SHITERS 0 Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Hej, złozylem sobie kompa bo moj stary juz lekkawo zdychał (8 lat) Mój obecny sprzęt: i5 10600k z590 gigabyte gaming cos tam 32gb 3200 cl16 hyperx fury (2 kosci) rtx 3060 gigabyte 12gb (najnowsze stery) rm750x gold full hd 75hz monitor winda 10tka 64, nawet oryginalna xd nie wiem po co, ale bylo mnie stac to kupilem + 4 wiatraki w obudowie + gigantyczne chlodzenie na procku (bequiet za 3 stówy chyba, wielkie to jak cholera xd) + dysk m2, gry i system na tymze dysku (+ 2x 1tb hdd, ale to chyba nie ma zwiazku?) ja tam graczem wybitnym nie jestem, 70% cos robie, 30% gram gram na rozdzielczosci fullHD wiec dla takiego sprzetu bym powiedzial, ze smieszna rozdzielczosc wiem ze ten rtx to zaden miód ALE (wnioski nizej) narazie ograłem 2 gry i wnioski są takie, że coś jest mocno nie tak CS:GO - 399 fps, ale są spadki o około 100-150 fps podczas rozgrywki - i to widac, czuc i mnie wkurza GTA V - ustawione przez nvidia expierience - niby fajnie, ale wyjade gdzie jest trawa - spadki, wyjade na plaze i porobie kurz - spadki mam zablokowane klatki za 75hz i 60% czasu trzyma te 75fps, ale są spadki do 30 jak sie rozbije, jak jest trawa, kurz, dym spod opon... ustawilem trawe na srednią - nadal są spadki gta v uzywa ok 3,5gb ram z 12 tej marnej karty Uzycie procesora w csgo i gta v - 20-25% Uzycie karty graficznej 60-80% - ultra rzadko 90% temp procka 55 temp karty 65 raz byla anomalia - 3 mecze w csgo pod rzad - karta wywalila pod 88 stopni WIOSKI na i5 4440 i gtx 660 8gb ram CS GO chodzil stabilnie na 300 fps, caly czas trzymal GTA V ogrywalem na tym sprzecie az milo bez spadków (ale na srednio/wysokich) komp wiem, ze mocno przeplacony przez krypto, ale wyszedl prawie 9k - chlodzenia, dyski itp. a w sumie komfort grania jest gorszy niz na tym sprzed 8 lat any ideas? karta to az taki smietnik? dziwne jest to ze karta i procek w ogole nie pracuje w stresie a takie dropy są, dla mnie to niezrozumiałe ps. mnoznik ram odblokowałem sobie na 3200mhz bo byl ustawiony (komp skladany na morele) na 2400.... (?) kto tak robi xd mam nadzieje, ze podalem wszystko co potrzeba do rozkminy problemu pozdrawiam =) Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, SHITERS napisał: + 4 wiatraki w obudowie wentylatory* 1 godzinę temu, SHITERS napisał: CS:GO - 399 fps, ale są spadki o około 100-150 fps podczas rozgrywki - i to widac, czuc i mnie wkurza serio na monitorze 75Hz... czuć takie spadki xd 1 godzinę temu, SHITERS napisał: GTA V - ustawione przez nvidia expierience - niby fajnie, ale wyjade gdzie jest trawa - spadki, wyjade na plaze i porobie kurz - spadki mam zablokowane klatki za 75hz i 60% czasu trzyma te 75fps, ale są spadki do 30 jak sie rozbije, jak jest trawa, kurz, dym spod opon... ustawilem trawe na srednią - nadal są spadki Anty-Aliasingi powyłączaj 1 godzinę temu, SHITERS napisał: raz byla anomalia - 3 mecze w csgo pod rzad - karta wywalila pod 88 stopni pewnie śrubki nie dokręcone na grafice i chłodzenie nie styka dobrze itp. albo jeden wentylator czasami przestaję się kręcić (musisz patrzeć) to może być właśnie powodem takich randomowych spadków FPS śrubki możesz sam dokręcić, bo raczej plomb nie ma (jak to GIGABYTE) 1 godzinę temu, SHITERS napisał: rtx 3060 gigabyte 12gb (najnowsze stery) jaki to model dokładnie? Edytowane 3 Listopada 2021 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4588 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Standardowo, poprosimy: 1. Userbenchmark i link z wynikamu tutaj 2. Logi z CS i GTA V, zrobione afterburner'em. (idle + 5min gry + idle). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Jeszcze byś rzucił screenem z GpuZ, zakładka "Sensors" po sesji w Csgo. Gtx 1080 Ti + Ryzen 5 5600x kręcą w 1080p @low 650-700 fps średnio, ze spadkami do 500... Takie są skutki jak się składa pod kantera kompa na Intelu 10 godzin temu, SHITERS napisał: na i5 4440 i gtx 660 8gb ram CS GO chodzil stabilnie na 300 fps, caly czas trzymal Chyba w 2015 roku... Testowałem gtx 980 Ti w parze z moim Ryzen 7 w lecie i w 1920x1440 nie było stabilnych 300 fps a Ty mi tu z 10-letnim Keplerem wyjeżdżasz 10 godzin temu, SHITERS napisał: 32gb 3200 cl16 hyperx fury (2 kosci) Tak tylko z ciekawości zapytam, odpaliłeś XMP lub ustawiłeś je ręcznie? Bo jeśli nie to bodajże default 10600k widzi je na 2666 MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: ? Bo jeśli nie to bodajże default 10600k widzi je na 2666 MHz. 2133 SHITERS prawdz czy duall chanell ram dziala.Sprawdz na pulpicie cpu i gpu load oraz wynik 3dmarka czy w normie. Co do 3060 to nie jest mocna karta.Miejscami możesz sie rozczarować Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Ja się ostatnio rozczarowałem RTX 2080 i właśnie 3060. W takim CSGO, testowanym w 2K (żeby zmniejszyć wpływ Cpu na wyniki) 4-letni gtx 1080 Ti objeżdża 2080 na 10%, gdzie powinien być 5% wolniejszy. Nawet na 1080 nonTi kanter chodzi jak marzenie więc dla kogoś, kto głównie robi "Rush B na eco" wywalanie 3 tys. za 3060 tj nieporozumienie. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4588 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Ale tam ewidentnie coś nie balanga, w GTAV FHD dropów w trawie do 30FPS to nie miałem nawet na 1050ti. Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 5 godzin temu, Rebelmind napisał: Tak tylko z ciekawości zapytam, odpaliłeś XMP lub ustawiłeś je ręcznie? Bo jeśli nie to bodajże default 10600k widzi je na 2666 MHz. w #1 poscie napisalem ze odblokowałem na 3200 ram jest w dualu karta gigabyte 12gb oc lhr 3 wentylatorki to ze 3060 nie jest mocna to ja wiem ale nie moze byc tak ze o 350% lepsza karta od mojej poprzedniej zapewnia 2x mniejszy komfort gry Ogolnie dzialanie tego kompa wyglada mi na mocny bottleneck - natomiast dobrze wiem, ze te podzespoly ktore mam są ok ze sobą. ide robic te testy moze cos w biosie jest nie tak ustawione? Skoro ram mialem ustawiony na 2400 8 godzin temu, pendzel_3 napisał: Standardowo, poprosimy: 1. Userbenchmark i link z wynikamu tutaj 2. Logi z CS i GTA V, zrobione afterburner'em. (idle + 5min gry + idle). https://www.userbenchmark.com/UserRun/47589824 na logi znajde czas poznym wieczorem Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 12 minut temu, SHITERS napisał: moze cos w biosie jest nie tak ustawione? Skoro ram mialem ustawiony na 2400 no byleś pewny ze 3200 a duall to sie spawdza programem bo wystarczy 1 zgiety pin i go nie ma pomimo ze kości 2 i 4 obsadzone Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 13 minut temu, janek20 napisał: no byleś pewny ze 3200 a duall to sie spawdza programem bo wystarczy 1 zgiety pin i go nie ma pomimo ze kości 2 i 4 obsadzone jest dual w cpu z http://gpuz.techpowerup.com/21/11/03/esm.png - csgo, robilem wszystko zeby obciazyc karte, klatki od 399 do 130 spadly nawet, a wykorzystanie gpu 70% max, cpu 25%, temp 60 i ponizej (gpu) Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 no to nawet na 2400 nie powinno być problemu.Posprawdzaj temperatury,liczbe rdzeni i wyniki marka Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Teraz, janek20 napisał: no to nawet na 2400 nie powinno być problemu.Posprawdzaj temperatury,liczbe rdzeni i wyniki marka temp monitoruje zawsze, jest chlodno Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 To wygląda na problem zdecydowanie nie ze strony GPU. Zegary stoją równo jak po niebieskiej pigułce. Jest jakieś OC procka zrobione? Jaki masz wynik SC/MC w Cinebench R20? Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 11 minut temu, Rebelmind napisał: To wygląda na problem zdecydowanie nie ze strony GPU. Zegary stoją równo jak po niebieskiej pigułce. Jest jakieś OC procka zrobione? Jaki masz wynik SC/MC w Cinebench R20? nie ma oc tylko ten odblokowany ram wiekszosc rzeczy w bios jest na auto o to co zapytales - nic nie zrozumiałem Możesz mi to wytlumaczyc prosze? @ a dobra, to benchmark , oki zrobie i wroce z wynikiem po pracy nie pracuje mi juz glowa @ wynik wyszedł 3547 punktow, temp cpu skoczyla max na 75 (hw monitor) Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Możesz zrobić jeszcze test dla pojedynczego rdzenia (w opcjach Cinebench jest do wyboru "number of threads", daj 1). I takie głupi pomysł: możesz fizycznie odpiąć oba HDD i zagrać chwilę / potestować csgo z M.2 only na pokładzie? Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 7 minut temu, Rebelmind napisał: Możesz zrobić jeszcze test dla pojedynczego rdzenia (w opcjach Cinebench jest do wyboru "number of threads", daj 1). ok testuje sie 3dmark: gpu 8 532 cpu 7 927 sredni 8 435 max temp karty 70, hot spot 86 Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Tu nie o karte chodzi a temp i mhz cpu jeśli masz dropy Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 No więc tak: CPU: CB R20, w teście MC masz minimalnie niżej niż w testach na necie, ale blisko GPU: 3Dmark TimeSpy również masz minimalnie niżej, ale nadal ok 75°C dla Cpu w syntetyku wygląda ok, Twój BQ znaczy się jest poprawnie zamontowany. 70°C dla karty w syntetyku to także ok, chociaż po 3. wentylach spodziewałbym się lepszych rezultatów (ot, Gigaszajs). 16 minut temu, Rebelmind napisał: takie głupi pomysł: możesz fizycznie odpiąć oba HDD i zagrać chwilę / potestować csgo z M.2 only na pokładzie? Da radę jeszcze to sprawdzić? Edit: ty testujesz z ustawieniami wysokimi? Bo ja w CS GO granna na niskich ustawieniach graficznych To jednak nadal nie tłumaczy spadków z400 do 100 fps-ów Edit2: Może to też głupi komentarz ale masz jakieś parametry startowe w CS GO stare zapisane? Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) pojedynczy rdzen w cr20 - 486 punktow sprawa z dyskami wyglada tak m2 - system i gry na nim 2x hdd - jeden nowy, drugi 8 letni (ze starego pieca - ale mam go wyłaczonego w zarzadzaniu komputerem) ze starego HDD przerzculem pliki muzyczne, zdjecia, filmy z gopro - jakies 400 gb na ten nowy hdd na hdd instaluje programy, ale ogolnie komp mam raczej pusty jeszcze bo ma tydzien nie mam zadnych ustawien startowych ani w cs go ani w gta csgo chodzi na max ustawieniach, wyszedlem z zalozenia ze komp iles tam lepszy niz stary powinien to uciagnac z palcem w D (chociaz wizualnie to ja roznicy nie widze) moge odpiac dyski jesli sie cos polepszy to jakie wnioski? @Rebelmind czemu mam niżej i co moge zrobic zeby bylo ok? czym to jest spowodowane? Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3724 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 W testach procesora redakcja PurePC miała wyżej taktowany RAM niż Ty masz u siebie. Nie pamiętam również, czy przy Twojej płycie nie ma domyślnie limitów mocy dla tego Cpu. Co do Gpu to odnoszę się do testu innego modelu (Evga XC oraz Kfa2) ale to nie są istotne różnice. Mógłbyś sprawdzić jak wygląda sprawa ze spadkami przy graniu @low? Odpal jednego DM na D2 i porównaj vs High. Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 odlaczone hdd fizycznie - nie ma roznicy na low gra chodzi gorzej niz na max ogolnie to wygalda tak, ze sa sciny takie do 1 fps na minisekundy doslownie, ze licznik fps tego nie wylapie, ale tak dropi no i dropi, laze w tunelu mam 399, wyjde jest nagle 240, cos sie postrzela 140, za ulamek sekundy znow 399 nie mam zielonego pojecia Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 10600k powinien sie zamknąć w 125 watach o ile bios nie rzucił v z kosmosu wiec limit mocy nie ma nic do tego.Zreszta mozna sprawdzić czy trzyma 4.6 ghz czy lie on tam ma.Pamieci maja 3200 na purepc Edytowane 3 Listopada 2021 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) przeciez ta grafika i procesor sie nudza przy tych tytulach a plynnosci zadnej nie ma rozumiem dropy fps jak jest gorąco albo jak wykorzystuje jakis komponent na 100% w gta czy cs procek dziala 20-25% bo co on ma tam robic grafa w cs go to w jak poczuje 70% to rzadkosc a zamist stale trzymac mi klatki to skacze jak powalone toto moze prozaiczna czynnosc ale jak karta obsluguje direct 12 a ja odpalam to na 11? xD juz glupie pomysly mi przychodza do glowy nie jestem jakims wybitnym komputerowcem ale mniej wiecej ogarniam i tu jest cos na CH Edytowane 3 Listopada 2021 przez SHITERS Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Moze problemem tez jest soft a nie sprzet skoro twierdzisz ze mhz ,duall ,temp i mark w normie Cytuj Link to post Share on other sites
SHITERS 0 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 no a co pozostaje poza biosem? moze te sterowniki od tej karty takie popier***ne ostatnie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts