Sypcio 1 Napisano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć, Próbuję odtworzyć dźwięk Dolby Digital na kinie domowym TH-A35 jednakże żaden dźwięk nie jest odtwarzany. Głośniki na pewno działają, ponieważ wszystkie grają w trybie Dolby Pro Logic. Kabel optyczny też nie wydaje się być problemem, ponieważ w trybie PCM dźwięk działa. Problem występuje zarówno przy podłączeniu zestawu do telewizora jak i komputera (karta Xonar DX) - w obydwu przypadkach na wyświetlaczu kina domowego pojawia się oznaczenie Dolby Digital, jednak nic nie słychać. Co może być problemem i jak mogę próbować to naprawić? Znalazłem post odnoszący się do takiego samego problemu jednak nie podano czy udało się znaleźć rozwiązanie: https://forums.audioholics.com/forums/threads/no-sound-in-dolby-digital-mode.8269/ Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Sypcio dodanie tagów Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Może trzeba ręcznie w opcjach przy wyborze źródła w sprzęcie wybrać dolby digital? powinno działać o ile jest puszczone po kablu optycznym, toslinku. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Nie każdy telewizor wypuszcza dźwięk 5.1 przez optyka . A z xonarem to nie wiem , może i jest tak samo . Jak miałem amplituner podłączony przez optyka do komputera też był dźwięk pcm tylko zaznaczony . Kiedyś miałem kino jvc trochę inny model . Dolby digital działało z dekodera nc+ i xboxa bez problemu , z tv tylko stereo . Teraz mam nowszy tv i już po optyku mam normalnie 5.1 . Kiedyś jak się tym interesowałem dlaczego mam stereo z tv to rozchodziło się o prawa autorskie i większość tv miała optyki zblokowane do 2.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Sypcio 1 Napisano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 To chyba jednak wina samego kina domowego, poszperałem trochę w i wygląda na to, że 5.1 działa z DVD ale z Xboxem (tym pierwszym, posty na forum są z lat 2005-2009) były problemy. Winny jest najprawdopodobniej zbyt duży bitrate, którego kino domowe nie daje rady obsłużyć: https://www.avforums.com/threads/jvc-th-a35-xbox-problem.184772/post-5126379 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Moje byłe to jvc thg30 , patrząc po parametrach ciut lepsze . Cytuj Link to post Share on other sites
Sypcio 1 Napisano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Pewnie skonczy się na tym, że kupię jakiś tani używany amplituner z Dolby Digital, chyba, że znajdę sposób na zmuszenie Xonara do używania mniejszego bitrate. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts