sznib 887 Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) Otóż sprawa wygląda tak; mam dysk 256GB, na nim 2 partycje, systemowa 70GB i reszta na drugiej. Kupiłem dysk 512GB i teraz chciałbym sklonować partycję systemową na nowy dysk i potem powiększyć ją do 100GB (bo teraz mam tylko ok. 4GB wolne) i z reszty wydzielić drugą partycję. Do operacji będę używał Reflecta. Tylko co sklonować, kiedy oprócz dwóch wiadomych partycji są jeszcze 3 ukryte: Klonować wszystko oprócz "D"? Edytowane 15 Listopada 2021 przez sznib Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 no jak to co ? 1 w takiej samej wielkośći 2 ------------||----------- 3 ------------||----------- 4 powiększona do 100GB 5 powiększona o pozostałe miejsce 100GB na partycje C:? Trzeba mieć dużo cierpliwości, w dobie tak tanich nośników SSD mi osobiście nie chciało by się walczyć z nieustannym brakiem miejsca na partycji systemowej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Generalnie warto sklonować cały dysk zamiast wybranych partycji bo czasami te programy (np. po wybraniu samej partycji systemowej + ukryte) nie zawsze wykonują poprawnie klona i system czasami nie chce wstać. Po pełnym klonie dysku zawsze można odpalić PC z nowego SSD i ponownie poustawiać sobie wielkości wybranych partycji (w tym przypadku: C i D) - osobiście działam na Minitool Partition Wizard ale Reflect też powinien sobie z tym poradzić bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Jak wybierasz klonowanie systemu, to program sam będzie wiedział co sklonować. W praktyce przy jednym programie musiałem jeszcze coś kombinować, przy innym wszystko poszło automatycznie. Wybierasz klonowanie systemu, a nie partycji. Bo przy klonowaniu systemu automatycznie sklonuje partycję 100MB. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 (edytowane) Ok, będę działał jak dysk przyjdzie (najprawdopodobniej jutro) i dam znać jak poszło. Ed/ z tego co teraz patrzę w Reflect nie da się tych partycji bezpośrednio sklonować, tylko trzeba zrobić obraz, wystartować system z pena z Reflectem i odtworzyć obraz na nowy dysk. Edytowane 16 Listopada 2021 przez sznib Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Z w/w programu nie korzystałem. W innym programie (Acronis) program tworzy tymczasową partycję rozruchową, z której się uruchamia. Dzięki temu klonowanie przebiega poza systemem - nie ma ograniczeń systemowych (ukryte pliki itp.). Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Ok, sytuacja wygląda tak: zrobiłem obraz z opcją "Create an image of the partition9s) requied to backup and restore Windows". Zaznaczyło wszystkie partycje oprócz D. Uruchomiłem Reflecta z pena, odtworzyłem obraz na nowy dysk, w biosie ustawiłem bootowanie na niego, ale system się nie włączał, po nieudanej próbie był reset. Uruchomiłem ponownie Reflecta i dałem opcję "Fix problems with Windows boot", po tej operacji juz wystartowało i działa. Teraz tylko jest taki problem ze przy starcie mam menu z wyborem systemu (bo teraz są dawa, jeden na nowym, drugi na starym dysku), i nie mogę skasować partycji ze starego dysku w Zarządzaniu Dyskami. Chciałem usunąć tą partycję przez instalator Windowsa, ale jak go odpalam to wywala błąd że niby brakuje jakiegoś pliku systemowego i się nie uruchamia. I co teraz zrobić żeby wywalić partycję systemową ze starego dysku? Ed.No i jednak nie działa. Po fizycznym odłączeniu starego dysku system nie wstaje z nowego. Podobnie po wybraniu drugiej opcji w wyborze systemu. Okazuje się ze wcześniej system wstawał ze starego dysku. Ed2/ Ok, ogarnąłem. Trzeba było wystartować Reflect z pena i zamiast robić obraz wybrać "Clone disk". Działa jak trzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 18 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Za pierwszym razem zawsze coś nie wychodzi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robert12345 4 Napisano 18 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 weż cloneziila najlepsza Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 W dniu 16.11.2021 o 14:15, wodego napisał: .... Dzięki temu klonowanie przebiega poza systemem - nie ma ograniczeń systemowych (ukryte pliki itp.). Przecież te programy snapshota wykonują. Nie ma najmniejszych problemów z klonowaniem pod Windowsem. Puszczasz klona, zostawiasz kompa w spokoju i gotowe. Najlepiej sklonuj cały dysk, potem odepnij stary i odpal Windowsa. W biosie włącz hot swap , jak Windows się odpali na nowym dysku, to podpinasz stary i usuwasz niepotrzebne partycje, albo najlepiej formatując cały dysk. Polecam partition wizard free pod Windowsa. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Już dawno zrobione, czytajcie posty do końca. Partycji systemowej nie sklonujesz pod odpalonym Windowsem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts