elvismt 757 Napisano 4 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Cześć, Z racji iż kończy mi się miejsce na NAS postanowiłem wymienić dyski 3TB (dwie sztuki) na 6TB. Dyski pracowały w RAID 1 (kopia lustrzana) Nie mam na co zgrać danych to też postanowiłem włożyć 1 dysk 6TB zamiast 3TB i zreplikować pliki. Po tym procesie wyjąłem kolejną 3TB i zastąpiłem ją 6TB oraz ponownie zreplikowałem dysk. Obecnie mam zainstalowane dwa dyski 6TB w RAID1 które w puli pamięci dalej są widziane jako 3TB (2,72TB) czy mogę je bezstratnie powiększyć do pełnych 6TB? Serwerek to synology DS1511+ Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 4 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 w NASie od QNAP dokładnie tak samo zrobiłem (2TB->4TB) - to dość standardowa procedura, więc w Synology na pewno się też da 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Faktycznie po replikacji danych przestrzeń sama się zwiększyła. (bałem się że nie wskoczy samoczynnie) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts