joker5513 2786 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) Ten Serious Sam to jakiś staroć? Pewnie jeszcze na DX9... Niestety to tylko dowodzi że dalej Yntel nie umie w sterowniki Mogli @bossk nie zwalniać/wypuszczać z firmy. Edytowane 6 Lutego przez joker5513 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Tak to staroć https://store.steampowered.com/app/41000/Serious_Sam_HD_The_First_Encounter/ A mam jeszcze na płytach oryginalne wersje "przed HD". Czasem też z olx / alledrogo jakaś dojrzała perełka wpadnie. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego To jest dx6 ,notabene najszybszy fps jaki grałem,typowa młucka Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Kolejna starsza gierka i znów problemy. Tym razem Spider Man: Shattered Dimensions. Gra cierpi na okazjonalne stuttery i co jakiś czas się zwiesza i wywala do windowsa. :\ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Ostatnio wyszły nowe sterowniki 31.0.101.5252 WHQL. Sprawdzałeś ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Tak, mam zainstalowane. Życie z intelem jest ciężkie -.-" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Wygląda na to, że kompatybilność kart intela jest całkiem niezła:https://www.youtube.com/watch?v=Y09iNxx5nFE Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Szkoda że ze sprzętem nie jest. Mój 165hz monitor nie działa z nią z vrr. To jakby w skrzyni biegów mieć tylko co drugi bieg. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 8 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia No powiem Wam, że wygląda to co najmniej zabawnie: https://www.purepc.pl/intel-arrow-lake-z-duzo-nizszym-poborem-mocy-karty-battlemage-z-debiutem-w-2024-roku-nowe-informacje-o-premierach-firmy Battlemage (Xe2) w kolejnym przecieku z tą samą info, że premiera jeszcze w tym roku. Może się okazać, że to będzie JEDYNA premiera nowych GPU przed 2025. Nawet jeśli max miałby to być konkurent 4070S... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Hmm to może być spóźniony konkurent 4070S lub przedwczesny konkurent 5060Ti : ) Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia A tu kolejne info: https://ithardware.pl/aktualnosci/wyciekly_szczegoly_specyfikacji_intel_arc_battlemage_premiera_coraz_blizej-34460.html Średnio-segmentowy model ma być wyposażony w 12 GB VRam na 192-bitowej szynie. Dalej, trochę spóźnione ale ciekawe: wg intela iGpu w Lunar Lake (pierwsza implementacja Battlemage'a) ma przynieść 50% wzrost wydajności przy tym samym profilu energetycznym względem obecnego w mobilnych prockach Meteor Lake Alchemist! Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 12 Sierpnia Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Pogubić się można w tych ich nazwach architektur. Niemniej każdy wzrost wydajności zintegrowanych układów graficznych jest mile widziany. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia Mamy trzy architektury dla GPU od Team Blue: * obecne na rynku Alchemist jak np A770 czy A750 * mające zadebiutować w Q3/Q4 2024 Battlemage z najmocniejszym modelem B780, które najpierw trafia do laptopów Lunar Lake w wersji mobilnej (pierwsze dostawy jeszcze w sierpniu) * zaplanowane na przełom 2025 i 2026 Celestial, poniwnie 4 SKU z najmocniejszym C780/C880 (Intel mówił że dla Celestiala rozważa próbę walki o high-end) Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Ciekawostka, dla każdego kto chciałby przypadkiem uczyć AI na kartach ARC intela. Teoretycznie PyTorch jest kompatybilny z kartami Intela za sprawą IPEX ( Intel Extension For Pytorch), ta kompatybilność jest jednak częściowa / połowiczna. Po pierwsze, większość gotowych repo np: Yolo v7 / v9 (WonkKinYiu) bezpośrednio odwołuje się do cuda, więc ot tak ściągnięte nie zadziała (radeon z ROCm jest wykrywany jako cuda, więc działa bajecznie). Jak już uporamy się z tym, to nagle okazuje się, że operacje o precyzji fp64 nie działają... więc Yolo v7 / v9 na arc'u nie pouczymy. Na szczęście takie yolo v8 ( ultralytics ) działa, tak jakby ... bo szybkość uczenia jest powalająca - 1.47 iteracji / s, taki RTX 4090 potrafi za to wyciągnąć na poziomie 17 iteracji / s, czyli tylko 14,5 raza szybciej. Cudownie, karta 8x drożdza jest 14 razy wydajniejsza, nie spodziewałem się tego po zielonych. Szkoda, że nie mam pod ręką żadnego RTX 3050, wydaje mi się że ta karta powinna być tak z 2-3x wydajniejsza od arca (4090 przy takim zbiorze i modelu to ciężko na 100% obciążyć). Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano Poniedziałek o 14:56 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:56 Intel Battlemage (druga generacja desktopwych GPU od intala) ma zadebiutować już za niecały miesiąc! https://www.purepc.pl/karty-graficzne-intel-battlemage-powinny-zostac-zaprezentowane-w-grudniu-firma-pracuje-takze-nad-ukladami-celestial 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano Poniedziałek o 19:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:35 Ciekawe czy będą kontynuować nową świecka tradycje Intela i będą ślabsze od poprzedników?? ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano Poniedziałek o 19:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:36 Ciekawe czy będą kontynuować nową świecka tradycje Intela i będą slabsze od poprzedników?? ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Poniedziałek o 19:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:54 Akurat z gpu jest nadzieja. Nowe integry w prockach są o wiele lepsze od tych poprzednich UHD. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano Wtorek o 06:00 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:00 No właśnie. Zintegrowana karty graficzne w nowych Intelach to jedyna rzecz, która tam wyszła bdb. Niedawno były nawet testy, z których wyszło że podkręcone iGPU było praktycznie na poziomie GTX 1650. Cytuj Link to post Share on other sites
dark_luke 5 Napisano Wtorek o 10:06 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:06 Ma takie pytanie. Mam obecnie Arc 770 16GB sprawowany z i3-12100F. I3 kupiony na szybko z płyta w dobrej cenie aby przejść z I5-5675C. Teraz mam zamiar wymienić ta I3 na I5-14400. I teraz pytanie czy 14400 czy 14400F ? Na stronach Intela jest informacja że Arc 770 lepiej działa z integra. Intel® Deep Link takie coś. Potrzebne to do czegoś ? Płyta też była tania PRIME B660-PLUS D4. Co lepsze ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano Wtorek o 11:57 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 11:57 Wszystko zależne od tego jaki masz Ram. Cytuj Link to post Share on other sites
dark_luke 5 Napisano Wtorek o 12:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:01 (edytowane) DDR4 G.Skill Ripjaws V 64GB (2x32GB) 2666MHz ale chodzą na 3200MHz Edytowane Wtorek o 12:02 przez dark_luke Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano Wtorek o 12:51 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 12:51 Czyli nie ma znaczenia. Ja bym nie brał 14/13 gen tylko kupił używkę 12600k, wymienił ram na 4000/16 i pobawił się w zaciaśnianie timimgow. Będzie szybciej niż z 14400f i 3200 Cytuj Link to post Share on other sites
dark_luke 5 Napisano Wtorek o 12:59 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:59 Tylko że używkę 12600k będę miał w cenie 14400f i do tego nie wiem czy płyta wyrobi "energetycznie". Jak coś to kupiłbym nowke 12600k tak dla pewności. Bardziej chodziło mi i informację wykorzystanie "integry" przez Arc 770. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano Wtorek o 13:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:50 12600k nówka nie ma sensu przy troszkę droższym 14600kf Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts