Haerse 0 Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Cześć, Posiadam płytę główną Z68 Extreme3 Gen3. Mam na niej 2 dyski SSD (60GB Windows 7 + 200 GB Dane), które wykorzystują oba dostępne porty Sata III. Dokupiłem kolejny dysk SSD Sata III (500 gb) i dopiero przy montowaniu zauważyłem, że nie mam tej wpinki mniejszej żeby podłączyć dysk. Zastanawiam się nad opcjami. Czy oddawać dysk i kupić inny? Czy da się coś zrobić, żeby podłączyć wszystkie 3 dyski? Czy może zrezygnować z dysku 60 gb na rzecz większego i zmigrować windowsa7 na niego (nie wiem jak to zrobić do końca)?. Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Podlacz 2 wieksze dyski pod SATA 3 a ten mniejszy pod SATA 2. Alternatywa jest jeszcze zakup kontrolera pod pciexpress ale z tym to roznie bywa - moze okazac sie ze predkosc bedzie nizsza od deklarowanej przez producenta kontrolera Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Ten dysk o pojemności 60GB spokojnie przepnij pod SATA2. Jego pojemność sugeruje, że prędkości ma pewnie niewiele większe niż wolniejszy port SATA2. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 A masz jakiś ssd na system? Jak już masz migrować z systemem to jedyna sensowna opcja to ssd pod sata iii a dane na hdd. Koszt ssd na system to 100ka a zobaczysz inny świat szczególnie w porównaniu do tego hdd 60gb Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ale tu mowa tylko o SSD, w pierwszym poście autor napisał ze ma 2 SSDki i kupił teraz trzeciego. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Ja bym przerzucił sobie dane z tego 200GB na nowy a na nim postawił system, jeśli z jakiegoś powodu nie chce Ci się od nowa to można sklonować spokojnie choćby Aomei'em. A ta 60-tkę to sobie odpuścił, no chyba, że te dodatkowe 5x gb są Ci niezbędne. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez pendzel_3 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Godzinę temu, sznib napisał: Ale tu mowa tylko o SSD sorki, tak to jest jak człowiek ledwo oczy otworzy i czyta forum - jednak kofeina czyni cuda 11 minut temu, pendzel_3 napisał: no chyba, że te dodatkowe 5x gb są Ci niezbędne Jako magazyn może być pod sata 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Haerse 0 Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Panowie dzięki za podpowiedzi. Podoba mi się chyba najbardziej ta przerzucenia Windowsa na Sata II - pytanie tylko czy jak system na tym stoi to nie spowolni? Wszystkie gry będę miał w sumie na SATAIII. Mam aczkolwiek wolne tam 7 gb i w sumie zastanawiam się czy to wystarczy. Ten Win7 mam wrażenie, że zapycha się non stop czymś co nie mogę zidentyfikować. Wiecie jak wyczyścić bardziej win7 ze zbędnych danych ? Mam tam zainstalowane programy typu Pdf reader, podstawowe sterowniki a 50 gb zajęte... Robiłem czyszczenie CCleanerem, Oczyszczaczem dysku (razem z kopiami windows update) i dalej taka objętość. Pomyślę, też o tym Aomei i skopiowaniu systemu. Super. Dzięki za takie odpowiedzi !:) Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Haerse Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 4 minuty temu, Haerse napisał: Mam aczkolwiek wolne tam 7 gb i w sumie zastanawiam się czy to wystarczy. Puść sobie teraz CrystalDiskMark i zobaczysz jak wolno to działa. 5 minut temu, Haerse napisał: Mam tam zainstalowane programy typu Pdf reader, podstawowe sterowniki a 50 gb zajęte... Robiłem czyszczenie CCleanerem, Oczyszczaczem dysku (razem z kopiami windows update) i dalej taka objętość. Odpuść sobie system >W7 na 60gb, imo to kopanie się z koniem. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 5 godzin temu, Haerse napisał: Podoba mi się chyba najbardziej ta przerzucenia Windowsa na Sata II - pytanie tylko czy jak system na tym stoi to nie spowolni? System nie potrzebuje szybkiego dysku SSD, nie będzie widać różnicy SATA II, a SATA III. Jedynie jeśli jest taka potrzeba, można zmienić ścieżki do katalogów temp. Ale 60GB na Windows7, to stanowczo za mało i ciągle będzie brakować miejsca. Po brzegi zapchany SSD zwalnia, więc po co się męczyć? Znajdź inne zastosowanie dla tego dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ja bym sprzedał dysk 60 GB na OLX lub alledrogo. To chyba najlepsze dla niego rozwiązanie. Albo kup sobie kieszeń USB3 i będziesz miał super szybkiego pendrive. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts