Skocz do zawartości

Platforma dla sida, wiekopomna chwila, ważny temat dla wszystkich ważnych zawodników

CPU  

37 użytkowników zagłosowało

1. 1. CPU

• 12900k jak chad
    • 12700k(f) rozsądek ekonomiczny
    • ryzen :\
  2. 2. RAM

3. 3. Chłodzenie

4. 4. Mobo

• Prawdziwy statek matka, tylko premium, płacę jak za prezydenta
    • Nie wariuj, 1.2 - 2.3k to i tak dużo na mobo

Recommended Posts

Skoro, zgodnie z tradycją raz na dziesięć lat wymieniam platformę, mamy teraz sto pytań do.

12900k? 12700k? kf? ryzen? DDR4, może DDR5? Nowy zaśliniacz? Nowe dyski? LC, AC? 

CPU, Mobo, RAM. Ewentualnie +2 SSD (+przydałby się jeden zewnętrzny). Ewentualniej PSU. Chłodzenie raczej potrzebne.
Bez GPU, bez obudowy, raczej bez zmiany PSU - zostają moje 1080GTX, Fractal, BQ580W.

Jakie są opcje?

12900k na pełnej, z DDR5 to nie wiem czy dostanę w ogóle.
12700k, mniejsza mobo, DDR4 wyjdzie przyjemnie cenowo i spokojnie wejdzie mi w budżet tyle SSDków ile zapragnę, ale to wciąż DDR4 i i7.
Ryzen? Wiem, ale nie chcę. Chyba, że ktoś mnie przekona.

7k budżet, lets go.

2 godziny temu, sid vicious napisał:

Skoro, zgodnie z tradycją raz na dziesięć lat wymieniam platformę, mamy teraz sto pytań do.

12900k? 12700k? kf? ryzen? DDR4, może DDR5? Nowy zaśliniacz? Nowe dyski? LC, AC? 

i9-12900K - w końcu raz na 10-lat wymieniasz to bez kompromisów, śmiało bierz najwyższy model w hierarchii

Ewentualniej PSU. Bez GPU, bez obudowy, raczej bez zmiany PSU - zostają moje 1080GTX, Fractal, BQ580W.

posiadasz zasilacz BQ 580W? to tak średnio bym powiedział,

sam procesor i9-12900K po OC łyka ~400W i musi zostać jeszcze mocy na resztę podzespołów

wymieniłbym profilaktycznie na coś 850W-1000W np. na Corsair z serii RM (ma GW 10 lat)

ewentualnie jak chcesz dopłacić to polecam Seasonica z serii TX  (może się zwróci w rachunkach za prąd za lepszy certyfikat Titanium, jeśli kompa b.dużo używasz xd)

Chłodzenie raczej potrzebne.

Aby efektywnie nowe procki schłodzić, potrzeba dobrego chłodzenia:

1.) AIO - nie wyobrażam sobie że będzie pracowało bezproblemowo przez 10 lat,

to by musiało być AIO z możliwością konserwacji, wymiana płynu itp. i z lepszej jakości pompką

2.) AIR - konkretny radiator dwu-wieżowy + wentylatory, myślę że zda egzamin np. od NOCTUA

3.) LC - pewnie tak jak zawsze zje budżet...

12700k, mniejsza mobo, DDR4 wyjdzie przyjemnie cenowo i spokojnie wejdzie mi w budżet tyle SSDków ile zapragnę, ale to wciąż DDR4 i i7.

Co do pamięci to zdecydowanie DDR4, są 2x razy tańsze i mają podobne osiągi do DDR5

Następnie za tydzień powinny pojawić się szczegółowe testy płyt głównych Z690,

wtedy będzie można zdecydować czy iść w tańsze mobo czy w droższe.

9 godzin temu, sid vicious napisał:

Z tym chyba będzie problem przez dłuższy czas, a i przez to zapewne cenowo będzie to strasznie wyglądać. Z drugiej strony DDR5 nic ciekawego nie wnosi. 

9 godzin temu, sid vicious napisał:

Pytanie czy wykorzystasz potencjał i9. Wiadomo do gier, nie ma to sensu. Alder Lake i5 12600K w wielowątkowości wypada lepiej niż 5800X, bliżej do i9 10/11th więc nawet jakbyś coś popracował, to taka i5tka zapewne ogarnie temat. Te 500 zł różnicy pomiędzy i5 a i7 12700K można jeszcze dołożyć. i9 12900K grzeje się niesamowicie nawet przy AiO 360, zresztą i7 czy i5 wcale nie mniej ale to jeszcze jako tako idzie ogarnąć. 

PSU raczej do zmiany. 

Na Twoim miejscu nie wiem czy nie wstrzymałbym się do CPU non-K. Podkręcanie Alder Lake i tak bez sensu a zawsze będzie taniej za sam CPU + zapewne B660 też będzie tańsze. 

Jezu Kajtuś, Ty mi aż tak rozumu nie wkładaj do głowy żeśmy zjechali aż do i5 :D 

OC CPU od razu robić nie muszę - spokojnie mogę poczekać na PSU czy lepsze chłodzenie, jeśli nie weszłoby w obecny budżet.
1.5k na DDR5 mnie jakoś mocno nie przeraża, ale siłą matematyki, budżet się napnie jak penis radka.

6 godzin temu, mutissj napisał:

AIO - nie wyobrażam sobie że będzie pracowało bezproblemowo przez 10 lat

Tylko Platforme wymieniam rzadko, reszta sprzętu miewa rotacje :D spokojnie 

5 godzin temu, Krzysiek313 napisał:

Tylko intel wchodzi w grę?

Niby nie... ale... :D 

16 minut temu, kajtek. napisał:

Pytanie czy wykorzystasz potencjał i9

W praktyce pewnie nie zauważę różnicy między 127xx i 129xx. Tu jest kwestia tylko tego że numer 9 podoba mi się bardziej niż numer 7. Schłodzić się schłodzi, PSU można dokupić, ale czy wtedy budżet mi się nie zaciśnie. 

12900k (3k), Mobo (2k) RAM DDR4 (0.7k), wejdzie jeszcze PSU i SSD, ale chłodzenie zostanie boxowe na przeczekanie. Pytanie zostaje, czy warto chapnąć już 129xx a PSU/Cooling dokupić za ~3 mc-e. czy chrzanić, władować i7 i postawić cały zestaw od razu.

20 minut temu, kajtek. napisał:

popracował

Popracował popracował, to ma być kombajnik do robo już, więc każda moc obliczeniowa jest jakoś tam uzasadniona. (Gry wiadomka, przecież że postrzelam) Wtedy natomiast wyłania się Ryzen i mi miesza, bo nie chce AMD :( 

27 minut temu, sid vicious napisał:

ale chłodzenie zostanie boxowe na przeczekanie

Chłodzenie musisz brać na start o ile nie masz czegoś konkretnego teraz + nowa zapinka pod LGA1700

Mobo myślę, że do 1500 zł ogarniesz. Na start weź sobie 16GB DDR4 w jednej kości i jakby co zepniesz się w budżet z chłodzeniem. 

27 minut temu, sid vicious napisał:

czy chrzanić, władować i7 i postawić cały zestaw od razu

Jak już tak chcesz, to weź i9 tylko pokombinuj z pamięciami i mobo żeby się zmieścić. Pamięci dołożysz za jakiś czas albo nawet w ogóle póki co przełóż swoje DDR4, i ogarnij tym samym PSU i chłodzenie.

CPU - 3k

Mobo - 1,5K

DDR4 - Twoje co masz
PSU - 700 - 800 zł 
Chłodzenie - nie mam pojęcia ale zdecydowanie jakieś mega wydajne AiO 360

24 minuty temu, kajtek. napisał:

przełóż swoje DDR4

Ja mam DDR3 jeszcze :rotfl:

Kostki ramu czy pomniejsze rzeczy mogę potem dołożyć. Mogę też przesiedzieć chwilę bez chłodzenia, czy na starym PSU, jeśli pozwoli to wrzucić w obecny budżet coś wartego cierpienia.

E// Chłodzenie muszę wymierzyć, bo mam Fractala Mini - on ma przód krótszy i teraz się zastanawiam czy gruba 360tka tam w ogóle wejdzie :D

A co z dyskami? Zaczynam się obawiać, że moje mogą już w dowolnym momencie odmówić posługi (Samsung 830 ma już 9 lat), więc jakiś M2 na system i drugi SSD na backup by się zdały. I to chyba szybciej niż później.

3 minuty temu, sid vicious napisał:

Ja mam DDR3 jeszcze :rotfl:

:x

4 minuty temu, sid vicious napisał:

Fractala Mini

Arc, Define, Meshify?

5 minut temu, sid vicious napisał:

więc jakiś M2 na system i drugi SSD na backup by się zdały. I to chyba szybciej niż później.

Kingston KC2500 +  KC3000? 

Define mini c dokładnie.

Muszę już matematyke porobić i nie podoba mi się to :D 
Jakbym się nie zgiął tak na coś zabraknie.

15 minut temu, kajtek. napisał:

Kingston KC2500 +  KC3000? 

Cena podobna do 980 PRO, a wtedy to już chyba wezmę samsunga, bo tak kocham mojego.

U gory define mini c powinna wejsc chlodnica 240, 360 niestety nie.

Warto jeszcze sprawdzic wysokosc chlodnicy zeby przypadkiem nie kolidowala z plyta glowna.

1 x 120mm (przód) - chłodnica
1 x 140mm (przód) - chłodnica
1 x 240mm (przód) - chłodnica
1 x 280mm (przód) - chłodnica
1 x 120mm (tył) - chłodnica
1 x 120mm (góra) - chłodnica
1 x 240mm (góra) - chłodnica
Edytowane przez Genghis Khan
wymiary
  • Lubię to 1
Godzinę temu, sid vicious napisał:

Cena podobna do 980 PRO, a wtedy to już chyba wezmę samsunga, bo tak kocham mojego.

Sprawdź najpierw czy ogarnęli to do końca https://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-980-pro-jak-rozwiazac-problem-z-zanizonym-zapisem.html

Ogólnie teraz bardziej KC3000 albo SN850

1 godzinę temu, sid vicious napisał:

Define mini c dokładnie.

Z i9 12900K może być trochę komplikacji. Nie wiem wtedy czy nie skończy się to NHD15 przy czym pamięci trzeba ogarnąć żeby wszystko weszło. 

No ja i tak się obecnie skłaniam bardziej ku AC i właśnie BQ DRP4 albo NHD15 (tylko musze szerokość budy wymierzyć). Pamięci LP to raczej nie problem.

18 minut temu, kajtek. napisał:

Ogólnie teraz bardziej KC3000 albo SN850

No własnie dokładnie te 3 mam na oku. 
Ewentualnie Crucial P5 na magazyn bo jest tańszy przy większych pojemnościach, ale to na potem.

Intel dla gen 12 jeszcze daje w ogóle cooler z prockiem?

Maleńka aluminiowa tabletka jak zawsze, czy może teraz zaszaleli i dają aluminiową tabletkę z miedzianym krążkiem?

Wydaje mi się, że dla i5 12600K to nawet TS15A nie da rady przy normalnej pracy jako stockowy cooler.

Core i7 12700K vs Ryzen 9 5900X , ryzen grzeje sie duzo mocniej, temperatury nawet o 15 stopni wiecej w grach.

Pytanie czy procesor bedzie mocno obciazony, w grach musialbys miec super grafike zeby go obciazyc mam na mysli 3080 - 3090 chyba ze podczas jakis innych operacji, kompresja, rendering - zgaduje :) 

To będzie robocik - ma pomóc zarabiać. Dostanie zadania z szyfrowania danych, obróbki zdjęć, wideło, być może rendery w niedalekiej przyszłości; będzie widział dużo tabelek w excelu i czasem weźmie 1080GTX to grania.

Póki co, coraz bardziej skłaniam się w kierunku 12900k, tańszej mobo i 32GB DDR4, AC i dopchania w to SSD na M2. To chyba ma najwięcej sensu (może i7 ma sensu więcej ale no)

4 godziny temu, kajtek. napisał:

Arc, Define, Meshify?

Define 7 Compact, nie mini. No ups :ups:

Ale w grach 12900k to nie połknie więcej jak 125w i to w skrajnych przypadkach, bliżej do 70w, chyba, że będzie grał w benchmarki czy renderował na tym CPU to wtedy te pobory rosną ponad 250w, ale ustawi limit 150w czy 200w będzie mieć 80%-90% wydajności jak przy 300w:

50-Blender-igoBOT.png

04-720-Wattage.png

Zegary będą się miały w normie. Odjęcie stu watów na Pkorach to różnica ~400Mhz pod stałym obciążeniem. We wszystkich innych zadaniach (czyli nie zjadajacych każdego rdzenia) taki sufit będzie niezauważalny.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
W dniu 4.12.2021 o 16:11, vertiver napisał:

Cześć sid

Cześć :-> 

W dniu 6.12.2021 o 09:46, kouczan napisał:

Cześć. Udało się już coś wybrać?

Udało. Późno ale ostatecznie stanęło na...

12900k - bo tak (ale zdecydowanie więcej sensu ma i7, jest wyraźnie tańszy)
Z690 Tomahawk MSI - bo tak (MSI Pro A jest ekonomicznym wyborem), droższe płyty zbędne gdyż...
DDR4 - póki co 16GB, jak zabraknie to dokupię. Postawiłem na 4000/18 i coś pomęczę ręcznie w kierunku idealnie 3800/14 ale to tylko pobożne życzenia.

Zmieniłem zasilacz, bo po 10 latach użytkowania już się powoli boję sprawdzać swój miernikiem, dyski na M2 (SN850 + XPG SX8200), chłodzenie Noctuą D15 (raczej nie przewiduję AiO).

Obudowa i GPU zostały moje (Define 7 Compact + 1080FTW)

• Lubię to 1