tego dysku + zainstalować dosłownie driver nvidii do gpu (bo nie można mieć na raz zainstalowanych kilku np. 4 popularnych modeli prawda?) i od razu mogę puścić podstawowe stress testy ,żeby zobaczyć czy komputer jest sprawny. te gry z kolei na tym windowsie go byłyby po to,żeby bez instalowania swojego steama móc na kompie (z usb) pograć w te dwa tytuły. Do zrobienia? w jaki sposób? jakieś ograniczenia czy wymagania co do dysku są specjalne? albo co do obudowy na dysk ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4157 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 23 godziny temu, under555 napisał: podzielenie go jakoś na pól (pewnie jakimś narzędziem) ,żeby był widziany jako dwa urządzenia fizyczne z mojej wiedzy, nie do zrealizowania. Pytanie czy potrzebujesz na 100% aż takiego podziału i nie uda się tego zrobić po prostu na partycjach. Niestety nie mam czasu testować za ciebie, ale moim zdaniem, jakiś menager bootowania i oddzielnie bootowalna partycja na obraz. Moim zdaniem większe szanse na realizację, choć i tak robisz sobie pod górkę, zamiast kupić pendrive, lub dwa SSD. prawdopodobnie YUMI https://community.spiceworks.com/topic/2141882-using-rufus-on-a-usb-drive-with-2-partitions prawdopodobnie najbliżej czego szukasz, choć i tak nie powiem czy zadziała. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Jak zrobić na partycjach? Może faktycznie masz rację... myślałem,że instalowanie Windowsa (a robię to często) z ssd zewnętrnzego będzie szybsze ale chyba nie aż na tyle,żeby się w to bawić. Kupię po prostu jakiś ssd na tego windowsa live + 2 gry i benhmarki Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4157 Napisano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 na początek możesz kupić jeden i spróbować coś zrobić na YUMI, jak się nie uda, to najwyżej się osobnym pendrive na iso poratujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts