Pan Kierownik 7 Napisano 26 Października 2021 Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Projektując nową obudowę postanowiłem wrzucić sporo nowych światełek. Dla przejrzystości prowadzenia dodatkowych przewodów od LEDów użyłem rozdzielacza sygnałów z możliwością dodatkowego zasilania przez gniazdo satapower. Rozdzielacz podłącza się do płyty przewodem 3pin. I tutaj pojawia się potencjalny problem. Płyta główna zasila 5V gniazda dla ledów, to samo robi rozdzielacz. Na prosta logikę to spowoduje zwarcie. Zrobiłem taki test: odłączyłem zasilanie od płyty głównej. Do rozdzielacza dałem zasilanie 5V przez sata power oraz podłączyłem go przewodem 3pin gniazdo ledów do płyty głównej. Pamięci DDR4 włożone w gniazda na płycie z diodami RGB zaświeciły się, mimo braku zasilania dla płyty! Płyty nie mam zamiaru włączać gdy do rozdzielacza jest podłączony prąd bo to pewnie spowoduje uszkodzenie. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 26 Października 2021 Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Napięcie 5V uzyskujesz z zasilacza. Ten sam zasilacz daje napięcie na płytę i to samo napiecie (5V) idzie na SATA power. Jak niczego nie sknocisz (odwrotna polaryzacja itp.), to czemu ma być zwarcie? Nie wiem jakie tam połączenia robiłeś, ale przy wyłączonym zasilaczu (bez wciskania przycisku power) zasilacz nie daje napięcia 5V. Cytuj Link to post Share on other sites
Pan Kierownik 7 Napisano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2021 W dniu 26.10.2021 o 20:21, wodego napisał: przy wyłączonym zasilaczu (bez wciskania przycisku power) zasilacz nie daje napięcia 5V. Wystarczy połączyć dwa piny na wtyczce żeby było napięcie z zasilacza. Zdziwiło mnie to że prąd popłynął z rozdzielacza do MB i w dodatku rozświetlił ledy na kostkach pamięci. Oznacza to że gniazda DDR4 mają oddzielny pin do zasilania ledów i jest on na tej samej linii co gniazda led na MB. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts