Skocz do zawartości

[klonowanie partycji systemowej] Reflect

Recommended Posts

Otóż sprawa wygląda tak; mam dysk 256GB, na nim 2 partycje, systemowa 70GB i reszta na drugiej. Kupiłem dysk 512GB i teraz chciałbym sklonować partycję systemową na nowy dysk i potem powiększyć ją do 100GB (bo teraz mam tylko ok. 4GB wolne) i z reszty wydzielić drugą partycję. Do operacji będę używał Reflecta. Tylko co sklonować, kiedy oprócz dwóch wiadomych partycji są jeszcze 3 ukryte:

disk.jpg

Klonować wszystko oprócz "D"?

Edytowane przez sznib

no jak to co ?
1 w takiej samej wielkośći

2 ------------||-----------

3 ------------||-----------

4 powiększona do 100GB

5 powiększona o pozostałe miejsce

100GB na partycje C:? Trzeba mieć dużo cierpliwości, w dobie tak tanich nośników SSD mi osobiście nie chciało by się walczyć z nieustannym brakiem miejsca na partycji systemowej.

• Popieram 1

Generalnie warto sklonować cały dysk zamiast wybranych partycji bo czasami te programy (np. po wybraniu samej partycji systemowej + ukryte) nie zawsze wykonują poprawnie klona i system czasami nie chce wstać. Po pełnym klonie dysku zawsze można odpalić PC z nowego SSD i ponownie poustawiać sobie wielkości wybranych partycji (w tym przypadku: C i D) - osobiście działam na Minitool Partition Wizard ale Reflect też powinien sobie z tym poradzić bez problemu.

Jak wybierasz klonowanie systemu, to program sam będzie wiedział co sklonować. W praktyce przy jednym programie musiałem jeszcze coś kombinować, przy innym wszystko poszło automatycznie.

Wybierasz klonowanie systemu, a nie partycji. Bo przy klonowaniu systemu automatycznie sklonuje partycję 100MB.

Ok, będę działał jak dysk przyjdzie (najprawdopodobniej jutro) i dam znać  jak poszło.

Ed/ z tego co teraz patrzę w Reflect nie da się tych partycji bezpośrednio sklonować, tylko trzeba zrobić obraz, wystartować system z pena z Reflectem i odtworzyć obraz na nowy dysk.

Edytowane przez sznib

Ok, sytuacja wygląda tak: zrobiłem obraz z opcją "Create an image of the partition9s) requied to backup and restore Windows". Zaznaczyło wszystkie partycje oprócz D. Uruchomiłem Reflecta z pena, odtworzyłem obraz na nowy dysk, w biosie ustawiłem bootowanie na niego, ale system się nie włączał, po nieudanej próbie był reset. Uruchomiłem ponownie Reflecta i dałem opcję "Fix problems with Windows boot", po tej operacji juz wystartowało i działa.

Teraz tylko jest taki problem ze przy starcie mam menu z wyborem systemu (bo teraz są dawa, jeden na nowym, drugi na starym dysku), i nie mogę skasować partycji ze starego dysku w Zarządzaniu Dyskami. Chciałem usunąć tą partycję przez instalator Windowsa, ale jak go odpalam to wywala błąd że niby brakuje jakiegoś pliku systemowego i się nie uruchamia.

I co teraz zrobić żeby wywalić partycję systemową ze starego dysku?

Ed.No i jednak nie działa. Po fizycznym odłączeniu starego dysku system nie wstaje z nowego. Podobnie po wybraniu drugiej opcji w wyborze systemu. Okazuje się ze wcześniej system wstawał ze starego dysku.

Ed2/ Ok, ogarnąłem. Trzeba było wystartować Reflect z pena i zamiast robić obraz wybrać "Clone disk". Działa jak trzeba.

W dniu 16.11.2021 o 14:15, wodego napisał:

....

Dzięki temu klonowanie przebiega poza systemem - nie ma ograniczeń systemowych (ukryte pliki itp.).

Przecież te programy snapshota wykonują. Nie ma najmniejszych problemów z klonowaniem pod Windowsem. Puszczasz klona, zostawiasz kompa w spokoju i gotowe. 

Najlepiej sklonuj cały dysk, potem odepnij stary i odpal Windowsa. W biosie włącz hot swap , jak Windows się odpali na nowym dysku, to podpinasz stary i usuwasz niepotrzebne partycje, albo najlepiej formatując cały dysk. Polecam partition wizard free pod Windowsa.