zbiku90 3659 Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 @Artok A to nowość dla mnie, mam trzeciego Ryzena i zawsze byłem pewny że "CPU Core Voltage (SVI2 TFN)" to prawidłowy odczyt napięcia. Twórca hwinfo jest podobnego zdania, vcore przy płycie głównej nieraz mi głupoty pokazywał. Może Gigabyte tak ma. https://www.hwinfo.com/forum/threads/hwinfo-64-v6-27-4185-shows-high-voltages-which-do-not-match-the-voltages-shows-by-ryzen-master.6459/ Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 1 minutę temu, zbiku90 napisał: vcore przy płycie głównej nieraz mi głupoty pokazywał. Może Gigabyte tak ma. Piszę z doświadczenia. Miałem przecież B450 Aorus M z dwoma Ryzenami (2600 i 3600) i w obu przypadkach musiałem się patrzeć na Vcore płyty głównej. Jest to efekt tego, że w Gigabyte 400 dla AM4 nie oferuje możliwości ustawienia napięcia dla procesora. Podkręca się poprzez offset, czyli do bazowego napięcia - 1.1V - dodajesz albo odejmujesz daną wartość V. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Nie ma możliwości, by przy 1.1V aż tak się procek grzał, więc ta teoria ma sens. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 OK widocznie Gigabyte tak ma, nie posiadałem nigdy ich płyty ani nie podkręcałem na takich jeszcze. Tak czy siak, przy 1,25V i 68W te temperatury są mocno podejrzane, może faktycznie ktoś z folią założył Przecież nawet na boxowym coolerze są lepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Teraz, zbiku90 napisał: może faktycznie ktoś z folią założył Jest w zasadzie 5 możliwości: 1. Za dużo pasty na procesorze 2. Za mało pasty na procesorze 3. Montaż chłodzenia z folią 4. Zbyt słabe dokręcenie chodzenia, co sprawia, że Fera nie dotyka do procesora. 5. Uszkodzenie procesora. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 14 godzin temu, Artok napisał: To jest płyta Gigabyte z serii 400 dla AM4. A wiesz pan co to oznacza? Że chcąc odczytać napięcie procesora trzeba patrzeć na Vcore w sekcji dotyczącej płyty głównej. Wartości z innych miejsc będą nieprawidłowe - wspomnianie przez Ciebie 1.1V nie zmieni się nawet jak zapodasz prockowi 1.5V w BIOSie. A okolice 1 -1.1V to nie było czasem napięcie dla SoC? Sprzedajesz mi panie @Artok prawde objawiona, bo przy OC na plytach Gigabyte (a mialem dwie, do tego obie z serii 400) zawsze - ale ZAWSZE - byl cyrk z napieciami.... @king89yaku2 77*C na hotspocie po sesji w BF na max to piekna temperatura!!! Devil zdecydowanie pokazuje rogi tutaj Ja w te rewelacyjne wyniki Fery tez nie jestem w stanie uwierzyc, bo to przeczy troche logice (taka sama ideologicznie konstrukcja jak Gelid Phantom czy Noctua NH-D14/15 a tep porownywalne jak nie lepsze). Imho trzeba sprawdzic obserwacje Artoka nt poprawnosci napiec na plycie. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Miesiąc temu kupiłem bratu Ferę 5 w prezencie. Braciak ma właśnie Ryzena 3600. Jak zamontujemy w końcu chodzenie, to wam napiszę, jaka jest temperatura po puszczeniu Cinebencha. 33 minuty temu, Rebelmind napisał: Imho trzeba sprawdzic obserwacje Artoka nt poprawnosci napiec na plycie. Jak sobie autor puści OCCT, to tam jest zakładka z napięciami. Gwarantuję wam, że odczyty z OCCT i Vcore dla płyty głównej z HWINFO się pokryją. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 32 minuty temu, Artok napisał: Jak sobie autor puści OCCT Ja bym jednak najpierw rozwiązał zagadkę temperatur, praca powyżej 90st raczej zdrowa nie jest dla procka. 33 minuty temu, Artok napisał: Gwarantuję wam, że odczyty z OCCT i Vcore dla płyty głównej z HWINFO się pokryją. Nie wiedziałem że taki cyrki z tymi GB, a miałem sobie brać Aorusa Elite Godzinę temu, Rebelmind napisał: 77*C na hotspocie po sesji w BF na max to piekna temperatura!!! Devil zdecydowanie pokazuje rogi tutaj Póki co to chodzi na pół gwizdka, w furmarku byłoby pewnie "trochę" więcej Cytuj Link to post Share on other sites
king89yaku2 6 Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie ma mnie w domu. Oddałem komputer do serwisu. Okazało się to co ktoś tu sugerował czyli nie została ściągnięta folia z radiatora. No zdarza się... Mam nadzieję że nic się tam nie spieprzyło, długo nie grałem i nie testowałem więc mam nadzieję że wszystko ok Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez king89yaku2 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 2 godziny temu, king89yaku2 napisał: Mam nadzieję że nic się tam nie spieprzyło, długo nie grałem i nie testowałem więc mam nadzieję że wszystko ok Jasne, od dawna procesory mają domyślne założone thermal limity żeby się nie spalić. Niemniej długotrwała praca (ale mówimy o kilku miesiącach np.) w tych warunkach mogłaby skrócić jego żywot i obniżyć wydajność. Jak go odbierzesz to daj koniecznie znać czy jest poprawa. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
king89yaku2 6 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Wydaje się być wszystko ok. Screey z HWInnfo po 30 min gry w BF V. Co ciekawe między ustawieniami ULTRA a LOW nie ma w zasadzie różnicy w liczbie FPSów a ta mapie miejskiej waha się między 110 - 140 fpsów (W porówaiu do RX 590 to było jakeś 50-60) Tak, że przyrost wydajności jest odczuwalny i jak najbardziej mnie satysfakcjonujący. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts